PDA

Zobacz pełną wersję : Brak pozycji

wirus_123
16-09-13, 15:32
Witam
Mam problem z brakiem świateł pozycyjnych w mojej EJ9 (d14a4) przód i tył ( podświetlenie tablic działa). Sprawdzałem bezpiecznik numer 32 odpowiedzialny za światła przód i tył oraz podświetlenie tablic rejestracyjnych. Wnioski takie: bezpiecznik sprawny, ponieważ po wyciągnięciu ginie podświetlenie tablic. Na wszelki wypadek próbowałem z nowym bezpiecznikiem lecz objawy takie same jak w przypadku starego bezpiecznika. Zwracam się z radą co mogę jeszcze sprawdzić? Zasilanie dochodzi do gniazda bezpiecznika ponieważ sprawdzałem próbnikiem. Coś z przewodami masowymi lub w samym włączniku świateł?. Dodam że deska rozdzielcza świeci się po przekręceniu pokrętła na pozycję. Sprawdzałem żarówkę i na oko jest ok, chyba że coś jakieś spięcie popaliło mi wszystkie żarówki ( sprawdzę jeszcze żarówki.

MichałCK
16-09-13, 16:16
Sprawdź po pierwsze żarówki czy są sprawne, czasami bywa tak że na "oko" żarówka wygląda na sprawną, a jest spalona. Miałem tak kilka razy z żarówkami typu W5W.

wirus_123
16-09-13, 16:31
Sprawdzałem próbnikiem i nie dochodzi w ogóle zasilanie... a nie mam takich żaróweczek na stanie nowych.

suchy2004
19-09-13, 01:10
To teraz trzeba sprawdzić, czy z włącznika podaje zasilanie, może któryś styk sie wysypał...