Zobacz pełną wersję : Pompa wody
Witam, po zmianie silnika zauważyłem, że nie trzyma temperatury, przegrzewa się. Chłodnica zimna dolny wąż od chłodnicy zimny/letni. Podmieniłem termostat, stary otwiera się po zalaniu wrzątkiem. Auto muszę dochładzać nagrzewnicą. Na włączonej nagrzewnicy i spokojnej jeździe temperatura stoi mniej więcej tam gdzie powinna, wzrosty temperatury dopiero po jakimś czasie. Wody nie przepala i nie ubywa. Padło na pompę wody. Chciałem potwierdzić tą diagnozę.
Ps. Tak wentylator chodzi ale chłodnica zimna więc nic to nie daje.
Ps2. Po "masażu" dolnego węża od chłodnicy zaczyna się robić lekko ciepła chłodnica.
Ps3. Każda próba odpowietrzenia kończy się tym samym.
bednar_ek35
30-08-13, 12:30
U mojego ojca w 4g było tak że za ch.......nie mogliśmy odpowietrzyć układu i silnik ciągle sie grzał.
Po rozebraniu rozrządu okazało sie że w pompie wody wirnik oddzielił sie od wałka co w efekcie skutkowało brakiem obiegu płynu w układzie.
Czyli diagnoza słuszna, że pompa martwa. Czyli czeka mnie przekładka pompy ze starego silnika i wymiana na nową przy rozrządzie w przyszłym roku :)
Przy odpowietrzaniu jak nalejesz do chlodnicy plynu do korka to daj linka gazu i zoabcz czy Ci sie taki "wir" zrobi, jesli tak to pompa jest sprawna, jesli nie to moze rzeczywiscie wirnik oddzielil sie.
Obieg nie działał przez moją gafę .... Nie odetkałem wylotu z głowicy przy wkładaniu silnika. Jak zobaczyłem, że siedzi tam kawał szmaty to spaliłem się z nerwów, ale silnik nie ucierpiał :)
bednar_ek35
02-09-13, 07:18
Dobry numer odyebałeś:)
Obieg nie działał przez moją gafę .... Nie odetkałem wylotu z głowicy przy wkładaniu silnika. Jak zobaczyłem, że siedzi tam kawał szmaty to spaliłem się z nerwów, ale silnik nie ucierpiał :)
O jaaa :) aż się herbatą ze śmiechu oblałem :D
masakra :) dobrze, że się nic nie stało ... :)
Każdemu się mogło zdarzyć
Na błędach człowiek się uczy
Motorownia ma się dobrze i czeka na kogoś z kim może się sprawdzić ile koników uciekło ze stada a ile dalej zaprzęgniętych :)