Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Śruby zawieszenia tył

sztopro
19-09-13, 09:13
Jak w temacie, ogarnia ktoś gdzie można taki zestawik śrub kupić bo przy montażu gwintu zapewne połowa śrub nie puści tak łatwo i trzeba będzie ciąć

Gąsior
19-09-13, 09:50
w ASO

nic nie poleci, ewentualnie dolna tylna od amora ale tą powinieneś mieć nową w komplecie z gwintem już.

Szczur[R]
19-09-13, 10:32
Jak w temacie, ogarnia ktoś gdzie można taki zestawik śrub kupić bo przy montażu gwintu zapewne połowa śrub nie puści tak łatwo i trzeba będzie ciąć
Są sklepy które zajmują się sprzedażą śrub klasy twardości 10.9 i 12 - kupisz prawie każdą możliwą.
Wystawiają na allegro, albo mają swoje sklepy internetowe.

Gąsior
19-09-13, 10:39
;2078158]Są sklepy które zajmują się sprzedażą śrub klasy twardości 10.9 i 12

może coś dopasuje ale będzie im sporo brakowało do oryginalnych śrub.

Szczur[R]
19-09-13, 11:00
może coś dopasuje ale będzie im sporo brakowało do oryginalnych śrub.
możesz rozwinąć ? OEMy robili z tytanu ? To są śruby w klasie 10.9 najczęściej - nawet na łebkach masz nabitą dyszkę numeratorem (o ile nie jest bardzo zardzewiała to widać).

Gąsior
19-09-13, 11:20
;2078180']możesz rozwinąć ? OEMy robili z tytanu ?

Jak widziałeś ori śruby z zawieszenia i takie ze sklepu metalowego to będziesz wiedział o co chodzi.
chodzi mi o sama budowę oem śrub, która między innymi ułatwia montaż.

;2078180'] nawet na łebkach masz nabitą dyszkę numeratorem (o ile nie jest bardzo zardzewiała to widać).

na pewno nie są nabite numeratorem. "dyszka" jest wypukła :)

Szczur[R]
19-09-13, 12:54
Jak widziałeś ori śruby z zawieszenia i takie ze sklepu metalowego to będziesz wiedział o co chodzi.
chodzi mi o sama budowę oem śrub, która między innymi ułatwia montaż.
Widzę oem i widzę kupione - nie wiem co masz na myśli - doprecyzuj. Bo jeśli to że jest o 2mm więej gwintu na zamienniku, to chyba gra nie warta trzykrotności ceny.
Przykładowo pod widełki kupiłem śruby z niepełnym gwintem i nakrętką kołnieżową przedłużaną. Gwintu jest dokładnie tyle ile ma być, dodatkowo początek ma frez ułatwiający włożenie przy nieidealnym dopasowaniu widełki-wahacz. Sruba 10.9 czarna, po roku nie widać korozji.

na pewno nie są nabite numeratorem. "dyszka" jest wypukła
whatever - na corteco też są wypukłe, na innych wklęsłe. Ważne że klasa jest zachowana.

Gąsior
19-09-13, 19:08
doprecyzuj

Obrazek (http://imageshack.us/photo/my-images/217/p1030212um.jpg/)

takiej śruby nie kupisz w sklepie metalowym, tak jak pisałem wcześniej dobrać zamiennik można i też spełni swoją rolę.

Szczur[R]
19-09-13, 20:36
Obrazek (http://imageshack.us/photo/my-images/217/p1030212um.jpg/)

takiej śruby nie kupisz w sklepie metalowym, tak jak pisałem wcześniej dobrać zamiennik można i też spełni swoją rolę.

Zgodzę się - dokładnie takiej nie znalazłem. Ta co kupiłem nie ma listków bocznych. Natomiast gatunek stali, długość/gwint oraz frez na początku jest. Średnica jest taka jak oem mierząc na listkach - więc nie ma żadnego luzu. Gatunek stali dobry, wiec nie spuchnie od korozji - tym samym listki się nie przydadzą.

Moim zdaniem niczemu nie ustępuje względem OEM. Nie dał bym 3x tyle tylko dla świadomości że mam oryginalną.

MisieK1989
23-09-13, 14:40
niektóre śruby do tylnego zawieszenia są dostępne w Inter Carsie :) wiem, bo sam kupowałem jedną (nie chciała puścić z tulejki) tylko trzeba podać nr OEM i po kłopocie :)