Zobacz pełną wersję : Falujące obroty D14z4
Witam. Przepraszam że pewnie ponawiam ten temat, ale nie mogę odszukać analogicznego przypadku do Mojego.
Mianowicie w Mojej Hani MB2 1.4iS 99'(D14z4). Na ciepłym silniku, na luzie falują obroty miedzy 300 a 900. Podczas ruszania początkowo jest odczucie jakby pracował na 3 cylindrach, jednak gdy ruszamy z wyższych obrotów tego efektu już nie ma. Do tej pory wymieniłem: świece, kopułke i palec, uszczelke pod kolektorem ssącym, co zniwelowało początkowo ten temat w 100% lecz po kilkuset kilometrach powrócił.
Proszę o jakieś podpowiedzi, bo nie wiem co jeszcze może być. Uszczelki w samym kolektorze są całe "gruszki".
ten dział dotyczy 5D,ale Wpisz silniczek krokowy i znajdziesz odpowiedż:)
Mianowicie w Mojej Hani MB2 1.4iS 99'(D14z4). a to niby co jest, jak nie 5d ? :)
A jak po odpaleniu, jakie obroty Ci wskakują ?
Do zagrzania wszystko dzieje się "normalnie" ?
Próbowałeś resetować kompa, albo robić samodiagnostyke ?
a to niby co jest, jak nie 5d ? :)
no dobra,nie doczytałem:p, zasugerowałem się opisem pod nickiem
Rozbierz całą przepustnicę - wyczyść IACV i resztę z oleju - całe będzie upaprane na czarno od odmy.
Sprawdź czy przesłona w zaworze IAC się płynnie przesuwa
#probestic - po odpaleniu wskakuje 1200. Do zagrzania też falują ale jest to mnie odczuwalne. Resetowałem kompa, jeśli w MB to tez zdjęcie klemy. Samodiagnostyki nie robiłem.
#Szczu[R] - jakąś pomoc merytoryczną na forum znajdę ?!
Jest na forum foto-instrukcja czyszczenia silniczka krokowego - jest to analogiczny zawór do Twojego IACV
zaopatrz się w uszczelki numer 13,5,10
http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/34863-1056x527.gif
http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/34858-1056x527.gif
IACV ma numer 2 i to w nim jest wspomniana wcześniej przesłona odpowiedzialna za regulację obrotów biegu jałowego - musi się obracać bez przycięć. Da się go rozebrać i sam metal umyć benzyną - zaznacz sobie w którą stronę był elektromagnes względem korpusu przed odkręceniem.
Wyczyść też przepustnicę z oleju i syfu - benzyną / pędzlem / szmatką
Śruby nr 1 nie wykręcasz, a więc nie mocz całej przepustnicy w benzynie bo spuchnie o-ring na niej. Nie odkręcaj też krzywki bo nie złożysz idealnie tak jak było.
Witam. Dzisiaj Hanie podłączylem pod komputer. Wykazuje błąd czujnika indukcyjnego. Orientujecie sie ile taki czujnik kosztuje?
Dokladnie to dioda mignela 9 razy w długich odstępach, a nasrepnie dwa razy szybko. Odczytałem jako 92 ale takiego kodu nie ma wiec przyjmuje ze to 9. Poprawcie mnie jesli sie myle
Czujnik indukcyjny czego? Jakie konkretnie błędy ten komputer pokazał? P1336 lub P1337? Może właśnie chodzi o CKF-sensor, który sprawny w używce kupisz do 100 pln, czasem sporo taniej.
Edit:
Myślałem że pod złącze obd2 podpinałeś tester bo masz auto z '99, a jeśli samodiagnostyka pokazała 92 to masz problem z EVAP
Nie mogłem odszukać OBDII.
Witam. Dzisiaj Hanie podłączylem pod komputer. Wykazuje błąd czujnika indukcyjnego. Orientujecie sie ile taki czujnik kosztuje?
Dokladnie to dioda mignela 9 razy w długich odstępach, a nasrepnie dwa razy szybko. Odczytałem jako 92 ale takiego kodu nie ma wiec przyjmuje ze to 9. Poprawcie mnie jesli sie myle
to podłączyłeś pod komputer czy sprawdziłeś samodiagnostyką zwierając piny w złączu ?
Złącze jest w konsoli środkowej od strony pasażera. Dostęp od strony pasażera, zwykle jest zasłonięte fragmentem tapicerki podłogi. Inaczej mówiąc znajduje się na lewo od lewej nogi (buta) pasażera ;)