PDA

Zobacz pełną wersję : EG3 kolejny problem z falującymi obrotami...

Marvel
22-09-13, 11:01
Witam.
Mój problem, jak wielu kolegów tutaj, dręczy i nie daje spokoju, otóż:
Silnik D13B2: Na zimnym odpalę i obroty wskakują na jakieś 3tys. następnie, jak już
się trochę rozgrzeje jest to jakieś 1.5tys czyli normalne ssanie ale obroty caly czaś falują.
Później jak się już rozgrzeje to spadają do tych 900 czy 800 i tak "wędrują" aż czasem są
za małe, bo 600 nawet i 400 jak nie mniej.
Podczas jazdy jest spoko ale problem zaczyna się jak silnik jest już rozgrzany wtedy obroty
zaczynają się dławić na jałowym aż gaśnie i wtedy odpalenie go graniczy z cudem
a jest to problem naprawdę poważny, bo dojeżdżając do świateł wiecie co się dzieje...
Myślałem, że to krokowy ale niestety to nie to, wyczyściłem i żadnego brudu...
byłem u mechanika nieopodal ale taki spec, że nie wykminił co to może być niestety.
Więc pytam co to może być? aparat? gaźnik? przepływomierz?
jeżeli to coś pomoże to ostatnio był wymieniany rozrząd i chłodnica wody bo dała
ciała i wyciekał płyn z niej ale już wszystko zrobione i pojawił się ten problem.
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.
P.S: dodam, że dopiero zaczynam przygodę z H i moje "dłubanie" przy niej także proszę o wyrozumiałość;)

Muzyk-Grzes
22-09-13, 11:55
Romek ,jest juz setki tematów o D13B2 i twojej przypadłości ,ale OK jak ci się nie chce szukać po forum i czytać wszystkiego to zacznij od sprawdzenia podciśnień bo wystarczy że jeden wężyk jest przetarty juz nie założony i masz nierówną pracę silnika.

Marvel
22-09-13, 12:11
Wiem o tym, że jest setki podobnych tematów, szukałem czytałem ale każdy przypadek jeden przypadek jest inny od drugiego... a forum jest chyba od tego aby pytać, pomagać w potrzebie itp nieprawdaż?;) Jeden wężyk od podciśnienia spadł ale został założony i nadal to samo... dodam jeszcze, że wyskakiwał błąd nr 10 czyli czujnik temperatury powietrza.

Muzyk-Grzes
22-09-13, 15:09
Skasuj błędy i sprawdź jeszcze raz czy błąd się pojawi. Jak sam piszesz jest wiele możliwych przyczyn jak i przypadków w tym silniku. Jeśli nadal będzie błąd czujnika to go odepnij choć podejrzewam że błąd jest wynikiem odpalenia bez włączonego czujnika.

Marvel
22-09-13, 16:19
no właśnie tak zrobiłem wcześnie, owszem błąd zniknął ale problem nadal jest.