Zobacz pełną wersję : Opony zimowe
Lato się skończyło a sezon zimowy coraz bliżej i pasuje pomyśleć o zimowych butkach dla Hani. Jakie opony zimowe polecacie? Planuje zakupić jakieś 16" i założyć na oryg. alufelgi Hondy.
wg. mnie goodyear ultragrip lub nokiany
Sava Eskimo HP w testach wypada podobnie jak opony z wyższej klasy cena 279 zł oponeo 205/55/16
Fulda Kristall Montero 3 jeździłem na niej trzy sezony według mnie bardzo dobra.
Ja po jeździe na oponach różnych producentów, na tę zimę właśnie kupiłem te kapcie:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-sottozero-2-205-55-r16-91-h
Opony letnie też mam Pirelli, tylko, że 17" (225/45) - P7 Cinturato.
Jak dla mnie opony Pirelli są najlepszym wyborem :) To jest moje subiektywne odczucie.
Co do producentów, z "tańszymi" oponami mogę polecić tylko Savę.
Również polecam Savę. Dużo moich znajomych założyło do róznych samochodów i jest ok. Ja od paru lat śmigam na Continentalach TS810-850. Super opony-choc szybciej sie zużywają, drogie jak dla mnie obecnie. Teraz kupiłem w promocji do Hanki Uniroyale MS 66 za 315 sztuke w rozmiarze 225/45 17. Co powiedzie o tych Uniroyalach? Marka Conti też.
Paluch_tcw
12-09-13, 16:00
Ja mogę od siebie polecić uniroyal ms plus 66 mam w rozmiarze 225/45/17 od dwóch sezonów i jestem bardzo zadowolony
mnie też czeka zakup opon na zimę i skłaniam się ku Nokianom WR A3 ~350 zł / szt 16''
U siebie mam właśnie WR-ki ale pierwszej generacji i jestem z nich bardzo zadowolony. Świetnie sobie radzą ze śniegiem. Jedyny minus to hałas na czarnym asfalcie.
ja do tej pory jezdzilem na dunlopach sp wintersport 3d w rozmiarze 205/55/16 i oceniam je bardzo wysoko bo sa dobre zarowno na blocie posniegowym w miescie a i na ubitym sniegu dobrze daja sobie rade. poza tym sa jak na zimowe opony dosc ciche i dobrze sie sprawdzaja na mokrej nawierzchni.
teraz bedze sie zasadzal na kolejna generacje tej opony czyli 4d. zainteresuje sie tez ta sava i uniroyalem jako tansza alternatywa.
z tego co pamietam to uniroyal calkiem niezle wypada w testach w tym rozmiarze i przy moich warunkach uzytkowania (glownie miasto) ma wazna ceche - swietna na mokrym, za to na sniegu nie jest juz taka dobra.
kazdy musi sobie odpowiedziec na pytanie w jakich warunkach uzytkuje najczesciej samochod i dobrac najlepsza opone pod tym katem.
moze to bedzie pomocne. wiadomo testy bywaja tendencyjne ale mozna poczytac kilka takich testow i to, co sie powtarza uznac za prawdziwe
http://www.opony.com.pl/artykul/Testy-opon-zimowych-2012-2013-w-rozmiarze-205-55-R16/?id=1271
http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-zimowych-adac-2012-2013-w-rozmiarze-205-55-r16-h
Panowie zimowe Vredestein czy kotś ma, jeździł, warto?????
Ja polecam Continentale TS 810-850. Teraz kupiłem Uniroyal MS Plus 66. Odradzam Fuldy Montero, miałem rozne rozmiary na innych samochodach i masakryczne prowadzenie w zakrętach! Te same odczucia mieli moi znajomi, co jeżdżą, a nie toczą się w zimie ;)
Ja również polecam Save Eskimo
opona cicha
dobrze radzi sobie na "głębokim" śniegu i błocie pośniegowym
stosunek jakość do ceny Bardzo Dobry
Potwierdzam, Savy dobre opony na nasze warunki
MotoAutko_pl
14-10-13, 13:22
Odnośnie opon Continental TS 810-850,to uważam że są nieco przereklamowane,płacimy głównie za markę natomiast jakość- moim zdaniem mocno średnia,przynajmniej po 2 sezonach użytkowania mam mieszane odczucia.
Mieszanie odnośnie jakiej kwestii? Mają te opony jeden minus dla mnie, że szybko schodzą, ale prowadzą się bardzo dobrze.
Witam wszystkich!
Jestem nowym użytkownikiem na forum. Od miesiąca również posiadaczem aerodecka mc2.
Jak w temacie opony zimowe, pracuję w hurtowni opon w Sulejówku k. Warszawy jako kiero.
Zapraszam wszystkich z pytaniami
Dla ułatwienia dodam może tel jeśli wolno
607 232 232
Bartek
Panowie zimowe Vredestein czy kotś ma, jeździł, warto?????
Ja mam takie: Vredestein Wintrac Xtreme. Jeździłem już jedną zimę i powiem tak, że jestem bardziej zadowolony niż z Pirelli które Honda dawała w gratisie. Świetne i dobra cena.
Ja polecam yokohame w.drive miałem je w poprzedniej Hondzie i kupiłem teraz do obecnej bo byłem bardzo zadowolony. Bez problemu dało się kontrolować samochód na błocie pośniegowym jak i na głębokim śniegu.
Trochę odgrzeje temat. W kwestii marek opon jest co wybierać, ale zastanawiam się nad inną rzeczą. Chodzi o rozmiar bo widzę że większość przynajmniej wrzuca opony zimowe o rozmiarach takich jak letnie. A ja zapytam czy nie lepiej wrzucić węższe i większym profilu? Mnie głównie czeka jazda po lodzie i świeżym śniegu (drogi pozamiejskie) więc z błotem pośniegowym raczej rzadko się spotkam. A czasem w góry na narty. Więc co "brać jak wszyscy" czy może podejść nietypowo do sprawy :).
butler.gdansk
19-11-13, 13:57
Wczoraj kurier mi przywiózł 215/50/17... Więc trochę nietypowo ;)
Średnica koła trochę się zwiększy, ale mi to nawet odpowiada.
Nokian WR A3 (http://allegro.pl/4-x-nowe-zima-nokian-wr-a3-215-50r17-215-50-17-fv-i3677986975.html)
a czemu nie wziales d3?
w testach najczesciej wlasnie te sprawdzaja i maja dosc wysokie oceny. nie wiem jak a3.
nad a3 tez sie zastanawialem ale stwierdzilem ze wezme 'pewniejsza' opone, bo mam 2 zimowki do zmiany a te wydaja sie sensowna i troche tansza alternatywa dla dunlopa
Nokian WR A3 - polecam , mam takie u siebie i relacja w stosunku do ceny bardzo dobra, opony dobre w każdych warunkach pogodowych - trzeba tylko pamiętać ,że nowe trzeba trochę "przytrzeć " na suchym , pierwsze kilometry ma się wrażenie jakby były posmarowane olejem :p
a czemu nie wziales d3?
w testach najczesciej wlasnie te sprawdzaja i maja dosc wysokie oceny. nie wiem jak a3.
nad a3 tez sie zastanawialem ale stwierdzilem ze wezme 'pewniejsza' opone, bo mam 2 zimowki do zmiany a te wydaja sie sensowna i troche tansza alternatywa dla dunlopa
A3 od D3 różnią się tym ,że A dla "szybszych aut " - tak twierdzi producent
butler.gdansk
19-11-13, 14:44
Szukałem w sumie zimówek z górnej półki i wybór padł a Nokian WR A3.
Gdańsk jest dość "górzystym" miastem, sam mieszkam na stoku wzgórza morenowego, podjazd mam na wzniesieniu i po prostu musiałem kupić coś porządnego.
Zeszłej zimy to wyjechać spod domu często nie mogłem.
no to mi daliscie zagadke..juz bylem zdecydowany ne te d3 a tu haj performęs w tej samej cenie:confused:
a ta sliskosc opony jak jest nowa to norma - wielu producentow stosuje taka warstwe ochronna ale trzeba uwazac faktycznie bo mozna sie zdziwic bedac przekonanym ze ma sie super przyczepnosc bo nowa opona i w ogole
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2_4p2rCjJtU
filmik wszystko wyjasnia
Ja mam Semperit Speed Grip 2, które odziedziczyłem po poprzedniku. Często jestem zima w górach i opony spisują się dobrze. Nie miałem nigdy problemów z podjazdem po śniegu itp. Na asfalcie są cichsze niż seryjne letnie Micheliny.
civicstart
20-11-13, 14:41
Jeździł ktoś może na Bridgestone Blizzak ? Coś takiego dostałem na 17" alu, w bardzo dobrym stanie.
Na dniach będę robił przekładkę i ciekaw jestem opinii. W testach ADAC podobno nieźle.
Jeździł ktoś może na Bridgestone Blizzak ? Coś takiego dostałem na 17" alu, w bardzo dobrym stanie.
Na dniach będę robił przekładkę i ciekaw jestem opinii. W testach ADAC podobno nieźle.
ja mam u siebie, kupilem auto ubrane w te oponki. Pewnie w Plazie je wciskali bo autko tam bylo serwisowane przez poprzedniego wlasciciela. Doswiadczen specjalnych nie mam bo jezdzilem tylko koncowke poprzedniej zimy, ale nie przypominam sobie jakis problemow, a sniegu bylo sporo nawet wiosna.
Takie pytanie te Nokiany WR A3 to są tylko lewostronne? W sensie ze ta niby jodełka po wewnętrznej stronie opony na prawym kole idzie zgodnie > a na lewym przeciwnie < ?
Ja zaryzykowałem na ten rok kupując Zeetexy S100 - opinie mają mistrzowskie, cene udało mi się wyrwać rewelacyjną - nic tylko czekać jak założe i testować :)
Takie pytanie te Nokiany WR A3 to są tylko lewostronne? W sensie ze ta niby jodełka po wewnętrznej stronie opony na prawym kole idzie zgodnie > a na lewym przeciwnie < ?
to jest opona asymetryczna wiec ta jodelka musi byc zawsze po jednej stronie w sensie albo po wewnetrznej albo zewnetrznej
Jaśiu, że tak Ci powiem. Przeczytaj mój post jeszcze raz i zastanów się nad swoją wypowiedzią. To po której stronie ma być jodełka to wiem bo widzę gdzie na oponie jest napisane outside/inside. Pytanie jest o kierunek jodełki. bump
Mam tak:
https://dl.dropboxusercontent.com/sh/kbenks897uigr93/sqTKvFhVxP/mam.jpg?token_hash=AAEYzqxKX-7Pkp3TOhaT9DTL5JufE6h23cO17UfAw9cvBQ
a spodziewałem się że będzie tak:
https://dl.dropboxusercontent.com/sh/kbenks897uigr93/Ka9dqZRyQt/byc.jpg?token_hash=AAEYzqxKX-7Pkp3TOhaT9DTL5JufE6h23cO17UfAw9cvBQ
to przeczytaj sobie jeszcze raz moja odpowiedz ze zrozumieniem, bo ja pytanie zrozumialem
podpowiem jeszcze ze jakbys poszukal w google grafika to nie musialbys zadawac swojego pytania ani pytac czy opony sa 'lewostronne'....