PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne dzwonienie

alik7
17-09-13, 23:44
Jakiś czas temu zauważyłem, że w okolicach 4000 tyś i więcej słychać dziwne metaliczne dzwonienie dochodzące jakby spod maski, pacjent ep2 2005r. silnik pracuje normalnie, w zasadzie nie licząc tego dziwnego dzwonienia wszystko jest ok. W ubiegłym roku był wymieniony rozrząd ustawiane zawory,wymieniane świece i olej. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być???????????????

CRX1
18-09-13, 01:24
Podnieś maskę i spróbuj określić miejsce dzwonienia.Może pochodzić od jakiejś nie dokręconej osłony .

Fl0w
19-09-13, 08:38
4k to już są jakieś większe drgania, prawdopodobnie masz luz na jakiejś pierdółce, na dziurach też coś słychać ? wsłuchaj się po rozruchu na zimnym czy coś dzwoni.

alik7
19-09-13, 16:48
Na wolnych obrotach i na zimnym silniku jest ok na dziurach też nic nie dzwoni tylko jak zaczynam go bardziej kręcić to się pojawia to denerwujące dzwonienie więc już zacząłem się zastanawiać czy to nie silnik. Przez ostatni rok jak nim jeżdżę nic takiego nie było a teraz nie wiadomo skąd się pojawiło.

Fl0w
19-09-13, 17:50
napisałeś, że wymieniłeś rozrząd i była regulacja zaworów, ale ja jednak to dzwonienie bym obstawiał właśnie na rozregulowane zawory... w tym wypadku obroty dają spory współczynnik głośności, czym wyżej go kręcisz - tym głośniej. Jak nie szkoda Ci 40zł ten zabieg proponuję :) i zrób to w innym warsztacie niż rozrząd... może mechanik słabo sobie poradził z regulacją poprzednio :)

alik7
19-09-13, 18:29
Może i tak ale najlepsze jest to, że całość była robiona w ASO wychodzi więc na to, że nikomu nie można już wierzyć.

arkadiopl
19-09-13, 20:34
u mnie mam ten sam problem od roku, jest ten dzwiek i z nim jezdze, wiecej objawow nie ma. u mnie ten dzwiek nie wystepuje jak samochod osiaga 4k bez obciazenia czyli jak go podnioslem kreci sie ile wlezie i jest cisza. rozmawialem o tym z paroma mechanikami i obserwowac zalecaja:P

alik7
19-09-13, 21:29
Powiedzieli chociaż co to może być, mieli jakieś podejrzenia???

cyborgwrc
20-09-13, 13:12
Sprawdziłbym termiczną osłonę kata lub kolektora wydechowego.

Fl0w
20-09-13, 19:14
Sprawdziłbym termiczną osłonę kata lub kolektora wydechowego.

o i tutaj masz rację :) u mnie też kiedyś osłona od kata dzwoniła, była tak zardzewiała z jednej strony, że mocowanie przeżarło :)

cyborgwrc
20-09-13, 23:13
o i tutaj masz rację :) u mnie też kiedyś osłona od kata dzwoniła, była tak zardzewiała z jednej strony, że mocowanie przeżarło :)

Mi obie dzwoniły i pozbywałem się jednej po drugiej :)

alik7
21-09-13, 09:14
Sęk w tym, że nie mam osłony katalizatora więc to nie to.

Kamas
28-10-13, 22:35
Zgadzam sie z kolega wyżej sprawdź osłonę kolektora czy nie brzęczy

marioZ
29-10-13, 08:56
u mnie dzwoni od 3 miesiecy i zeby to sprawdzic to na kanale musiałbym gazować auto...dzwoni coś faktycznie pod silnikiem...metaliczny dzwiek..przy obrotach..1800-1900 jak są mniejsze to nie słychać jak powyzej 2 tyś gazuje też nic ...jeden fchura ura bura powiedział że może to być przy kolektorze..ale tak jak mówiłem nie mam jak sprawdzić a denerwujące to jest bo wiadomo każdy odpala swoja "Hanię" i słyszy czy auto normalnie pracuje czy nie a dzwiek w zaden sposób nie wpływa na prace silnika.

bunkerites
29-10-13, 09:44
Czasami dzwoni metalowy stelaz ktory znajduje sie pod konsola centralna.Odkrecila sie srubka i z pol roku "cos" dzwonilo.Mechanicy chcieli wymianiac lozyska skrzyni biegow.Dobrze ze wstrzymalem sie z skrzynia.A "usterka" wyszla przy wymianie radia...

Kamas
29-10-13, 09:48
mi dzwoniło przy 3,5tys. tez tylko w tym zakresie obrotów. Tak mnie denerwowało ze zaczolem szukać,szperać pod maska ,okazło sie ze metalowa obudowa od kolektora wchodzi w rezonans i wydaje takie dzwieki.
Z powodu ze nie mogłem jej odkręcić to ja odgiąłem poczym wypadła mi jakas zerzarta śrubka i problem się rozwiązał. :)