Zobacz pełną wersję : Kolektor ssący z B16A2 na głowicy D15/D16 - w ktory miejscu wspawac flansze
Mam pytanie:
W którym miejscu obciąć Flansze w kolektorze ssącym B16A2 aby zrobić hybryde i zespawać to z flanszą pod głowice z D15/D16 ?
A da to w ogole cos? Bo tez o takiej hybrydzie mysle.
Doczytalem ze skunks swoj kolektor do dserii bazowal na b16a2
Mial ktos taka hybryde u siebie?
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
JulekCIVIC
03-11-13, 09:46
A to jest sens w ogóle robić? kanały są bardzo duże a głowicy tak mocno się nie rozwierci... nie lepiej z Z6/y8 spasować i mieć pewnie identyczny efekt ?? :)
A to jest sens w ogóle robić? kanały są bardzo duże a głowicy tak mocno się nie rozwierci... nie lepiej z Z6/y8 spasować i mieć pewnie identyczny efekt ?? :)
Ale przeciez flansza i co nieco kanalow dolotowych zostaje z dserii wiec tego problemu nie ma.
Doczytalem ze skunks do dserii jest bardzo podobny jak nie taki sam co wlasnie hybryda o ktorej mowa
Niedział miał u siebie w d16z6 kolektor ssący z b serii zrobiony przez przeme72 z efektem na duży +
I taką samą hybrydę ma u siebie Rogalike.
Michalll_1991
03-11-13, 15:01
Czyli warto Ciąć kolektor? Mam luzem ssaka z b7 i mógłbym go pociąć, czy jednak lepiej nada się z z6?
Wysłane z mojej Xperii T przez Tapatalk
Ssące z b7 i z6 sa takie same ma ktoś zdjecie jak to wyglada
Nie są takie same bo różnią się średnicą w środku.
Nie wiem czy sens jest roboty czegoś takiego pochłonie Cię sporo kasy a żadnego przyrostu nie będziesz miał wrzuć sobie ssaka od y5
możesz nawet od y8 ale drogi , a porównywalny jest od D15z6 , niż zabawy w spawanie.
U siebie rozważałem to co Ty właśnie chcesz zrobić i powiem szczerze , że nieopłacalny interes.
Michalll_1991
04-11-13, 19:00
Jeśli chodzi o mnie to zrobię sobie sam także chodzi mi jedynie o to czy b7 i z6 przy flanszy mają tą samą średnice i jeden pies który potne czy może jednak szersze kanały ma z6?
Ale chyba nie będziesz specjalnie kupował kolektora z Z6, zeby poźniej go pociąc? :rolleyes: Wystarczy uciąć przy samej flanszy i problem szerokości kanałów z głowy..
Michalll_1991
05-11-13, 09:48
Mam oba :) fawor na ile można liczyć po takim modzie??
Niedział po doprężeniu oraz strojeniu swojej d16z6 z kolektorem z b16 pokazało mu 161hp
W poznaniu doprezona z6 pokazala 153hp
Mozna sie spodziewac po samym ssaku i oczywiscie strojeniu 8hp?
Ale chyba nie będziesz specjalnie kupował kolektora z Z6, zeby poźniej go pociąc? :rolleyes: Wystarczy uciąć przy samej flanszy i problem szerokości kanałów z głowy..
właśnie chyba nie jest z głowy bo we flanszy jak sie nie myle są różne szerokości kanałów w b7 i z6 :) Z reszta jak michal ma oba to zmierzy i bedzie wiedzial :)
Michalll_1991
05-11-13, 15:10
no nic, myslalem ze moze wiecie czy kanaly w nich sa tej samej szerokosci na potrzebnym odcinku, sprawdzic nie sprawdze bo auto juz na zime odstawione z zamontowanym ssakiem z6, takze brak mozliwosci pomiaru :)
właśnie chyba nie jest z głowy bo we flanszy jak sie nie myle są różne szerokości kanałów w b7 i z6 Z reszta jak michal ma oba to zmierzy i bedzie wiedzial
no dobrze, ale jesli ma się tylko jeden kolektor (ten gorszy, z B7) to nawet jeśli srednice kanalów w Z6 przy flanszy są większe to nikt racjonalny nie będzie kupował specjalnie kolektora z Z6, żeby od razu go uciąć? Wystarczy rozportować kanały w obecnym kolektorze..
no dobrze, ale jesli ma się tylko jeden kolektor (ten gorszy, z B7) to nawet jeśli srednice kanalów w Z6 przy flanszy są większe to nikt racjonalny nie będzie kupował specjalnie kolektora z Z6, żeby od razu go uciąć? Wystarczy rozportować kanały w obecnym kolektorze..
Fawor dobrze prawi dremel w ręke i jechana :D
Kuzimaguzi
06-11-13, 22:17
witam chlopaki wlasnie czytam ten temat bo mam mozliwosc kupienia kolektora z b seri w dobrych pieniadzach i powiedzcie gdzie noge uciac swoj z b7 przy samej flanszy czy troche dalej i jaka przepustnice na to wrzucic zeby podpiac bez problemu
A czy wiec jest sens zmiany kolektora z z6 na y8?
EDIT:
Chodzi mi o to czy gra jest warta swieczki bo zrzucic i zalozyc kolektor to nie problem a zostawiajac z6 biorac y8 doplace max z 50zl - tylko czy to ma sens.
Pomysl tej hybrydy b16a/d16 bardzo mi sie podoba i chetnie bym cos takiego sobie stworzyl jednak wciaz brak informacji co i jak.
Co do z6 / y8 - nie nie mialem obydwu na stole i nie wiem jak srednicowo/kanalowo to wyglada - prosze o wiec o rade :)
Seba27 różnice miedzy Z6/Y8 opisywał Lcfr, robił swojego czasu podmiankę ssaka w EG5 Eternity.
Gdzieś od 72 str: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?10252-D16Z6-Dance-Of-Eternity-)/page72
Michalll_1991
07-11-13, 16:52
mnie tam zastanawia krokowy, ale to chyba zaden probelm
Widze ze temat się troszkę rozkrecil.
Co do hybrydy kolektora, mam zalozone już wszystko i dopasowane u siebie. kolektor B16A na flanszy D16Z6. Wszystko samemu robiłem prócz spawania. Wyszlo idealnie.
Jak ktoś ma jakies pytania to proszę smialo pisać.
Gdzies na innym forum zagranicznym porównywali taka hybryde i ma podobne przyrosty co do Skunk2 na D serie
http://images65.fotosik.pl/364/c5b0f32613cbd3b5med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Fawor dobrze prawi dremel w ręke i jechana :D
Nie ma szans. w B7 kanały sa duuuzo mniejsze, mało miesa jest i nie da rady spasować z B16.
Gdzie ucinales? Kanaly pokrywaja sie srednica? Jakie odczucia? Jak dzwiek? :D
I jeszcze jedno. Jak rozwiazales sprawe z mocowaniem linki gazu?
1. W moim temacie masz goły kolektor już wyspawany, będziesz widzieć mniej więcej w którym miejscu był spaw.
2. Tak, w tamtym miejscu kanały pokrywają się, oczywiście dodatkowo w środku wyrównałem wszystko dremelem.
3. Odczucia są, reakacja na gaz jest natycmiastowa. Wszystko będę stroic na dniach także wykres pokaze.
4. Jest roznica dzwieku ;) Dźwięk zasysanego powietrza jest agresywniejszy ;)
to szefi co zmocowaniem liki gazu
Z mocowaniem linki to pikus bedzie. Gorzej ze znalezieniem kołka b16a w sensownej kasie.
Niektorzy magicy cenia taki kołek 400zl... (Graniczy z absurdem)
Znalazlem jednak na Alledrogo kołki od b16a2 po 120-150zl.
Ktos to porownywal do b16a?
Jakie sa roznice w kanalach i srednicy, ktos moze sie orientuje?
Jakiego kolka?
jakiego kolka?
Wysłane z mojego gt-i9300 za pomocą tapatalk 2
b16a / b16a2
Arturvf500
15-11-13, 11:53
Co do hybrydy kolektora, mam zalozone już wszystko i dopasowane u siebie
przerazliwie krotkiego go zrobiles... do D16 powinien niemal opierac sie o grodz...
b16a / b16a2
Ok ale co to jest ten kolek?
Znalazlem jednak na Alledrogo kołki od b16a2 po 120-150zl.
Ktos to porownywal do b16a?
Z tego co się orientuje, to nie ma żadnej różnicy
Ok ale co to jest ten kolek?
chyba chodzi Sebie o kolektor :D
kolego Arturvf500 co masz na mysli ze klektor krotki ??
Arturvf500
18-11-13, 10:08
dlugosc kolektora zalezy od obrotow - przy tak krotkim da cos w okolicach 9000;)
Czyli powinien byc dluzszy skoro nie bedzie do tylu kręcone, tak?
Arturvf500
18-11-13, 15:28
dokladnie tak
Jestem bardzo zainteresowany tym modem i ciagle go sledze/ szukam wlasciwego kolektora.
Arturvf500 - czyli robiac taka hybryde trzeba dolozyc pare cm tak zeby doszedl az do grodzi?
Pozwoli to jak rozumiem uzyskac to co chcemy uzyskac w nizszym zakresie obrotow?
I jeszcze jedno, skoro nie moge znalezc kolektora z b16a w sensownej kasie co myslita o kolektorze z B18C4?
a da się takie coś ogarnąć mając ssaka z y8 za dawce flanszy? Dzisiaj się przyjrzałem. Jest tam cały ten EGR :/
z b18 to raczej kupa z ssakiem :)
panowie pisac pisac jak ciac tego ssak bo lezy w garu a nie chce go zmarnowac
:)
Paputek a ty masz kolektor z A czy A2
raczej z A2 :) ale nie mam pewnosci
Arturvf500
19-11-13, 10:15
jedyne sensowne rozwiazanie to uciac d serie przy wtryskach, b serie bez iab przy puszce i wspawac rurki - najlepsza dlugosc to 23-26cm dla walkow, ktore robia moc w okolicach 7000
zeby bylo idealnie, wypadalo by jeszcze rozciac puche na pol, a wlasciwie odciac fragment za krokowym, do konca puchy i po spawaniu rurek ladnie oszlifowac wnetrze na trabki;)
Ponawiam pytanie
a da się takie coś ogarnąć mając ssaka z y8 za dawce flanszy? Dzisiaj się przyjrzałem. Jest tam cały ten EGR :/
kolego artur wez temat jakos wyjsnij
egr można zaślepić
Nie chodzi o sam zawor a cale te kanaliki ktore sa umieszczone na calej szerokxosci kolektora :/
Michalll_1991
20-11-13, 07:22
Możemy się zamienić za kolektor z6, będziesz miał problem z głowy ;p
Możemy się zamienić za kolektor z6, będziesz miał problem z głowy ;p
PW :)
Pozdrawiam!
Własnie zakupiłem B16 kolektor+przepustnice do mojego D16. Dobrego TIG spawacza mam. Plan mam taki. Flansze od D uciac odrazu za wtryskami, kolektor od B jakos w połowie, i pomiedzy alu rury. Co sadzicie? Sama flansza od D14 nada sie?
No i jasne fajnie było by policzyc odpowiednia długosc runnerow.
kristico86
25-04-14, 21:39
...
Popatrz w ktorym miejscu sie mniej wiecej zejda i tam tnij
Pozdrawiam!
Własnie zakupiłem B16 kolektor+przepustnice do mojego D16. Dobrego TIG spawacza mam. Plan mam taki. Flansze od D uciac odrazu za wtryskami, kolektor od B jakos w połowie, i pomiedzy alu rury. Co sadzicie? Sama flansza od D14 nada sie?
No i jasne fajnie było by policzyc odpowiednia długosc runnerow.
No najlepiej jakby były odpowiedniej (wyliczonej) długości, ale bez większej rzeźb y to nie zda egzaminu. Tnij tak by się zeszły i tylko o tym myśl ;)
No jasne ze bede rzeźbic. :cool: Szkoda D16 kolektora, tak jak mowiłem, wezme tylko flansze od D14 kolektora (dostałem za darmo) -> rurki -> B16 kolektor. A zreszta to zobaczycie. ;)
Nie wiem czy to dobry pomysl. Na wejsciu od flanszy miedzy d15 a b16 byl 1cm roznicy
Wiem, ale tam wstawie kawał nowych rurek, zeby własnie kanały sie zgrały.
Tylko ze kanaly w kolektorze d16z6 sa wieksze. o ok 2mm na szerokosci. Bedziesz mial wiecej do rzezbienia
Tylko ze kanaly w kolektorze d16z6 sa wieksze. o ok 2mm na szerokosci. Bedziesz mial wiecej do rzezbienia
Kolektor z d14a2 jest taki sam jak ten z z6 i jego kanaly maja takie same szerokosci.
W moim temacie mam taki kolektor hybryde B16A/Z6 i jezdze już na nim pol roku ponad
Da sie odczuc roznice
Moje D16y7 słabo jedzie nad 6000 rpm, do tego wpadnie CAI i strojenie i powinno to lepiej jechac. Mam nadzieje na 130+ km. :o Dodam ze silnik jest jak nowy.
Ja czuje ze po tym zabiegu gora ciagnie caly czas i nie slabnie jak wczesniej
ma ktos filmik jak brzmi d-seria z takim kolektorem? :D
Moze znajde czas w weekend i cos skleje
zaciekawiacie mnie tym modem chyba zacznę szukać kolektora z b16a2
kristico86
07-05-14, 22:24
jest w dziale sprzedam za 100 zł poszukaj :P
i jak tam prace nad kolektorem ktoś już coś ten teges
w temacie u bashoo jest juz zrobiony, troche krotki wyszedl bo nie bardzo pasowaly kanaly, ale wszystko juz bangla
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?110722-EJ2-D15B-MiniMe-by-Bashoo/page20
kristico86
03-06-14, 21:27
ja na zlocie juz upalałem z takim na pokładzie :)
i jak efekty ps czy można spawać aluminium migomatem? z drutem aluminiowym
moze ma ktos foty miejsca ciecia ?
Musisz poszukac na forum . Ktos pisal 5 cm od flanszy z Z6 kolektora albo jakos tak robilem dwa kolektory wlasnie tak i jest git. Ale lepiej poszukac alno docinac po kawaleczku :-)
aha a jakie są ceny spawania aluminium bo migomatem tego nie pospawam aha podobno jakoś krótko wychodzi ten kolektor
Na fakt krotko ale jest . u mnie w Rzeszowie placilem 100zl . Kolektor jest z dziwnego aluminium i sa jakies problemu .
tylko po co to ciąć i aż tak rzeźbić?
To szefie jak posadzic kolektor z Bseri do D :-)
fotki z amerykanskiego forum. chyba kolektor z b16 byl dodatkowo przycinany w drugim etapie, tam widac druga kreske do ciecia :)
http://i58.tinypic.com/2qtv9uf.jpg
http://i57.tinypic.com/29ekkm0.jpg
http://i62.tinypic.com/220vgi.jpg
a może macie jakieś wykresy z hamowni jak to ma przyrosty mocy
Moim zdaniem przy NA musiałbyś mieć naprawdę solidnie podbitą kompresje i ostry wałek, żeby taki mod miał jakikolwiek sens. Przy turbo wydajność samego kolektora dolotowego ma pomijalne znaczenie
Moim zdaniem przy NA musiałbyś mieć naprawdę solidnie podbitą kompresje i ostry wałek, żeby taki mod miał jakikolwiek sens. Przy turbo wydajność samego kolektora dolotowego ma pomijalne znaczenie
U mnie sie poprawila reakcja na gaz i gora zaczela sie lepiej dokrecac
To samo moge napisać po wsadzeniu dużego ssaka z przepustnica H22 :)
fotki z amerykanskiego forum. chyba kolektor z b16 byl dodatkowo przycinany w drugim etapie, tam widac druga kreske do ciecia :)
http://i58.tinypic.com/2qtv9uf.jpg
http://i57.tinypic.com/29ekkm0.jpg
http://i62.tinypic.com/220vgi.jpg
to fotki z projektu Bartusia w Arce Auto Kuźni https://www.facebook.com/media/set/?set=a.390271714318935.100589.211433205536121&type=3
Przy wolnym ssaku mod jak najbardziej, ale przy turbo nie ma żadnego sensu, większy lag z uwagi na większą objętość bańki.
Przy wolnym ssaku mod jak najbardziej, ale przy turbo nie ma żadnego sensu, większy lag z uwagi na większą objętość bańki.
Czyli przy turbo dseries lepiej wsadzic ssaka z d15b7? I np rozwiercoc go?
Tak, b7, z6 lub z d15b. Oczywiście porting jak najbardziej.
Bzdura z tym lagiem. Pojemnosć plenum, tak samo jak róznica w pojemnosciach przy większych średnicach rur, ma pomijalny wpływ na laga. Wystarczy porównać ile litrów ma układ rur do glowicy, a ile litrów powietrza pompuje turbo w jednej sekundzie...
Np na Ssaku skunka w Z6 na pół czy nawet niepełnym pól bara wyszło ponad 200KM więc na pewno ma pozytywny wpływ na napełnianie. Ssak z B7 byłby za mały na moce 250+.
pytanko ma ktoś wykres po takim kolektorze ile dodał w d serii