PDA

Zobacz pełną wersję : Wzmacniacz 2 kanałowy a głośnik 2 cewkowy

Muzyk-Grzes
21-09-13, 01:32
Mój zestaw Pionek 2 kanały (lub 1 x 400 W) i głośnik Alpard niestety z racji na spalenie Alparda przestał istnieć. Kiedyś kupiłem wzmacniacz Magnat Edition Two Limited 1 x 600 W 4 Ohm (lub 2 x 200 W) lub 2 x 300 W przy 2 Ohm (ale bez możliwości mostkowania). Podane wartości to maksymalna moc wyjściowa.
Dokupiłem MTX Thunder ,ale niestety nie zauważyłem że jest dwu cewkowy.
Maksymalna moc tego głośnika to w/g producenta 225 W RMS . I teraz sedno sprawy z racji na podane specyfikacje mam dylemat jak podłączyć jedno do drugiego.
Wiem że łączenie lewy kanał - jedna cewka ,prawy kanał - druga cewka jest niedopuszczalne pozostaje rozwiązanie nr:1
Podłączenie jednej cewki pod mostek mamy wtedy 600 W na jedną cewkę lub rozwiązanie nr:2
Podłączenie dwóch cewek szeregowo co da impedancję 2 Ohm i 225 W RMS i połączenie tego na jeden kanał wzmacniacza dla 2 Ohm (2 x 300 W na kanał przy 2 Ohm)
Z opisu wzmacniacza wynika że jest stabilny przy 2 Ohm.

Czekam na podpowiedzi

zakit
21-09-13, 02:19
a łączenie cewek glosnika tak zeby byly 4ohm i na mostek to?

Muzyk-Grzes
21-09-13, 11:24
No tak ,ale są dwie cewki po 4 Ohm ,jak dam szeregowo to bedzie 8 Ohm a jak równolegle to da 2 Ohm. 8 Ohm nie obciąży wzmacniacza ,ale straci na głośności. 2 Ohm mogę podpiąć jedynie pod jeden kanał.

EDIT: Dokopałem się do specyfikacji obu sprzętów i wiem już że MTX ma moc (RMS) 225 W a wzmacniacz 220 W (RMS) dla zmostkowanego kanału. Zastanawiam się czy nie łatwiej będzie podłączyć tylko jedną cewkę (4 Ohm) pod mostek .

walusb
24-09-13, 22:33
Proponuję podłączyć obie cewy bez mostku ale zmostkować wejście. Czy twoje radio ma wyjście na sub?

Muzyk-Grzes
25-09-13, 21:08
Możesz jaśniej? Podłączyć dwie cewki bez mostku? Zmostkować wejście ?

Czy twoje radio ma wyjście na sub?
Nie ma ,korzystam z łącza satelitarnego i dodatkowo napylam cewki wyciągiem z pyty jaguara żeby głośniej grały :P

walusb
14-12-13, 00:37
Raczej jaśniej się nie da!
JEDNA CEWKA JEDEN KANAŁ !
Czy twoje radio ma wyjście na sub? TO ZNACZY CZY W RADIU MASZ REGULACJĘ SUBWOOFERA!!!
Zmostkować wejście można jak masz regulację sub w radiu
WYSTARCZY TAK JASNO JAGUARZE

MarcinWL
14-12-13, 18:02
Muzyk-Grzes napisz jaki wzmacniacz i jaki głośnik konkretnie chcesz ze sobą podłączyć bo ja nie rozumiem z Twojego opisu. Masz dwa wzmacniacze i nie wiesz który wybrać czy masz tylko magnata?

raizzo
16-12-13, 08:32
W twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie cewek równolegle (plus jednej cewki do drugiej i tak samo z minusami) i wtedy podłączasz głośnik w mostku, żeby to zagrało jak należy i nie uszkodziło głośnika oraz wzmacniacza musisz mieć wzmacniacz stabilny na 2Ohm w mostku. Jeśli podłączysz cewki szeregowo na 8Ohm lub każdą cewkę osobno możesz być pewien że prędzej czy później zajedziesz głośnik.