Zobacz pełną wersję : Malowanie felg stalowych
Witam mam fajne całkiem zdrowe felgi stalowe, od nowości przejechały jedną zimę , lakier jest w dobrym stanie i rdzy jest bardzo niewiele, sporadyczne jakieś odpryski. Chciałbym je jednak niedużym kosztem pomalować całe na biało lub lub czarny srodek z kolorowym rantem. Pytanie czy jest sens to robić farbą z puchy, jeśli bym zmatowił stary lakier na to podkład i farba? Oczywiście żadne tam piaskowania nie wchodzą w grę chciałbym to sam zrobić we własnym zakresie, co o tym myślicie?
ja swoje stare stalówki z piwnicy pomalowalem na biały mat i prezentuje się całkiem spoko :)
A co gdybym zrobił to farbą olejna do stali , podejrzewam ze była by to duzo grubsza i trwalsza warstwa farby niż z puszki w sprayu ?
pierw sobie wyszlifowalem do czystego metalu walnelem podklad antykoryzyjny 1x warstwę [nie pamiętam nazwy ] potem 2 warstwy bialego matu z puszki [hameraid] pistoletem :). i trzyma się w miarę dobrze.
Ok dzieki , wlasnie jeszce sie zastanawiam czy matowac te felgi przed malowaniem bo lakier jest naprawde w dobrym stanie.
ale biały kolor na ten śniegowy syf z ulicy itd? nie...
Tak jak kolega wspomina trzeba dobrze doczyścić felgi szczotka druciana na wiertarkę do tego jeszcze papier ścierny. Kupić dobry podkład, pomalować kolorem i będzie ok.
ale biały kolor na ten śniegowy syf z ulicy itd? nie...
hm czy ja wiem pomalowalem tak dla zabawy , a prezentuje się dobrze , no ale jak to na bialym brud szybko siedzi wiec co zrobić :).
Son - Goku
21-09-13, 12:08
ja już wspominałem tu, ale "tańszą" i szybką spawą jest plasti dip.
Sądzę,że to było by lepsze.
Ja zimówki w EJ9 obczyściłem wiertarką ze stalową szczotką, na to 2 warstwy Hammerite'a i 2 zimy nic się nie działo :)
Son - Goku
24-09-13, 15:23
Ja zimówki w EJ9 obczyściłem wiertarką ze stalową szczotką, na to 2 warstwy Hammerite'a i 2 zimy nic się nie działo :)
Pędzlem,wałkiem ?
Pokażesz efekt pracy ?
Niestety nie mam zdjęć, było to 4 lata temu a od 1,5 roku nie mam już EJ9... Pędzel okrągły.
Son - Goku
24-09-13, 16:12
Rozumiem.
Ale po wyschnięciu, była to gładka powierzchnia jak przy malowaniu spray-a ?
W 90 %, wszystko zależy od przygotowania podłoża i od nałożenia farby.
wlasnie jeszce sie zastanawiam czy matowac te felgi przed malowaniem
Chcesz mieć dobrze pomalowane to matować i jazda
Ja żonce pomalowałem na dwa kolory 2 lata temu
Środek czarny a ranty srebrno i do dzisiaj jest wsio ok
Ja pomalowałem na szybko z puchy te felgi na biły mat, wczesniej tylko przeleciałem pedzelkiem miejsca gdzie byla rdza srodkiem antykorozyjnym przeszlifowałem, wyczysciłem odtłusciem i zacząłem malowac. Nawet ladnie to wyszło powierzchnia jednolita, kilka warstw poszło, na 2 fele wystarczyla jedna pucha. Jak z trwałoscia sie okaze najwyzej zmienie kolorek za rok :)
Podłączając się do tematu:
http://imageshack.us/a/img841/1954/dp5i.jpg
taką oto farbką nałożyłem dwie warstwy, na zmatowane i oczyszczone stalówki.
Efekt jak dla mnie zadowalający.
http://imageshack.us/a/img580/5870/blmx.jpg
http://imageshack.us/a/img843/6717/k79n.jpg
http://imageshack.us/a/img801/1654/t4zi.jpg
Znaczy się jaką bo link coś nie działa
To znaczy biały połysk Hammerite.
Ale po wyschnięciu, była to gładka powierzchnia jak przy malowaniu spray-a ?Hammerite jest o tyle fajny że nei zostawia śladów po pędzlu, tylko się zlewa w jedno
Dokładnie jak mówisz pp89. Już pierwsza warstwa ładnie kryje, po drugiej jest miodzio. Maluje pierwszy raz stalówki ale optymistycznie sądzę ,że nic mi sie z nimi przez ten sezon (chociaż) nie stanie.
Son - Goku
03-10-13, 11:41
Ducky Możesz poprawić linka ? Bo nie widać foty jak malowałeś to.
Po kliknięciu powinno już działać :eek:
Son - Goku
03-10-13, 23:44
dalej kicha :D:D
Małe foty jak w awatarze i z tego co widzę, to felga przed malowaniem chyba...
To samo u mnie Son-Goku a z chęcią bym zobaczył
Fajnie wygladaj w tym białym kolorze stalówki :p
ciekawe jak by wyszło w innych kolorach hmmmm
Son - Goku
11-10-13, 05:33
Ducky
Ile farby zużyłeś ?
Kupiłem puszkę Hammerita 0,7 za 40zł. Pomalowałem grube dwie warstwy i jeszcze zostało. Jakieś 0,5 poszło na wszystkie 4.