Zobacz pełną wersję : Szum Łozyska sprzęgła
Witam Panowie wczoraj odebrałem auto od mechanika świerzo po wymianie uszczelki pod głowicą.i okazało sie ze nagle pojawiło mi sie dziwny szum gdy docisne sprzęgło do deski na jałowym biegu jak i tez z wrzuconym jakims biegiem słychać wtedy delikatny szum..Panowie doradzcie mi co to faktycznie moze byc i czy mozna jakoś temu zaradzić (MOze jakies Wd40 napryskać czy cuś). i czy da sie z tym długo jezdzić czy coś wiencej sie nie stanie?? a jesli juz wymieniac to czy wystarczy same łozysko czy odrazu całe sprzęgło musze wymienić( dodam ze nie załwarzyłem zeby sie jakoś dziwnie ślizgało..tylko słychać ten szum) a jesli tak to jaki moze być koszt takiej wymiany.Dziekuje za odpowiedzi i Pozdrawiam Wszystkich posiadaczy Civiców
moze to byc lozysko wyciskowe , koszta to ok 100 zł a oryginał , mozna kupic osobno ...
a czy do wymiany hmm. dowiesz sie jak odkrecisz skrzynie ..
a jeśli jednak to łożysko sprzęgła to długo jeszcze moge tak śmigać??
a wczesniej nie bylo tego dzwieku? lozysko nie moglo sie tak nagle rozszumiec. Ale jesli szumi badz piszczy gdy pedal jest wcisniety to napewno to lozysko (tak sie sklada ze mam na sprzedaz) posmigac mozna troche ale jesli szumi dosc glosno to lepiej wymienic
Max Marcin
17-02-08, 23:24
okazało sie ze nagle pojawiło mi sie dziwny szum gdy docisne sprzęgło do deski na jałowym biegu jak i tez z wrzuconym jakims biegiem słychać wtedy delikatny szum
Ale jesli szumi badz piszczy gdy pedal jest wcisniety to napewno to lozysko
Dolacze sie do temau U mnie slychac szum na biedu jalowym ale gdy sprzeglo jest puszczone a jek wciskam to szumu nie ma. Co to moze byc?
skolopendra
17-02-08, 23:28
a jek wciskam to szumu nie ma. Co to moze byc?
łożyska w skrzyni
Max Marcin
17-02-08, 23:36
Dodam jeszcze ze jest maly zgrzyt przy zmianie biegow ale tak powyzej 5tys obr. ponizej wszystko gra.
skolopendra
17-02-08, 23:39
maly zgrzyt przy zmianie biegow ale tak powyzej 5tys obr
to tylko synchronizatory się kończą
pasuje pomału rozglądnąć sie za nową skrzynią
U mnie grzechotanie słychac w trakcie dodawania gazu...jak i w jezdzie dzwiek dzwiek narasta wraz naciskiem na pedał gazu..co to wkoncu jest czy to łożysko na sprzęgle czy jakieś w skrzynie biegów??
[ Dodano: Pon 18 Lut, 2008 ]
ten dzwiek to takie bardziej tykotanie
to ewidentnie skrzynia....najlepiej by bylo rozgladac sie za nowa jak ktos poradzil a do tego czasu uzytkowac ta az padnie
skolopendra
18-02-08, 11:29
ten dzwiek to takie bardziej tykotanie
to mogła np polecieć sprężyna w tarczy