PDA

Zobacz pełną wersję : kierunkowskazy właczaja się po jakimś czasie ej 2

tomashek
08-09-13, 20:56
Witam!
Mam taki problem iż zawsze rano gdy wilgotność powietrza jest duża lewy kierunkowskaz włącza się dopiero po jakimś czasie. włączę go muszę odczekać jakieś 5 a nawet czasami się zdarza i 10 sek i dopiero się włączy miganie. gdy się rozgrzeje silnik jest już wszystko ok. prawy kierunek działa idealnie także przerywacz na pewno to nie jest. awaryjki też działają idealnie. Co może być przyczyną? będę musiał sprawdzać całą instalacje kierunkowskazu czy nie łapie gdzieś wilgoci i przez to nie działa jak powinien?
Samochód to honda civic Vgen ej2
Jak coś to szukałem już podobnego tematu i nigdzie niestety nie znalazłem

ma1ster
08-09-13, 21:01
Co pierwsze to sprawdzić połączenia w oprawkach żarówek... jeśli opór jest zbyt duży to będzie opóźnienie włączenia...

Ewentualnie uszkodzone żarówki, przekaźnik czy instalacja elektryczna...

Taką naprawę zaczyna się od sprawdzenia połączenia styków żarówki do oprawki...

tomashek
10-09-13, 17:35
przeczyscilem wszystkie styki na kierunkach teraz dziala dobrze bo jest cieplo. jutro rano zobacze czy nadal sie to dzieje. gadalem ze znajmym elektrykiem i mowil ze moze byc to wlacznik kierunkowskazu a zeby sie tam dostac i rozebrac wlacznik bym chyba musial zdjac kierownice czego wolalbym nie robic ze wzgledu na poduszke. jesli styki nic nie daly na co dalej mam patrzec?

ma1ster
10-09-13, 18:41
Może być i do wymiany lub czyszczenia włącznik kierunkowskazów... ze ściągnięciem kierownicy nie ma problemu... jest to bardzo łatwe... tak samo jak skasowanie błędu który powstanie po podaniu plusa na wszystkie urządzenia, gdy nie będzie poduszka wpięta w obwód SRS...

tomashek
10-09-13, 22:05
no nie wiem jeszcze jutro rano zobaczę czy nadal występuje problem jak nic nie dało czyszczenie spróbuje jeszcze raz przeczyścić tym razem już tak porządnie bo dzisiaj robiłem na szybko w czasie pracy. jak to nic nie da wtedy będę chyba zmuszony rozbierać kierownice