PDA

Zobacz pełną wersję : Czuję zapach paliwa w D14A3

Shadows
20-02-08, 16:41
Witam
Podczas otwierania bagażnika, po zakończonej jeździe, czuję zapach benzyny. Nie koniecznie pochodzi on z bagażnika, może z wydechu?
Czy jes możliwe, że nie przepala mi całego paliwa? Dodam, że średnie spalanie wynosi ok. 7,5 l/100 km.
Jeśli ktoś z przeglądających zna ten problem, to proszę o informację.

skolopendra
20-02-08, 17:53
że nie przepala mi całego paliwa? Dodam, że średnie spalanie wynosi ok. 7,5 l/100 km.

mało prawdopodobne przy takim spalaniu ,nie wykluczone że kat dogorywa o ile go jeszcze masz ??

Shadows
20-02-08, 18:06
A może sonda szwankuje i podaje nieodpowiednią mieszankę, czy dawkę?

skolopendra
20-02-08, 18:14
jedz na analize spalin ,będziesz miał wtedy 100% bez gdybania

Shadows
20-02-08, 18:32
A wiesz może na co mam zwrócić uwagę w tej analizie (kiedy będzie ok., a kiedy źle)? Nie mam doświadczenia z takimi rzeczami.

skolopendra
20-02-08, 18:34
miły pan,albo nie, na stacji diagnostycznej zrobi wydruk i wszystko Ci powie

Shadows
20-02-08, 18:43
ok. Dzięki za info.
Pozdrawiam

mizer
20-02-08, 19:26
a jak analiza spalin wyjdzie ok to sprawdz czy nie masz przezartych albo nieszczelnych przewodow paliwowych, czesto one dopiero puszczaja pod cisnieniem jak maja dziure ( czyli jak jest odpalone auto lub posczas jazdy ) i sprawdz na wszelki wypadek czy bak nie dostal gdzies kamieniem i nie leci.

frees
20-02-08, 19:39
Witam
Podczas otwierania bagażnika, po zakończonej jeździe, czuję zapach benzyny. Nie koniecznie pochodzi on z bagażnika, może z wydechu?
Czy jes możliwe, że nie przepala mi całego paliwa? Dodam, że średnie spalanie wynosi ok. 7,5 l/100 km.
Jeśli ktoś z przeglądających zna ten problem, to proszę o informację.

Mialem takie cos w cinquecento, jak zatankowalem powyzej 3/4 baku. Podobno to normalne.

civicmag2
20-02-08, 20:18
nie pamietam jak jest w hondzie czy odpowietrzanie zbiornika nie idzie gdzies od wew. pod plastikami moze od tego jest nie szczelne i pachnie wacha albo przy zbiorniku

Shadows
20-02-08, 20:54
Dzięki panowie. Będę szukał.

[ Dodano: Sro 12 Mar, 2008 ]
Mizer miał rację. Jeśli to kogoś interesuje, to w rurce paliwowej ciśnieniowej miałem ognisko korozji, i lekko sączyło się tam paliwko. Wymiana kawałka rurki na przewód gumowy i po sprawie. :piwo:

Shadows
10-11-08, 13:01
Miałem przyrdzewiałe rurki paliwa. Zaczęło lecieć już jak ze strzykawki.
W tunelu, gdzie pod samochodem idą rurki paliwowe, jest plastikowa obejma, która je podtrzymuje. Podczas drgań lekko się przetarło i leciało.