Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda Civic V 1.3 Co potrzeba do wspomagania

baxovski
03-09-13, 19:33
Witam klubowiczów.
Chciał bym się dowiedzieć co mam kupić oraz jak wygląda taki samodzielny montaż wspomagania.
Na początek chciał bym wiedzieć jaki osprzęt muszę kupić by móc założyć takie wspomaganie w swojej hani.
Wiem, że na pewno mogą to być te części.
-Pompa Wspomagania
-Koło pasowe na 3 pasy
-Mocowanie pompy
-Przewody, wiązki, płyn
-Przekładnia kierownicza (jeśli chodzi o to to nie jestem tego pewien i bardzo mnie to frustruje)
-Chłodnica płynu hydraulicznego (To już w ogóle mnie dobija bo również nie wiem czy jest mi to nie zbędne)
-zbiorniczek płynu wspomagania + mocowanie.

Nie bijcie jeśli coś źle napisałem bo ogarniam to 3po3

No i jako tako ogarniam założenie wspomagania lecz chciał bym się jeszcze upewnić co i jak mam zrobić więc prosił bym doświadczonych klubowiczy o porady lub jakąś lekturę z opisem montażu :)
Dziękuje i z góry pozdrawiam oraz proszę o szybkie odpowiedzi :)

jedna_brew
03-09-13, 22:40
hej,
moim zdaniem, na pewno potrzebujesz innej przekładni kierowniczej. co do chłodnicy płynu hydraulicznego to szczerze pisząc, pierwszy raz o czymś takim słyszę. pisząc "Koło pasowe na 3 pasy" masz na myśli, że po dołożeniu pompy dojdzie ci kolejne koło pasowe i trza zmienić pasek klinowy na dłuższy?

Sheiva
03-09-13, 23:09
Ech...
Co musisz mieć:
- przekładnia kierownicza (maglownica) z drążkami i końcówkami (ewentualnie zostawić stare, jeśli w bdb stanie)
- przewody hydrauliczne (trzy) z magla sztywne + gumowe do zbiorniczka/pompy z zaciskami
- pompa wspomagania wraz z łapą
- pasek do wspomagania
- zbiorniczek wyrównawczy z czerwonym korkiem/zatyczką z uchwytem
- 1L płynu, najlepiej PSF Honda (75-95zł)
- jeśli nie masz aktualnie na aucie, to koło pasowe na 3 paski (śrubę i klin możesz zostawić stare, jeśli będą nieuszkodzone)
- kilka śrubek do przykręcenia łapy/uchwytu/chłodniczki

Opcjonalnie:
- chłodnica płynu, w postaci zaokrąglonego prostokąta, którą montuje się na pasie przednim obok chłodnicy
- mocowanie magla po stronie pasażera

Lektury (opisu) szukaj w Manualu.

kirsa
06-09-13, 21:04
ja potrzebowałem do maglownicy sanki bo nie podejdzie ci mocowanie magla od strony pasażera do wersji bez wspomagania a na pewno nie przykręcisz tego tak jak być powinno