PDA

Zobacz pełną wersję : zegary oszalały?

faflik
30-08-05, 14:18
Witam
w moim aucie chyba oszalały zegary. Rano , kiedy auto jest zimne, wszystko pokazuje ok, ale jak przejade kilkadziesiąt kilometrów dzieja sie dziwne rzeczy.
Przy predkosci 120 km/h pokazuje mi ledwie 3000 obrotów. Wczesniej przy tej predkości bylo 3500. Albo za duza pokazuje predkosc, albo za male obroty.. sam nie wiem.
Dalej... paliwo... ponad 450 km a tu ledwie polowa baku zeszla... To jush sprawdziłem, pojechalem do CPN-u i weszlo znacznie wiecej niż polowa baku.
Pomóżcie, bo nie wiem co robić.. Zakurzylo sie cos? Wyczyścić? Odpiąć prąd od komputera...?
Hodna Civic 3d, 93 rok, 1500cm, silnik D15B2

Tomo
30-08-05, 18:05
oczyść wszystkie styki za licznbikami również na akumulatorze

u mnie kiedyś aku nie stykał czasem i również mi szalały liczniki

faflik
01-09-05, 07:47
Wyczyściłem wszystko. Zaśniedziałe nigdzie nic nie było....
Nie pomogło... Jak było tak i jest nadal. Zegary pokazują - co chcą.

nick__t
01-09-05, 08:12
Walnięty czujnik w skrzyni biegów, ale szukaj jakiegoś uszkodzonego przewodu - może bedziesh miał fart 8)

polkar
01-09-05, 13:29
Jak wyżej, prawdopodobnie walnięty czujnik, mi w czarnej czasami wskazówka prędkościomierza latała w całym zakresie. Ale po jakiś 2 miesiącach wróciło wszystko do normy... nie wiem dlaczego...

faflik
01-09-05, 13:39
o kurcze....
Coraz lepiej się robi.... Może w mojej tesh samo przejdzie... Poszukam narazie po przewodach...
Troche szybko żeby sie taskie cos popsuło, nie? Mam dopiero 113000km przejechane. Kupiłem auto od starszego pana, ktory baaardzo mało jeździł.