Zobacz pełną wersję : Chłodnica, płyn.
Witam, na pewno mnie zlinczujecie za to co napiszę ale mam pewien problem który na pewno rozwikłam z dniem 8września (wypłata). Chodzi o to ze mam lekki wyciek i musiałbym zalać płynu chłodniczego na który za bardzo nei mam kasy teraz. I moje pytanie brzmi mogę na krótko dosłownie tydzień zalać wody destylowanej ?, czy jest to groźne dla silnika?. Wiem ze płyn nie kosztuje majątku ale na chwilę obecną brak grosza przy dupie i stąd moje pytanie, nei chce zajechać tego silnika bo ani nie pali grama oleju ani nic z tych rzeczy tylko ze temperatura mi skacze i długo tak nie pojeżdzę jak czegoś tam nie wleję stąd pytanie czy cos się stanie jak zaleję tam z 2litry wody destylowanej na dosłownie tydzień.
Na krótką metę to i woda zrobi swoją robotę. Płyn różni się od wody temperaturą wrzenia oraz krzepnięcia. Resztę sobie sam dopowiedz.
Poki niema mrozow to woda doraznie moze byc.
piotreek23
30-08-13, 08:11
Nic się nie stanie ale potem wymiana płynu (przed mrozami) w całości cie czeka bo go zwyczajnie rozwodnisz..Nie chce cie martwić ale z tego co opisujesz to możesz mieć uszczelkę pod głowicą, dużo ci uciekło tego płynu?
Poki niema mrozow to woda doraznie moze byc.
x2 :)
Sprawa załatwiona ojciec miał 4litry to odpalił mi. W sensie no zeszło go trochę skoro zaczęła skakać temperatura, ale bardziej obstawiam dziurawą chłodnice niż UPG. Hania ani nie dymi ani nie bierze grama oleju. W sumie spaliny nie śmierdzą płynem chłodniczym tak wiec stawiam na chłodnicę bo tam czasami jest pod nią mokro albo na stare węże. Ogólnie uzupełniam tam raz na miesiąc płyn w chłodnicy ale to juz tak z 1,5 litra tam leje albo i nawet 2 raz na miecha max półtora.
Na bank chłodnica na dole zaczyna Ci przepuszczać
Wodę śmiało możesz lać i obserwować skąd dokładnie leci
Dzięki za info, miałem dylemat ale i tak wolę nie lać zwykłej wody bo potem bd bujał się z kamieniem. Na przyszłość przynajmniej wiem ze mogę w ostatecznosci zastosować wodę destylowaną, a na biedę już zwykła wodę. Dzięki :).Temat mozna "Lock"
piotreek23
02-09-13, 07:02
@Qtrix kup bańkę 5 litrów petrygo..http://www.ceneo.pl/8460370 34zł...taniej niż woda destylowana i dolewaj.
http://www.ceneo.pl/Motoryzacja;szukaj-petrygo