PDA

Zobacz pełną wersję : [ VII gen ] BRAK SWIATEŁ MIJANIA ? !

gmcars
08-09-13, 13:39
Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Otóż mam problem ze światłami w moim Civicu 7 gen.
Wczoraj gdy wyjeżdżałem z domu wieczorem i włączyłem światła, te się nie zapaliły, znaczy tylko mijania, postojówki i tylne swiecą normalnie.
Zdziwiony, wyszedłem z auta, obszedłem je do okoła i wtem, światła mijania nagle same cudownie się włączyły :) Zadowolony wsiadłem i wyjechałem z podwórka i wtem światłą (przednie mijania) znowy zgasły. Od tej pory już się nie zapaliły. Dodam że chodzi tylko o przednie światła mijania, ponieważ drogowe, postojówki jak i tylne działają normalnie.
Sprawdziłem bezpieczniki pod kierownica jak i te w komorze silnika, wszystkie są sprawne. Przekaźniki raczej tez, bo gdy przekręcam włącznik świateł z OFF na postojówki to słychać jak przekaźnik pod kierownicą pyka i światła mijania się zapalają, następnie gdy przekręcam dalej z postojówek na mijania, to znowu słychać przekaźnik w skrzynce, w komorze silnika (zamieniałem tez te przekaźnik z innymi) ale świateł mijania brak.
Oczywiście żarówki tez mam sprawne.
Proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi gdzie szukać i co sprawdzić.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Greg

LemonR
08-09-13, 18:26
Włącznik w manetce warto sprawdzić, przeszukaj forum gdzieś już było o nim.

bunkerites
10-09-13, 16:20
Aby napewno zarowki sa sprawne?.Sprawdzales na innych zarowkach? Moze spalily sie mijania a drogowe dzialaja

picasso2000
10-09-13, 19:37
Z tego co kolega gmcars pisze to nie działają mu oba światła mijania. Więc doszukiwałbym się problemu gdzieś dalej niż żarówki. Albo właśnie w obszarze bezpieczników, albo przełącznika. Zważywszy na to, że też gdzieś mi się o oczęta obił problem przełącznika opisany na forum, zacząłbym od niego.

gmcars
11-09-13, 08:30
Żarówki mam sprawne, podmieniłem na inne.
Dwa przekaźniki, te w skrzynce pod maską, odpowiedzialne za lewe i prawe światło mijania PSTRYKAJĄ.
Przekaźnik w bezpiecznikach pod kierownicą też PSTRYKA
Bezpieczniki sprawdziłem miernikiem, też są sprawne.
... a światła, raz są raz nie ma! włączają się kiedy chcą i gasną kiedy chcą! Brakuje mi już pomysłów.

genior
11-09-13, 10:48
Lemon Ci napisał co sprawdzić

Włącznik w manetce warto sprawdzić

Lewy
11-09-13, 18:51
Żarówki mam sprawne, podmieniłem na inne.
Dwa przekaźniki, te w skrzynce pod maską, odpowiedzialne za lewe i prawe światło mijania PSTRYKAJĄ.
Przekaźnik w bezpiecznikach pod kierownicą też PSTRYKA
Bezpieczniki sprawdziłem miernikiem, też są sprawne.
... a światła, raz są raz nie ma! włączają się kiedy chcą i gasną kiedy chcą! Brakuje mi już pomysłów.

U mnie jest podobnie, z tym, że w jednej lampie. Problemem jest niekontaktująca (niestykająca) biała kosta w której siedzi żarówka H1. Jak się porusza to działa...