Zobacz pełną wersję : VIII gen 2006 czujnik parkowania
Moj czujnik parkowania budzi sie raz napol roku na 1-2 tyg.
Jak moge zbadac ta sprawe i naprawic go by dzialal non stop?
Jest opcja wlaczenia/wylaczenia tego czujnika?
Czujnik da się i wyłączyć i naprawić albo wymienić, trzeba tylko wiedzieć co się ma...
Jaki jest twój? Seryjny czy dokładny? Ile ma sensorów? Nie działa na wszystkich czy tylko niektóre działają? Jest tylko na buzerek czy ma wyświetlacz?...
Napisze ile wiem, nie mam przy sobie papierow od samochodu.
Jest to fabryczny czujnik parkowania w civic VIII 2006 5d 1.8 benz.
Sa 4 czujniki, jest to system typu buzerek - bez ekranow.
Wszystkie czujniki dzialaja i system dziala poprawnie tyle, ze jest pernamentnie wylaczony a raz na pol roku sie uruchamia na 2 tyg. Moze po prostu go wlaczam/wylaczam i nawet o tym nie wiem?
Nie znalazlem zadnego osobnego guzika do systemu, wiec moze jakas kombinacja guzikow nim steruje?
No to już jest coś.
O ile się orientuję to każde ASO montowało takie czujniki samodzielnie.
Skoro jak się załączy i wszystkie sensory działają to wg. mnie sprawa rozchodzi się o uszk. w obwodzie zasilania czujnika albo buzerka.
Jeżeli czujniki były montowane zgodnie z instrukcją montażu dla serwisantów ASO, to cały układ jest pod prawą osłoną bagażnika (patrząc od tyłu auta) i wszystko zależy jak solidnie jest zamocowany.
Civic jest dość twardy, więc jak centralka jest słabo zamocowana i skacze przy jeździe po nierównościach to mogło dojść do uszkodzenia na przewodach zasilających albo do buzerka.
Moduł teoretycznie ma być podpięty na zaciskach, więc i tutaj jest możliwość wystąpienia zbyt słabego styku. Inna sprawa to uszkodzenie samego brzęczyka.
Tak czy inaczej bez zdjęcia boczka się nie obejdzie. Jak po jego rozebraniu rozpiął bym wszystkie wtyczki i pospinał jeszcze raz żeby sprawdzić czy zadziała. Można by też pokusić się o próbę zamontowania innej centralki z wyświetlaczem.
Instrukcję dla ASO z opisami – niestety tylko po angielsku – rozmieszczeniem elementów i metoda montażu można zobaczyć TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/czujniki/duze/parking_sensor_install.pdf).
Jak chcesz coś więcej się dowiedzieć o czujnikach i ich montażu to zapraszam do siebie TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/), tam jest o nich cały dział.