Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nie działa szyba pasażera.

Cairo
17-02-08, 02:01
Blacharz przezbrajał mi lewe drzwi. Po złożeniu nie wpiął kostki która idzie z kabiny do drzwi bo mówił że pasta zaschła i żebym ją czyms rozpuścił. Ja jednak 5 minut sie pomęczyłem i dałem rade bez rozpuszczania. Jednak po podłączeniu kostki nie chodziła prawa szyba przednia. Wyłączyłem zapłon, ząłączyłem i już działała, aż do teraz, padła godzine temu i już nic nie pomaga.
Jestem pratkycznie pewny, że to nie wina silniczka. Zorientowałem się, że sa dwa rozwiązania sterowania szybami. Pierwsze (mam takie) w lewych drzwiach jest taka puszeczka na której jest napisane power stering windows czy coś w tym stylu, drugie rozwiązanie te puszeczki sa dwie po jednej na drzwi.

czy w pierwszym rozwiązaniu puszeczka w lewych drzwiach odpowiada za szybe w prawych? Czy tu szukac przyczyny? Czy wogóle prawe drzwi mają coś wspólnego z lewymi że tak sie wyraże.

michalk
17-02-08, 09:43
Za podnoszenie szyby pasażera nie odpowiada żaden moduł ( kierowcy tak). podnoszą się tylko przez podawanie masy z plusem aby puszczać lub podnosić szybę. Przerabiałem ostatnio elektrykę drzwi i po złożeniu wszystkiego do kupy okazało się że nie ma regulacji lusterka w pionie. Myślałem że nie wpiąłem do końca któreś z wtyczek ale okazało się, że ułamał się kabel przy kostce w drzwiach i trzeba było lutować. U ciebie obstawiał bym to samo

PS a sprawdzałeś bezpiecznik powinien być to nr 5 pod deską rozdzielczą (20 A)

Cairo
17-02-08, 10:37
Ale nie wiesz czy jest zależna prawa szyba od wpięcia kostki w lewe drzwi?
Niby nie powinna ale czasem sa takie dziwne rozwiązania.
Ten bezpiecznik jest od tylko jednej szyby?
Bo reszta działa. Myślałem, że są wszystkie szyby razem na jednym nawet nie sprawdzałem, ale w sumie chyba silniki sa dość mocne to jakby na jednym było to by się spalił 20A gdyby wszsytkie naraz włączyć. (a w sumie często mi się zdarza tak robić)

iro
17-02-08, 11:20
Zakładam sobie elektryczne szyby i lusterka więc trochę nad tym posiedziałem- kable i części porozkladane po całym pokoju. Do każdej szyby jest oddzielny bezpiecznik więc musisz sprawdzić. Ta puszka sterująca jest tylko do szyby kierowcy i odpowiada za automatyczne opuszczanie po mocniejszym naciśnięciu przycisku.Lewa kostka nie powinna mieć nic wspólnego z prawymi drzwiami. Jak bezpiecznik będzie ok to najlepiej zdjąć boczek, schemat elektryczny z manuala, miernik i sprawdzić kabelki. trochę pracy jest.

Cairo
17-02-08, 11:24
tylko mi chodzi o to czy kostka w prawych drzwiach może odpowiadać za prace szyby w lewych

iro
17-02-08, 11:29
Nie doczytałem dokładnie ze chodzi o kostke w drugich drzwiach- jak ty pisałeś to ja poprawiałem :)

michalk
17-02-08, 20:34
tylko mi chodzi o to czy kostka w prawych drzwiach może odpowiadać za prace szyby w lewych

Każda szyba ma osobne zasilanie a lewa kostka z prawą nie ma nic wspólnego chyba, że poprzedni właściciel sam coś rzeźbił.

Cairo
23-02-08, 09:55
No więc, prawa szyba ma coś wspólnego z lewą.
Przynajmniej w moim samochodzie. I nic nie było grzebane, tak jest w oryginale.
Ale wydaje mi się, że to róznie było, po kolega własnie też MB3 ma troche inaczej rozwiązane sterowanie.

W każdym razie szyba już działa.

Gruszka
23-02-08, 17:27
Co bylo nie tak?