PDA

Zobacz pełną wersję : rozrusznik i szczotki D16Z6

minime
19-02-08, 18:53
Witam,
dzisiaj rozebralem rozrusznik, zrobie z tego relacje ze zdjeciami, aczkolwiek aby go "odnowic" oprocz wymiany szczotek powinienem oczyscic dwa elementy stałe wirnika.

W manualu wyczytalem (EN) ze oprocz papieru sciernego 500 lub 600 w miejscu gdzie jest kontakt ze szczotkami nalezy uzyc "hacksaw blade" do drugiej czesci stalej z ktora styku nie ma.
Ktos wie moze co to jest hacksaw blade i w jaki sposob to cos uzyc do wyczyszczenia powierzchni ?

z gory dzieki
Mini

skolopendra
19-02-08, 19:46
pomiędzy stykami zasilającymi cewki wirnika jest izolator , wąska szparka ;)
tam przeczyść igłą ,co by nie było zwarcia

minime
20-02-08, 07:54
pomiędzy stykami zasilającymi cewki wirnika jest izolator , wąska szparka ;)
tam przeczyść igłą ,co by nie było zwarcia

http://aycu39.webshots.com/image/42678/2003005170592709318_rs.jpg (http://allyoucanupload.webshots.com/v/2003005170592709318)

Rozumiem ze iglą mam przeczyscic to co jest pokazane na niebiesko...ale linie pionowe, tak ? (pomiedzy stykami) , z tym ze dalej nie wiem czym jest hacksaw blade. Raczej nie jest to szczotka druciana bo powiedzchnia jest teraz stosunkowo gladka.

Czerwona czesc wiem ze mam przeczyscic papierem 500 lub 600.
Dzisiaj jade dobrac szczotki do niego i widze nastepny problem, chyba sa zgrzewane do szczotkotrzymacza :(

skolopendra
20-02-08, 08:22
tego co na niebiesko w ogóle czyścić nie musisz ,to co na czerwono papierkiem tylko delikatnie a igłą tylko te przerwy w izolatorze 5min roboty max

zgrzewane albo lutowane

minime
20-02-08, 08:27
zgrzewane albo lutowane

Na pewno sa zgrzewane, ale czy to jest duza roznica jak teraz bede chcial je po prostu zlutowac ?

Mini

ps. Hacksaw blade - czyli po prostu brzeszczot, aczkolwiek raczej nie bede go stosowal (niby rownolegle do uzwojenie jak na rysunku), moze delikatnie przeczyszcze to papierem sciernym aby resztki rdzy usunąć

skolopendra
20-02-08, 09:51
ale czy to jest duza roznica jak teraz bede chcial je po prostu zlutowac ?

nie, tak to się najczęściej robi ,tylko trzeba zrobić to solidnie :)

rozauto
25-02-08, 23:25
tak jak kolega pisał po wyżej tego na niebiesko nie czyścisz, chyba że masz tokarkę to papierkiem polerujesz, komutator toczysz a rowki na komutatorze robisz za pomocą noża a nie igłą chyba że weźmiesz od babci druty do haftowania bo ter rowki trzeba porządnie oczyścić :)