Zobacz pełną wersję : Prawy tylny głośnik
Pawlik1987
21-02-08, 12:10
Witam
Posiadam Honde Civic VI gen hatch, i mam problem, ostatnio zauważyłem, że nie działa mi tylny proawy głośnik..instalacje mam oryginalną z tego co wiem to mówie sobie.. głośniik ma 13 lat ma prawo umrzeć. Wykręcam go..wszystkie przewody wygądają na oryginalne a głośnik nie ma żadnych mechanicznych uszkodzeń, stwierdziłem, że żeby mieć pewność odkręce ten z lewej strony i zamienie z tym z prawej..Tak też zrobiłem..i okazuję się, że oba są sprawne tyle, że chyba nie ma prądu z prawej strony na przewodach zasilając..ale nie mam miernika żeby to sprawdzić..Wszystko wygląda na dobrze podłączone i nie widać, żeby było tam cos grzebane..
Może jakiś bezpiecznik za to odpowiada..ale ja go nie znalazłem..
Jesłi macie jakieś pomysły to dajcie znać..
THX
bezpiecznika nie ma. Muszisz sprawdzić kable, ale bez mienika bym nie próbował... Są sposoby nawet bez miernika, ale jesli nigdy nie widziałeś jak to się robi to nie polecam ich stosowania
Pawlik1987
22-02-08, 14:20
Sprawdze jeszcze kostke przy radiu czy nic sie nie odłączyło..ale zakładając, że jest to przewód to musze rozumiem całe auto rozebrać żeby to znaleść..nie wiem za bardzo jak sie zabrać do tego żeby ten przewód wymienić..
zawsze mozna zrezygnowac ze stereo i podpiac prawy glosnik do lewego... przeciagnac kable i juz... ja mialem ten sam problem...
Najprawdopodobniej usterka jest gdzieś z tyłu radia przy kostce. Może jak ktoś podłączał radio to coś popierniczył. Sprawdź czy nie ma tam jakiejś rzeźby. Kable tak same z siebie to sie nie uszkadzają, więc raczej jest to usterka za radiem i tam bym szukał przyczyny zamiast rozbierać auto.
Pawlik1987
24-02-08, 22:10
Dźwięk mono średnio mnie kręci :) Ok zobacze co tam przy tej kostce w radio..hmm w sumie mam tam przejściówke z HONDA na ISO założoną może tam coś nie halo..Istenieje taka możliwość, że zepsuła się poprstu jedna końcówka mocy w radiu i nie daje na ten głośnik nic..??Bo radio mam na razie za darmo od kumpla jakiegoś satrego panasonica bodajże rdp940, na cd..ale akurat czytnik cd w nim już dawno zdechł :P Jest t stan przejściowy bo musze się odbić od finansowego dna spowodowanego zakupem mojej Hani .. :) THX jak coś wymyśle to dam znać..Może komuś potem się przyda
końcówka to raczej nie, bo nie grałyby przynajmniej 2 głośniki (niektóre radia mają 2 końcówki mocy, po 2 głośniki na jedną) albo żaden. Jeśli radio jest styrane tak jak wnioskuje, to może być jeszcze uszkodzenie na płytce w radiu. Np. jak ktoś to radio często wyjmował z smochodu i wypinał tą kostkę z tyłu to wtedy puszczają lutowania na płytce i przestają grać pojedyńcze głośniki lub na dołach coś przerywa albo się radio wyłącza. Ewentualnie kabelek mógł się urwać w tej kostce, lub zobacz w iso czy się któryś pin nie wysunął. Dla pewności można wziąć inne radio np. od kumpla i podłączyć na chwile i zobaczyć.
Pawlik1987
01-03-08, 18:16
Dzisiaj posiedziałem przy aucie i niestety wszystko z podłączeniami jest dobrze...tzn, nie widać, żeby tam ktoś coś grzebał a przejściówka HONDA-ISO też moim zdaniem jest OK.. Cóż, zostaje mi tylko sprawdzenie tego z innym radiem..może ono jest temu winne.. Jak coś wykombinuje to dam znać Pozdro.
[ Dodano: Wto 11 Mar, 2008 ]
Jestem ponownie...Ustera leżała po stronie radia.. niestety stary styrany Panasoniacz nie dawał rady i przez niegho nie grał jeden z 4 głośników..W sumie sie ciesze, że to jego wina bo radio i tak i tak bym zmienił więc nie ejst źle.. Pisze to bo może komuś się kiedyś przyda.. Pozdro..