Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luźny pedał sprzęgła

VTECE
02-09-13, 07:53
Witam, ostatnio w moim civicu dziwnie chodzi pedał sprzęgła, jest luźny, opór łapie dopiero przy podłodze, ma problem z powrotem na swoje miejsce. Czasem ciężko wbić bieg albo nie ma w ogóle takiej możliwości. Czy jest to kwestia podregulowania sprzęgła czy kroi się grubsza robota ?

Brylant1
02-09-13, 08:54
Sprawdz poziom plynu w zbiorniczku. Zerknij tez na pomke sprzegla i wysprzeglik pod kontem wyciekow.

VTECE
02-09-13, 12:31
Jednak zbiorniczek był pusty, zobaczę czy płyn nie będzie się tracić. Jeżeli będzie ubywać to trzeba oblukać pozostałe części. Pedał trochę nabrał oporu, lepiej chodzi i wraca na swoje położenie.

probestic
02-09-13, 12:35
Jednak zbiorniczek był pusty, zobaczę czy płyn nie będzie się tracić. Jeżeli będzie ubywać to trzeba oblukać pozostałe części. Pedał trochę nabrał oporu, lepiej chodzi i wraca na swoje położenie.

Lepiej oblukaj teraz. Ten płyn Ci raczej nie wyparował. A skoro był pusty, to możesz mieć teraz powietrze w układzie ...tak, że tego, żebyś się nie zdziwił gdzieś przypadkiem.

Szczur[R]
02-09-13, 22:25
Lepiej oblukaj teraz. Ten płyn Ci raczej nie wyparował. A skoro był pusty, to możesz mieć teraz powietrze w układzie ...tak, że tego, żebyś się nie zdziwił gdzieś przypadkiem.

no dokładnie - sam nie wyparował. Kupuj zestaw do regeneracji pompki i wysprzęglika, trochę dot4. Zrobisz i zapomnisz, a koszt niewielki

Poll
02-09-13, 23:12
Odpowietrz uklad przy wysprzegliku. Sprawdz pompe wewnatrz auta. Do niej wchodzi krociec pedalu. To ona najczesciej sie psuje i cieknie plyn. Reperaturki 25 zl, robiac powoli pol dnia roboty. W manualu jak na tacy jest.

kamil39
03-09-13, 07:36
Mi z okolic pedalu sprzeglaa skrzypi - wiec to wina na 99% pompki sprzegla? Sprzeglo jest ok to rozbioerac to czy sie nie martwic? Jak wciskam sprzeglo to slychac ze skrzypieniem jak pracuje pompka.

probestic
03-09-13, 07:50
Mi z okolic pedalu sprzeglaa skrzypi

Jesteś pewien ? 90% tak uważa, bo skoro wciska i skrzypi ...

Często skrzypi ten "cycek" w skrzyni biegów, na którym jest oparta łapa :]

6:00 sobie zobacz :)

http://www.youtube.com/watch?v=zeo_Rm0O3gs

kamil39
03-09-13, 08:19
Akurat w pracy jestem bez glosu:P a jest to cos szkodliwego jak tak skrzypi ? Nie zartuj ze trzeba skrzynie zrzucac:P
Po namysle ten dyndzel w niczym nie przeszkadza mysle, pewnie wysechl smar na nim... ale dobrze wysprzegla to sie narazie martwic nie bede:P

probestic
03-09-13, 10:08
Nie zartuj ze trzeba skrzynie zrzucac:P

Nie żartuje :P Nie trzeba.

Smarownica z wężykiem, jakiś pędzelek długi, albo nawet i rurką od napojów z McDonaldsa sobie poradzisz na upartego żeby to posmarować :)

pewnie wysechl smar na nim

Najpewniej ...o ile ktoś przy montażu w ogóle pamiętał żeby to przesmarować :p

kamil39
03-09-13, 11:02
Podejrzewam ze sprzeglo mam dalej OEM,:P 250 tys przebiegu ostatnio stuklu(u mnie 40tys u znajomego 40 tys)

kruczekvu
03-09-13, 16:23
Smarownica z wężykiem, jakiś pędzelek długi, albo nawet i rurką od napojów z McDonaldsa sobie poradzisz na upartego żeby to posmarować
To jest pikuś
Gorzej jak na tulejce od łożyska się zaciera bo wtedy pedał sprzęgła ciężko chodzi
I bądź tu mądry jak bez zdejmowania skrzyni to nasmarować

Poll
04-09-13, 10:10
A mi się wydaje, że skrzypi z wysprzęglika? Jak odpowietrzałem i ojciec pompował to definytywnie z wysprzęglika skrzypiało jak stare drzwiczki ; D Nawet VII gen z końca produkcji skrzypi ; D

kruczekvu
04-09-13, 19:17
Wierz mi na słowo że przenosi się to na wysprzęglik