Zobacz pełną wersję : spryskiwacze reflektorów
siemka.
Słyszałem, że obowiazkowo do Xennonów muszą być spryskiwacze reflektorów.
Czy to prawda?
pzdr
Jezeli chcesz zeby Ci Policja dowodu nie zabrala, to przydalyby sie...
Wg prawa europejskiego albo spryskiwacze albo wycieraczki (tak jak w wielu modelach Volvo).
OEMowy spryskiwacz jest dość drogą rzeczą bo dysze kosztują ponad 300zł brutto, pompka prawie 500zł brutto, włącznik ok 140zł brutto reszta wężyków, zaworków, trójników, opasek itd też prawie 500zł.
Używane OEMowe dysze są nie do dostania (dysze np. ze Skody Octavii montowane na zderzaku tak jak w OEM w Civicu kupisz za ok 100zł komplet - akurat mam takie na sprzedanie bo kupiłem OEM od Civica). Pompke wysokociśnieniową od innego auta kupisz od 120zł do 300-350zł (mnie udało się kupić od Vectry C za 120zł). Wężyki w Castoramie, Obi, Nomi, Praktikerze itd. Włącznik mi udało się kupić za 70zł OEM z Accorda.
Tak wygląda temat spryskiwaczy lamp.
Drogo bo drogo ale coś za coś. Ja się zdecydowałem po tym jak w przeciągu 2 tygodni raz mi zabrali dowód za xenon. A za drugim razem gdybym go miał (bo jeszcze nie zdążyłem odebrać wtedy) też bym go stracił.
Pozdro
OEMowy spryskiwacz jest dość drogą rzeczą bo dysze kosztują ponad 300zł brutto, pompka prawie 500zł brutto, włącznik ok 140zł brutto reszta wężyków, zaworków, trójników, opasek itd też prawie 500zł.
to ja zrobie promocje i sprzedam Ci zaly zestaw z nowymi dyszami ASO do H za 500zł :)
Mój zestaw jest skompletowany praktycznie w pełni. Brakuje tylko wężyków.
Więc dzięki ale nie skorzystam.
zagadaj z machoo aka "rogate ranczo " on montował spryskiwacze :P
Bylem juz na trzech stacjach diagnostycznych robiacych przeglady dopuszczajace do ruchu.. W Bialymstoku, w Warszawie i w Mragowie.. Kazdy powiedzial to samo, NIE MA OBOWIAZKU POSIADANIA SPRYSKIWACZY ani wycieraczek. Jest napisane, ze dobrze jest miec, ale obowiazku nie ma, wiec jak policja sie przyczepi, to podaje adres stacji i jedziemy :)
Kupilem spryskiwacze od octavii i to ten lepszy model, czyli zaslepka spod ktorej wysuwa sie spryskiwacz. Uzytkownik na allegrio i-mimi srzedaje je po 60zl, mozna sie dogadac co do koloru zaslepki.
Jak zwykle w PL - nic do końca nie wiadomo.
To dokładnie tak, jak z komórą i CB - oficjalnie na CB gadać (podczas jazdy) nie można ale nikt za to nie kara...
Leeo o tak niekompetentnych diagnostach dawno nie słyszałem.
Muszą być spryskiwacze przy xenonach.
A co do montażu tych wysówanych sprysków z Octy II to ciekawi mnie jak Ci to wyjdzie. Będzie cieżko Ci to załozyc bo tam jest dziwne mocowanie tych sprysków do zderzaka i będziesz musiał rzeźbić aby je przykręcić.
Kupilem spryskiwacze od octavii i to ten lepszy model, czyli zaslepka spod ktorej wysuwa sie spryskiwacz.
A pod jaką pompkę planujesz je podłączyć? Jeśli pod taką zwykłą do spryskiwaczy szyb to nie wiem czy to będzie działać...
One się wysuwają pod wpływem wysokiego ciśnienia ze specjalnej wysokociśnieniowej pompki o naprawdę okrutnie wielkim przepływie...
Chlopaki chlopaki, ja nie mam ich zamiaru poki co podlaczac, kupilem tylko, zeby bylo jako show dla policji, a kupilem takie, bo takie sa wlasnie oryginalnie w mojej coupe, ale tylko w wersji europejskiej. Co do montazu, to fakt jest ciezko, nie ma tych wysiegnikow ze zderzaka na ktorych by sie zatrzymywalo oparcie. Co do cisnienia, to musi byc cholernie mocne, bo sprezyna ktora tam siedzi trzyma bardzo mocno.. W montazu przeszkadza troche belka przednia, bo zapewne w wersji przystosowanej do montazu sa w niej dziurki. Kiedys zamierzam przelakierowac moj zderzak, bo chce przeniesc rejestracje w inne miejsce, to wtedy moze zamontuje spryski..
Muszą być spryskiwacze przy xenonach.
Tak mowi Twoj diagnosta ze stacji? Jak dla mnie, to wystarczy, to co powiedzili diagnosci w miastach, w ktorych glownie bywam. Jak zatrzyma mnei policja i bedzie sie domagala spryskow, chetnie podjade z nimi na te stacje. Proponuje i Wam zasiegnac opinii diagnostow na takich stacjach.. Wczesniej jezdzilem niecaly rok focuem tez z xenonami bez spryskiwaczy i ani razu nie mialem z tego powodu problemow. Teraz zalozylem takie do hondy w soczewce, idealnie sie ustawily, to tez opinia fachowca. Nikt pewnie nie wie jak to naprawde jest, ale przejedzcie sie sami na wasze stacje i popytajcie, czy to stanowi problem z podbiciem przegladu... Jak wspomnialem wczesniej stacje na ktorych to sprawdzalem, to nie byly stacje u wujka Mietka gdzies na obrzezach miasta..