Zobacz pełną wersję : Odswiezenie wygladu silnika, lamp tylnich
Tak jak w temacie, ma ktos jakies fajne sposoby? Nie mam na mysli generalnego "remontu" wygladu czyli piecowania... Silnik mam wyjety z auta, wykrecone kolektory alternatory itd. o tyle o ile na plamy z oleju sa specjalne srodki toi zastanawia mnie co mozna zrobic z blokiem silnika czy kolektorem dolotowym, widac ze sa zasniedziale, czym to wyczyscic o ile sie da? Oczywiscie pokrywa idzie do odmalowania. Macie jakies swoje propozycje ? Da sie to czyms wyczyscic pod malowanie VHT czy trzeba piaskowac?
Druga kwestia dotyczy odswiezenia lamp tylnich w 5 genie, ktos cos probowal? Wiem ze niektore plastiki po takim "polerowaniu" papierem sciernym na mokro a pozniej pasta polerska duzo szybciej robia sie matowe i sa wrazliwe na slonce, mozliwe ze maja jakas powloke zabezpieczajaca, jak to jest z lampami w 5 genie, ktos cos testowal?
Co do usowania nalotu polecam cos takiego http://solutions.3mpoland.pl/wps/portal/3M/pl_PL/AbrasiveSystems/-/Products/FeaturedProducts/?PC_7_RJH9U52300AM00IHTBDVRS0FH3000000_assetId=131 9223007003 dostaniesz w sklepie dla lakiernikow.
Ciekawa opcja, Internety mowia ze jest to roznej postacji, cos takiego sie nada? Dobrze sie tym wyczysci kolektor blok i glowice? Jakie zuzycie i czy kolor ma jakies znaczenie bo widze ze sa rozne kolory tych wlokien
http://allegro.pl/3m-scotch-brite-7447-wlokno-do-szlifowania-czerwon-i3469133220.html
a nie lepiej blok wymyc i pomalowac sprayem VHT (bo tez maja w ofercie farby do bloku, ukl. wydechowego itp) ja u siebie tak zrobilem przy swapie, pokrywa VHT Wrinkle. a blok i ssak VHT Silver
Jak blok masz na wierzchu to tylko wyczyść i maluj.
A lampy tylne są mega łatwe w obróbce. Klosze wystarczy wypolerować, bez papieru ściernego. No chyba że masz mega styrane i nigdy nie ruszane.
PlastX od Meguairs'a, albo inny np TurtleWax Lens Restorer (świetna rzecz, sprawdziłem) , TurtleWax Glass Polish (używałem, działa ok), albo jakieś tańsze mleczko polerskie i też da radę (np. Sonax Glass Polish).
Na to wosk i wystarczy.
W jaki sposob Infi przygotowales taki blok? Moj jest posniedzialy gdzieniegdzie, tu plama z oleju, tam błota.. Jakos nie widzi mi sie czyscic kazdy zakamarek papierem sciernym..
Po co w ogóle chcesz to czyścić papierem ściernym ? Umyj dokładnie ew. szczota druciana na wiertare i tam gdzie dojdziesz przeleć, odtłuść i maluj...
W jaki sposob Infi przygotowales taki blok? Moj jest posniedzialy gdzieniegdzie, tu plama z oleju, tam błota.. Jakos nie widzi mi sie czyscic kazdy zakamarek papierem sciernym..
benzyna +plyn do mycia silnokow plus szczota i szorowalem. potem plukanie myjka, a przed samym malowaniem rozpuszczalnikime przetarlem i wszystko idealnie sie pomalowalo zero problemow