Zobacz pełną wersję : Ile by to wyniosło ? ;D
lukasz.och
06-09-13, 14:18
Witam,
Po woli przymierzam się na swapie w mojej angielce 5D 97r z silnikiem D14A8 na B18c4 i mam pare pytań do osób, które sięznają na tym.
Co myślicie o moich planach:
1. Swap na B18c4
2. Kolektor wydechowy do B serii 4-2-1
3. Cały wydech z kwasówki może 2,25" (oczywiście bez kata oraz pełny przelot)
4. Tuningowy kolektor dolotowy a'la skunk z przepustnicą H22
5. Parówa simoty + filtr Fujita z dolotem zimnego ze zderzaka w pożądnej obudowie z włókna szklanego odgrodzonej od ciepła silnika grubą warstwą folii aluminiowej do kominków. ( To już mam ;d)
6. Strojenie jakieś
Ile by to koników dało ? 200-210 ???
No i potem jakieś turbocharger :D
tylko nie wiem czy jakiś kompresorek czy sprężarka, ale chyba sprężareczka ;p
Ale nie znam się na tym i nie wiem od czego zacząć i czego szukać. Więc prosiłbym o pomoc.
Jakieś firmy? Macie jakieś pomysły?
PS. oczywiście przychodze o pomoc ze świadomością zmiany hamulcy tył+przód na coś lepszego ;p nie bd śmigać na bębnach
Pozdrawiam i wszystkim życzę szybkiej hondy xd
bartek1706
06-09-13, 14:28
Ja bym zaczął od hebli, zawieszenia, tak, żeby wszystko było na tiptop. Bseria jest cięższa więc nie wiem jak zniesie to seryjny zawias który masz przy d14A8
Dokladnie najpierw zrob zawias i hebel a motorownia na koniec.
lukasz.och
06-09-13, 14:44
Tak tak wiem o tym, to oczywiste jest ;p nie pisalem o tym by nie zawalac nie potrzebnie forum ;p wszystko bd leciec wraz z silnikiem od civica VTI i jakies zawieszenie regulowane, bo na tor takie rozwiazanie sie przyda no i jeszcze polireutany :D
Tez zgłebiałem temat swapa kiedys ale odpuscilem, gdyz cała operacja przerosła wartosc mojego auta tzn 10k +. samo b18c4 w dobrym stanie to 5-6 k + robocizna za wsadzenie go zrobiena wiazki nowych paskow filtrow dolotu wydechu strojenia. Logika mówi sprzedaj to co masz i kup auto mocne w serii np seryjne b18, b16 serce mowi swapoj :)
lukasz.och
06-09-13, 14:59
Właśnie własnie, wiem że to lekko nie opłacalne ale mojej hani sie nie pozbęde ;p Dlaczego?
Samochód w rodzinie od dany zakupu czyli 1997 z salonu. Pierwszym właścicielem był mo dziadek, którego zabrakło rok temu. Hanie dostałem ja i nie pozbęde sie jej ze względu na sentyment i szacunek. Co do kosztów: te 10k moge śmiało wsadzić, praca się znalazła do tego prowadze w swojej okolicy "tuning" hond tzn. Podświetlenie zegarów, konsoli, nóg, wnętrza, schowków, USDMY itp oraz nagłośnienie: wymiana głośników, podłączanie radia, budowa zabudów, wzmacniacze skrzynie itp itd. Jestem z zamiłowania elektrykiem i hondzairzem, a w okolicy jest sporo osób, którym sie nei chce bądź nie potrafią tego zrobić, a pieniążki też na tym są spore.
W dodatku jestem w stanie załatwić VTI z małym przebiegiem za 4500. Miałbym wszystko! zawieszenie, silnik i osprząt, półskórki, dokładki, zderzaki itp itd, a co by zostało to bym sprzedał przez forum, więc chyba warto panowie?
Montaż silnika też mnie duzo nie wyniesie? wiązki przeprowadze sam a silnik przełoży i wymieni wssystko znajomy mechanik, gdzie weźmie za to wszystko max 1000. :D
Co myslicie?
[U]
No i potem jakieś turbocharger :D
tylko nie wiem czy jakiś kompresorek czy sprężarka, ale chyba sprężareczka ;p
Ale nie znam się na tym i nie wiem od czego zacząć i czego szukać.
Też się nie znam, ale czy aby kompresor nie jest sprężarką, podobnie jak turbo? :>
Ten plan ze ściągnięciem vti jest całkiem niezły, potem byś po prostu przekładał.
Tylko sprawdź sobie najpierw blachę w tym swoim MB2 ;)
lukasz.och
06-09-13, 15:09
no nie wiem nie wiem jak z tym turbocgargerem xd ;p
A blacha? hihihih xd
tego lata zrobiona u blacharza, kolegi dziadka. Koleś wiekowy i robi po swoijemu ... co mam na mysli? a to że zrobił mi nadkole tylne z blachy cynkowej, sam to powyklepywał i jest cacy, nie wiem jak to pospawał ale fajnie jest. Progi całe wymienione także, ale niestety tu już są reperaturki :(
A tak po za tym to zero rdzy !! samochód garażowany i zadbany przez poprzedniego właściciela
sacrosaint
06-09-13, 15:20
Ile by to koników dało ? 200-210 ???
raczej 185-195
Ściągniecie Vti w twoim przypadku to strzał w 10.
Skoro jesteś taki pan złota rączka to hebel i zawias sam byś zrobił. Jak znajdziesz ogarniętego mechanika to byś mógł mu zostawić swój stary motor w rozliczeniu :)
Wydech 2"25 z nierdzewki to kosz około 1200-1400zł.
Skunk2 nowy u jarusneta 1250zł jak jest z używkami ciężko mi powiedzieć nie śledzę tematu. Myśle że kupno ssącego od b18c6 i przerobienie wyjdzie taniej :P
Strojenie jak się dobrze dogadasz to 800zł ze wszystkim ;)
Orientuje sie jaki jest koszt sciagniecia mb6 z anglii?
okolo 6,5k pln
Chyba że masz kogoś znajomego co chce wracać akurat to wróci autem i jest taniej