Zobacz pełną wersję : Check engine bez objawow
Panowie,
Civ VI po swapie na b18c4 OBD1. Nie bylo dotad wiekszych problemow. Od pewnego czasu po dluzszym postoju zapalil mi sie check. Potrafi sie swiecic/zaswiecic na przekreconym zaplonie lub w czasie jazdy. Bledy to: czujnik polozenia przepustnicy, czujnik temp. powietrza dolotowego. Auto natomiast jezdzi na 100% normalnie i nie ma zadnych objawow tych bledow. Styki zostaly przeczyszczone od strony komory silnika. Blad skasowalem kiedys i byl spokoj na ponad 1kkm. Teraz znow, zaswieca sie losowo, dlugo, dlugo nic, a potem wywala, tak np. dzis. Potrafi sie zapalic co ktores odpalenie. W dalszym ciagu auto jezdzi normalnie. Mechanik sugerowal zimne luty w kompie - z tego co sie dowiadywalem to malo mozliwe. Jakies sugestie? Chce to naprawic, predzej czy pozniej, bo temat powraca i trzeba sie tym zajac. Pozdrawiam.
zimne luty w kompie są możliwe, jak był on ruszany (sam miałem taką sytuację)
Auto jeździ pewnie w miarę normalnie a nie normalnie bo przez złe wartości czujnika położenia przepustnicy i przez podawanie do kompa innych wartosci temp powietrza niż są w rzeczywistości zmienia się podawana dawka paliwa.
skoro jest to losowo, to na bank styki gdzieś. Samo też gaśnie czy gaśne dopiero jak coś pogmerasz przy wiązce, czujnikach itd?
Hej, dzieki za odpowiedz. Komp byl strojony, czyli standardowa procedura, podstawka pod EEPROM + mapy. Po kontakcie tel osoba stwierdzila, ze to nie wina komputera, ale ewidentnie nie chciala pomoc, za co tutaj tez dziekuje...takze nie wierze temu co uslyszalem.
Co do Twojego drugiego zdania uwazam subiektywnie, ze nie ma zadnej roznicy. Auto jezdzi tak jak jezdzilo rok temu kiedy nie bylo zadnego problemu. Wystarczy odpiac czujnik polozenia przepustnicy i auto przy przygazowce dusi sie etc. Gdyby bylo tak jak mowisz daloby sie to odczuc chociaz w minimalnym stopniu typu szarpanie, nierowna praca. Nic takiego nie ma miejsca!
Check gasnie samoistnie, nie grzebie w zadnym miejscu.
Jakies pomysly? Pozdrawiam.
Skrzynka oprozniona - dzieki. Panowie czekam na sugestie, dodam, ze do kompa nie zagladalismy w sumie jeszcze. Krotko: brak objawow bledow check, auto jezdzi normalnie, check zapala sie w losowych momentach, problem takze w takich momentach znika, na dluzej lub krocej.
PS. Jak juz zaczalem to zapytam kompleksowo. Jesli trzeba bedzie podmienic kompa, auto bylo strojone Crome na OBD1, ma LC, przesuniety rev limiter, zmienione mapy. Czy te wszystkie dane sa umieszczone w pamieci EEPROM? Jaki komp kupic pod przerobke (P28)? Nie pamietam jaki jest obecnie, cos z D14 albo D16. Kumaci w temacie na pewno zajarza o co mi biega. Chcialbym przeniesc ustawienia 1:1. O czym jeszcze musze wiedziec? Pomocy :-)
Pozdrawiam.
Yo, jesli ktos dysponuje odpowiednia wiedza nt. podmiany komputera i przeniesienia ustawien (kopia zapasowa EEPROM) o czym pisalem wczesniej, prosze o kontakt na PW.
PS. Mile widziane osoby z KRK.
Zagadaj do użytkownika Piroman.
Ja wysyłałem do niego kompa w celu sprawdzenia i usunięcia zimnych lutów, przy okazji jeszcze jedna usterka wyszła, wszystko zrobił naprawdę tanio i szybko.
Ok, dzieki. Mam kontakt z jedna osoba z KRK. W sumie to juz wiem wszystko co chcialem wiedziec. Na razie temat zawieszam. Jak sie wszystko rozwiaze na pewno napisze i podziele sie opinia. Pozdro.