PDA

Zobacz pełną wersję : Wymontowanie kolektora ssącego - silnik D14Z4 Aerodeck 1.4 IS 2000r

joe__
01-09-13, 12:50
Witam;

Muszę odkręcić i prawdopodobnie wymontować cały kolektor ssący w mojej Hani 1.4 IS. Powodem jest ułamany ( ze starości poprostu się rozpadł ) króciec do podłączenia węża chłodzącego. Z tego co zauważyłem króciec nie jest monolitem z całym kolektorem i można go wymienić osobno. Jednak i tak trzeba odkręcić cały kolektor i od wewnatrz wymienić króciec z kołnierzem.
I moje pytanie czy ktoś już to robił i czy wogóle jest to możliwe bez demontażu silnika? Wydaje mi się, że tak ale mam watpliwości czy uda mi sie odkręcić dolne śruby w kolektorze. Jeżeli ktoś już to przerabiał będę wdzięczny za wskazówki.

probestic
01-09-13, 13:01
Jest to do zrobienia i wcale nie jest znacząco problematyczne.

Osobiście polecam Ci "biblie" Twojego modelu, czyli manual - tam masz wszystko opisane. Poszukaj, gdzieś być musi, sam z 5 razy wrzucałem linka do ściągnięcia :]

joe__
01-09-13, 13:42
Przeglądałem manual i wydaje mi sie ze jest tam tylko demontaż przepustnicy...a wymontowania całego kolektora nie ma. Oczywiście moge sie mylić i gdzies to przeoczyłem. Stad moje watpliwości. Ale ok poszukam jeszcze.

Oczywiście masz racje i znalazłem rysunek isometryczny wszystkich części od kolektora ssącego itp... ale nie wiem i tak jak z demontażem , w sensie czy nie bedzie problemu na silniku. No ale chyba jakos te dolne sruby odkręcę:).

probestic
01-09-13, 14:33
Odkręcisz, spokojnie. Jakaś przedłużka, czy cuś. Ewentualnie psiknij sobie tam jakimś penetratorem wcześniej ( jeśli posiadasz ).

Jeśli nie masz tam u siebie dodatków w postaci LPG i wtryskiwaczy przy kolektorze, wiązek LPG, to dasz sobie rade :) bez większych komplikacji.