Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Wolna zmiana temperatury. Co jest nie tak?

rodzyneek
17-02-08, 21:35
witam mam honde z silnikiem D14Z3
hania ma klimatyzacje.
mój problem pojawil sie zim± tzn. wystepuje dosc wolna reakcja na zmianę pozycji pokretla temperatury. jak z minimum przekrece na maksimum to temperatura zmieni sie w ciagu ok 5 min.
co jest nie tak?
dzieki za pomoc
ps
szukalem na forum ale nic nie znalazlem

w1lko
17-02-08, 21:52
nikt i nie powie co to moze byc ale sprawdz:
-poziom plynu chlodzacego (w zbiorniku wyrownawczym powinno byc na max),
-teramostat (temperatura ok ?? nie "skacze"??),
sprawdz to i potem pomyslimy :)

rodzyneek
17-02-08, 21:55
poziom plynu srawdzalem wczoraj i byl ok.
temperatura nie skacze i grzeje jak cholera gdy jest na max

w1lko
17-02-08, 21:57
to weldug mnie musisz sprawdzic filtr od klimatyzacji, moze jest "zabity" lub zamokniety i potrzebuje czasu zeby cieple powietrze sie "przebilo" - taki moj domysl ;-)

rodzyneek
17-02-08, 22:02
ten pod schowkiem?
wymieniałem w grudniu bo mi szyby parowały i nic sie nie zmienilo

w1lko
17-02-08, 22:09
no to bardzo mi przykro ale nie mam pojecia co to moze byc :/
Moze stara nagrzewnica ? Nie wiem.

Konrad84
18-02-08, 08:46
wszystko jest ok. Kiedy masz pokrętło w pozycji min w nagrzewnicy nie ma ciepłej "wody", a jeżeli auto jest po nocy to jest tam lodowata "woda". Gdy przekręcasz pokrętło to otwierasz zawór obiegu małego tj. ta zimna "woda" zaczyna mieszać się z gor±c± z obiegu dużego. Zanim płyn w nagrzewnicy zrobi się gor±cy i rozgrzeje nagrzewnicę musi min±ć trochę czasu. Następnie zaczyna puszczać gor±ce powietrze przez zimne rury nadmuchu do zimnego auta. Dopiero po czasie zaczniesz czuć, że w samochodzie robi się ciepło.

Cairo
18-02-08, 10:07
Przychyle się teorii Konrada, również wydaje mi się, ze Twoja sytuacja nie odbiega od normy. Jeżli po tym czasie wszystko jest już ok, powietrze ciepłe, siła nadmuchu odpowiednia to nie ma się czym martwić, tak ma być.

rodzyneek
18-02-08, 21:11
no niby ok ale jak auto jest cieple i dumucha gorace powietrze i chce zmienic na zimne to znowutrwa to ok 5 min i ciezko jest wyregulowac odpowiednia temperature.
czyli nie ma roznicy czy auto jest zimne czy cieple czas reakcji na zmiane pokretla temperatury jest dlugi
u mojego ojca w hondzie civic 96 rok (moja 99) i bez klimy reakcja jest natychmiastowa a silnik taki sam.