Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15B2 Obroty

groove
30-08-05, 18:33
Czy ktos z posiadaczy cifa 5tej generacji w heczu moglby mi udzielic kilku informacji na temat obrotow / predkosci ? Interesuja mnie :

- Predkosc osiagana przy 6500 obrotow na 1 biegu
- Predkosc osiagana przy 6500 obrotow na 2 biegu
- Liczba na jaka spadaja obroty po zmianie biegu z 2jki (6500 obrotow) na 3jke

i ostatnie pytanie :D czy to normalne ze 3jka dziala mi jak 5tka ? :P:P:P

Jesli ktos jest w stanie zdiagnozowac byc moze mial podobna przypadlosc podam swoje wartosci, ktore po remoncie silnika i dotarciu sa gorsze niz byly... Poza remontem robilem tylko wydech na przelot (kolek poki co ten sam), rozmiar felg i gumy te same co byly.

- 1dynka 6500 okolo 45 km/h
- 2jka 6500 okolo 85 km/h (wczesniej dawalo rade zamknac G-Techa nie lapiac odciecia ... )
- po wrzuceniu 3jki samochod zachowuje sie czesto jakbym wrzucil 5tke i zapodal cruise control (ktorego nota bene nie mam :P )

wlasciwie nie mam zastrzezen do tych 2 pierwszych biegow bo na dluzsza mete w koncu nie liczy sie czas do tych 96 czy 100 tylko ogolne przyspieszenie na dluzszym dystansie, ale 3jka to u mnie padaczka ... Nie mam pojecia co to moze byc, obroty przy zmianie z 2jki przy 6500 na 3jke spadaja na leb na szyje i auto poprostu nie jedzie poki sie nie wkreci... Rozwazam zmiane glownego przelozenia ale to wiazaloby sie z dodatkowym skroceniem 1 i 2jki ktore wlasciwie mi pasuja, nie wiem naprawde co moge zrobic... z tego co wiem skrzynie montowane w d15b2 sa uznawane za krotkie wiec moze poprostu mi sie cos zesralo i tutaj wlasnie pytanie do kogos kto sie z czyms takim zetknal ... co to moze byc ??

Jakiekolwiek pomysly beda mile widziane ;) z gory dzieki i pozdrawiam :)

P.S. wiem, ze pisalem o tym w innym topicu w ktoryms z kolei poscie , ale w zwiazku z tym, ze tamten zatytulowalem inaczej i nie zawarlem wszystkich pytan pozwolilem sobie zalozyc kolejny, mam nadzieje ze nikt nie bedzie mial nic przeciw :)

mozes
30-08-05, 20:43
może faktycznie jak zapinasz 3-kę to wchodzi 5-tka. sprawdz pod furą czu wszystko z drążkami do wybierania biegów jest ok może się coś poluzowało i żle wskakują bieki ( a może z 2-ki przełączaj od razu na 5-kę a wtedy bedzie tobie wchodzic 3-ka :) )

groove
30-08-05, 20:59
hahahaha a inne pomysly ? :D

mozes
30-08-05, 21:23
ja mówię poważnie, sprawdż pod furą są takie 2 drążki one idą od dżwigni zmiany biegów do skrzyni może z nimi jest nie wszystko tak do końca ok, może się jakoś poluzowały i dlatego źle ci wybiera przełożenia w końcy od 3-ki do 5-tki jest niedaleko

groove
30-08-05, 22:26
to porownanie do 5tki mialo zobrazowac to , ze muli auto na 3cim biegu, jakby to byla 5tka to nie sposob by bylo sie pomylic przeciez :)

Dominik_bb
31-08-05, 10:35
Ja mam takie objawy ze 3 wydaje sie jak 5 bo mam D15b8 16v :lol: a wiadomo ze skrzynia jest strasznie długa w tym modelu na 3 biegu przy 7tys 200KM/h udało mi sie wyciągnąc wiec moze masz skrzynie z b8 :?:

groove
01-09-05, 08:37
jak bez jakiegos skrajnego demontazu mozna sie o tym przekonac ?