PDA

Zobacz pełną wersję : Światła mijania - przełącznik?

giffka
06-09-13, 14:05
Witam,
mam kłopot ze światłami mijania. Otóż nagle zgasły obydwa.
Pierwsze co przyszło mi do głowy, to przepalenie obydwóch żarówek - wyczytałem na tym forum, że kilka osób tak miało - światła drogowe były.
Zakupiłem więc nowe, wymieniłem.... i nic.
No to sprawdziłem bezpieczniki. Zamieniłem te od drogowych z tymi od mijania - i nadal drogowe są, a mijania nie ma.
No i już miałem się załamać, gdy włączyłem światła drogowe po włączeniu nie działających świateł mijania, i po zgaszeniu drogowych były mijania.

No dobra, moja diagnoza więc póki co, ze to przełącznik jednak, skoro zaskakuje po włączeniu drogowych.
Jeśli to więc włącznik, taki zespolony z kierunkowskazem, co można z tym zrobić? Da się go jako rozebrać/naprawić, czy kupić nowy raczej? Jak już bym kupił to czy wymiana jest jakaś prosta,czy trzeba pół przodka rozebrać?
A może nie daj Boże, to coś jeszcze innego? Poradźcie proszę

Samochód to liftbek 1996r. 75KM.
z góry dziękuję za pomoc
G

bartek1706
06-09-13, 14:30
Zdejmujesz osłonę pod kierownicą, odkręcasz dwie śrubki, wypinasz kostki i przełącznik masz na wierzchu.
Da się go rozebrać i to uczyń, wyczyść wszystko i przesmaruj te blaszki nowym smarem miedziowym. Myślę, że jak to rozbierzesz to będziesz dokładnie wiedział o czym mówię ;)

MisieK1989
11-09-13, 22:22
Zdejmujesz osłonę pod kierownicą, odkręcasz dwie śrubki, wypinasz kostki i przełącznik masz na wierzchu.
Da się go rozebrać i to uczyń, wyczyść wszystko i przesmaruj te blaszki nowym smarem miedziowym. Myślę, że jak to rozbierzesz to będziesz dokładnie wiedział o czym mówię ;)

Zgadza się :D W moim przypadku stopiły się styki od długich świateł ( chyba zbyt często mrugałem, ze policja stoi :D ) koszt manetki ok 30 zł pod warunkiem, że nie naprawisz :p