Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Różnica miedzy Xenon a Bi-xenon

ukman
19-02-08, 00:16
Jak w temacie. Takie pytanie - nie znalazłem odpowiedzi w szukajce.

I którE do hanki 6 gen?

pozdro i dzieki z góry!

E57
19-02-08, 00:30
ksenon różni się tym od bi-ksenonu, że w tym pierwszym w jednej żarówce (a raczej palniku) masz tylko światła mijania a w tym drugim w jeden żarówce masz zintegrowane mijania+długie

bixenon to jest jeden element optyczny ktory realizuję zadanie swiateł
mijania oraz drogowych. Bixenon ma przesłonę sterowana elektrycznie. Na
drogowych przesłona jest usuwana.

Zwykle jest tak ze mono xenony - to mijania, zapalasz drogowe i zapala sie
dodatkowy reflektor halogenowy, ktory realizuje swiatła drogowe. xenon od
mijania nie gasnie,

W przypadku bixenona przesłona sie odsuwa i xenon pali daleko

wunat
19-02-08, 00:45
ukman, zalamujesz mnie...

slawoo
19-02-08, 18:11

a mnie załamują takie posty...... po cholerę takie coś pisać??

forum jest po to aby pomagać a nie zjechać!
a z xenonami jest dokładnie tak jak kolega E57 napisał.

lukas182
19-02-08, 18:37

a mnie załamują takie posty...... po cholerę takie coś pisać??

forum jest po to aby pomagać a nie zjechać!
a z xenonami jest dokładnie tak jak kolega E57 napisał.

owszem forum jest po to żeby pomagać a nie zjechać...ale po 1 po co zakładać nowy temat skoro istnieje taki jak 'szybkie pytanie szybka odpowiedź' a po 2 nie dawno ktoś założył temat o ksenonach i powinien być nawet gdzieś na wierzchu

ukman
19-02-08, 19:53
wiecie co... może wystarczy tylko wyłączyć na forum opcję "Nowy temat" Bo widze że na wszystkie tematy się już tutaj rozmawiało.

A w szukajce wpisując słowo "Xenon" mamy chyba z 10 stron wątków, w których przynajmniej raz wystąpiło słowo "xenon". I po 30 min przeglądania wątków z przed paru lat, zastanawiam się jeszcze jakiś czas czy założyć nowy temat, bo a nóż ktoś się okaże, że ktoś, gdzieś, kiedyś miał podobne pytanie. Czasami to mam nawet wrażenie, że nie którzy wchodzą na forum nie po to żeby pomóc, tylko żeby sprawdzić czy któś nie zadał pytania które kiedyś było. Takie jakby "Wiem... ale nie powiem, bo powinieneś sie wysilić i szukać" - a to właśnie zdanie mogło by już być odpowiedzią.

troche sie rozpisałem, ale to mi właśnie leżało na sercu, a miałem dzisiaj ostro zjeb**y dzien w szkole, i w pracy i cały czas po drodze coś albo ktoś mnie wkurza jakąś pierdołą. Jak coś to sorki za solidny OT i nie bijcie za mocno.

P.S Jak było to sorry ;)