PDA

Zobacz pełną wersję : szumiące/terkoczące łożyska w skrzyni biegów

Gąsior
20-09-13, 10:12
Teoria głosi, że jak łożyska dość mocno się odzywają w skrzyni biegów należy je jak najszybciej wymienić ponieważ mogą się rozsypać i zniszczyć całkowicie skrzynię kulkami i innymi odłamkami.
Teoria teorią... ale czy ktoś kiedyś spotkał się z tak ekstremalnym przypadkiem?
Pytam bo mi już dość charakterystycznie terkocze, a jak wiadomo operacja nie jest tania w szczególności w B-serii, a chciałbym to odłożyć żeby nazbierać kasy i części i zrobić za jednym zamachem te łożyska, hybrydową skrzynię i sprzęgło.

jawasaki
20-09-13, 10:38
Zniszczyć skrzyni nie powinno (aczkolwiek widywałem przypadki rozwalonej aż obudowy - lecz w fiatach) , ale jeżeli rozwali się jedno łożysko, a tym bardziej jeżeli to łożysko w mechanizmie różnicowym - to nigdzie nie pojedziesz. Więc to taka jazda niepewna.

lozek
20-09-13, 21:09
Teoria głosi, że jak łożyska dość mocno się odzywają w skrzyni biegów należy je jak najszybciej wymienić ponieważ mogą się rozsypać i zniszczyć całkowicie skrzynię kulkami i innymi odłamkami.
Teoria teorią... ale czy ktoś kiedyś spotkał się z tak ekstremalnym przypadkiem?
Pytam bo mi już dość charakterystycznie terkocze, a jak wiadomo operacja nie jest tania w szczególności w B-serii, a chciałbym to odłożyć żeby nazbierać kasy i części i zrobić za jednym zamachem te łożyska, hybrydową skrzynię i sprzęgło.

jak już nie szumi a terkocze to już czas najwyższy. mi dość wyraźnie szumiało 1 łożysko a i tak bałem się i wolałem to jak najszybciej zrobić ;)

Z własnego doświadczenia powiem tak - tanio nie jest, ale z drugiej strony to może być właśnie tylko 1 łożysko więc nie mui od razu kosztowac milionów :)

slayerek
20-09-13, 22:21
jak umnei szumialo (to moze malo powiedziane ) napieprzalo cos w skrzyni to sie okazalo ze to roznicowy.. oplacilo sie tylko inna skrzynie wstawic i tak z seryjnej s9b wskoczyla s80 4,7

karas
21-09-13, 17:42
zrobilem 10000 km na szumiacych / terkoczacych ( czsami szumiały a jak sie skrznia rozgrzała to terkotały :) ) lozyskach ( w tym 3000 poza karjem ) w skrzyni i nic sie nie stało. Zmieniłem całą skrzynie bo akurat wpadła mi w rece skrzynia z d14 ze znikomym przebiegiem z samochodu przywiezionego z UK na czesci a tak to pewnie bym jezdził z ta terkoczaca skrzynia do dzis.Tak jak w d serii nie opłaca się wymiana łożysk jest ich 7 ( koszt samych łozsk to okło 600-700 pln):łożysko kulkowe 26x58x15 ntn,łożysko kulkowe 25x52x14/15 ntn,łożysko kulkowe poprzeczno wzdłużne 22x70x17,5 ntn,2 łożyska kulkowe uszlenione 62080c ntn,łożysko igiełkowe 25x52,5x15, łożysko igiełkowe 30x55x21 Tak w B serii jest to opłacalny zabieg i na twoim miejscu zaczal bym się powoli rozgladac za łożyskami

birchie
22-09-13, 10:14
Tak jak w d serii nie opłaca się wymiana łożysk jest ich 7

A wstawienie innej skrzyni się opłaca? Przecież ona po miesiącu może zacząć terkotać.

karas
22-09-13, 13:49
A wstawienie innej skrzyni się opłaca? Przecież ona po miesiącu może zacząć terkotać.
koszt łożysk 600/700pln + robocizna 300 + zdjecie i założenie 250-300 = 1200/1300 pln ( tyle ode mnie mech wolal za usluge, łożyska chciałem kupic sam po numerze ori łożysk bo jak robic pozadnie to wymieniac wszystkie prawda?? Napewno poza duzym miastem mech zrobił by to taniej ale niestety mieszkam we Wro gdzie ceny tak sie przedstawiaja
koszt skrzyni uzywki 200/250 + wymiana 250-300 = 500. Ja kupiłem skrzynie uzywke mam ja już 2 albo 3 rok i jest malina. Zresztą każdy robi jak uważa. Wiadomo jak ktos sie zna to sobie sam wymieni i łożyska i skrzynie ale ile jest takich osób???Napisałem ze sie nie opłaca bo za koszt wymiany łożysk moze kupic i zmienic teoretycznie 2 skrzynie :)

lozek
22-09-13, 13:52

jak skrzynia jest cicha albo chociaż chodzi w miare normalnie to minie predzej rok niż miesiąc zanim zacznie coś szumieć głośniej a co dopiero terkotać.
W D serii zdecydowanie bym prędzej zmienił skrzynie niż bawił się w remont skrzyni. No chyba, że ktoś ma dopracowaną hybryde to wiadomo.

reaktor
22-09-13, 23:24
jeśli chodzi o d serie i s20
kupiłem auto z szumiącymi łożyskami [szumi po puszczeniu sprzegła ] zrobiłem 100 tys km [7lat]i teraz przełożyłem ja do kolejnego auta bo nie była z nia żadnych problemów

Brylant1
22-09-13, 23:34
Lozysko oporowe masz jedno i to na sprzegle a nie w skrzyni. Jesli szumialo na puszczonym sprzegle to lozyska w skrzyni byly winne a nie oporowe.

reaktor
22-09-13, 23:48
zadowolony ?:D

Brylant1
23-09-13, 00:26
A i owszem, edycja posta przebiegla pomyslnie:D

Gąsior
23-09-13, 10:17
Wszystkie D-serie jakie miałem do tej pory to mniej lub bardziej szumiały i się tym za bardzo nie przejmowałem. w nowo zakupionej B serii z S9B delikatnie terkocze na luzie, na 1,2,3 biegu terkocze naprawdę dość znacznie już. najbardziej w zakresie obrotów silnika 1500-2700.

woPo
24-09-13, 13:08
Na pocieszenie powiem że kompletny remont skrzyni w EP3 to koszt ok 5000 pln.

sebawo
28-11-14, 18:55
podbiję temat coby nie zakładać nowego a sprawa się tyczy szumów :)
Skrzynie S4C (b seria), szumi na puszczonych sprzęgle, jak wciskam to się uspokaja. Słychać tylko na postoju, podczas jazdy jeszcze nie.
Pytanie takie, czy remontować czy jeździć aż się posypie i szukac S4C na zmianę? Z tym, że nie mam pojęcia jakie są ceny sprawnych używek, koło 1k pln?
Przy remoncie poza łożyskami pewnie chciałbym wstawić dłuższą piątkę, bo skrzynia jest dość krótka, a czasem się w trase wybiorę i to męczy, więc pytanie czy rozebranie tego i wymiana łożysk wyjdzie w okolicy drugiej skrzyni? bo jak tak, to wolę się z tym pomęczyć i sobie wyremontować...

kepa416
28-11-14, 20:31
Sprawdź na własną rękę ceny łożysk będziesz wiedział jak wychodzi. Sprawa prosta jak będziesz miał sprawdzoną używkę to kupować jak nie to ja osobiście bym remontował

Cywa
29-11-14, 12:50
woPo wyzej napisal wam ile kosztuje kompletny remont skrzyni B/K serii, mozna powiedziec ze to prawie to samo. Jakis podstawowy remont "z jajami" to ok. ~2500

Zorh
02-12-14, 09:51
U mnie też szumi na puszczonym sprzęgle. Słaby mechanior robił i nie wymienił mi wszystkich łożysk. Wcześniej był głośny terkot na wszystkich biegach podczas jazdy. A taki delikatny szum to coś poważnego jest? W temacie o łożyskach mówili że może tak być to się nie przejmowałem.

rafal86
02-12-14, 11:59
jak delikatnie szumi to nie przejmuj się póki co...w byłym ek3 najpierw szumiało mi na postoju, potem "ćwierkało" podczas jazdy aż wymieniłem skrzynie. Ale delikatny szum nie dyskwalifikuje Ci skrzyni...obserwuj, nasłuchuj i jeździj

Cywa
02-12-14, 23:23
Ta, jezdzij jezdzij;)

http://i.imgur.com/5YUmR2E.jpg
.
http://i.imgur.com/Ex8OR1x.jpg

Dawid0688
03-12-14, 07:06
Jak wyjąć to łożysko (zniszczone łożysko foto 2) żeby go nie zniszczyć?