Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : civic - lampka wewnętrzna podświetlająca wnętrze przy zamykaniu alarmem

rychupeja
17-09-13, 18:19
Witam,
Z dniem dzisiejszym wpadłem na pomysł wykonania małej wbrew pozorom prostej modyfikacji polegającej na tym że podczas zamykania samochodu alarmem podświetla się wnętrze - chodzi głównie o krótkie mignięcie zschynchornizowane z momentem pracy siłowniczków to aby widzieć np. czy wszystkie rygle się zamknęły. No i wykombinowałem to tak - jako, że siłowniczki i lampka wnętrza jest sterowana masą to postanowiłem wpiąć masę z która z modułu sterowniczego wychodzi na siłowniczki podczas zamykania samochodu i połączyć ją z masą krańcówek, niestety nie uwzględniłem jednej opcji - po otwarciu drzwi na kablach pojawia się masa która idzie na siłowniczki zamykając samochód - i zastanawiam się teraz jak byłoby najłatwiej to wszystko wykonać, początkowo myślałem o podpięciu pod kierunkowskazy, no ale one są sterowane 12v a nie masą - zarzuci ktoś pomysłem?
Pewnym rozwiązaniem jest montaż przekaźników, ale czy nie idzie zrobić tego w jakiś prostszy sposób?
Załaczam schemat alarmu wraz z moim nietrafionym połaczeniem

http://files.tinypic.pl/i/00446/6dnhmz0ksitv.gif

Chipsy2
17-09-13, 20:01
podpinając masę sterowania siłowników do krańcówek automatycznie podajesz do centrali alarmu sygnał otwarcia drzwi
co za tym idzie centrala odbiera to jako ich otwarcie i się rozbraja zamiast uzbroić
wtedy masz zamknięte drzwi o ile centrala ich nie otworzy i wyłączony alarm
tak więc cały wstępny misterny plan ......

rychupeja
17-09-13, 21:01
podpinając masę sterowania siłowników do krańcówek automatycznie podajesz do centrali alarmu sygnał otwarcia drzwi
co za tym idzie centrala odbiera to jako ich otwarcie i się rozbraja zamiast uzbroić
wtedy masz zamknięte drzwi o ile centrala ich nie otworzy i wyłączony alarm
tak więc cały wstępny misterny plan ......

:):):)

Ale ja to wiem i nawet o tym napisałem, zastanawiam się i chciałbym się poradzić was jak temu zapobiec - gdyby to było 12v to możnaby zastosować diodę półprzewodnikową ale w takim wypadku nie wiem sam co zdałoby egzamin...

Wojtec12345678
18-09-13, 15:50
Zrób to odwortnie,jak u mnie,czyli że podczas otwierania auta pilotem zapala Ci się wnętrze a nie dopiero po otwarciu drzwi, bardzo przydatna rzecz

A wg mnie bardziej przydatne niż Twój zamysł, bo ja zamykając auto nie patrze na rygle tylko słucham :o

rychupeja
28-09-13, 09:44
Woytec - nie czytasz dokładnie, oto mi chodziło od samego początku właśnie :)

Modyfikację już wykonałem - zrobiłem nieco inaczej niż planowałem - pod impuls 12v idący na kierunki podczas otwierania/zamykania podłączyłem przekaźnik, który po dostaniu napięcia zwiera kabel masowy - aby uniknąć efektu migania wraz z kierunkowskazami, przed przekaźnik dałem parę kondensatorów dzięki czemu po otwarciu/zamknięciu prąd z kondków trzyma jeszcze zwartą masę przez ok. 5 sekund dzięki czemu lampka świeci się jeszcze chwilę po otwarciu albo zamknięciu. Jeśli ktoś będzie to robił trzeba pamiętać aby na kablu idącym od centralki zaraz za połączeniem przekaźnika zastosować diodę półprzewodnikową tak aby prąd mógł płynąć do świateł z centralki ale nie mógł już płynąć ze świateł do centralki- ja za pierwszym razem zapomniałem i w efekcie po załączeniu pozycyjnych zapalała mi się też lampka wewnętrza, wlutowanie diody na kabel rozwiązało problem ;)