Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka poduszka silnika D16Y2

MichałCK
30-08-13, 00:04
Witajcie, niedawno doszedłem co w mojej MB "pukało" w momencie puszczenia sprzęgła, winą obarczałem wysprzęglik a okazało się że to jednak wybita ta duża poduszka silnika od strony rozrządu, przy włączonej klimie na postoju aż telepie lusterka od wibracji :D
Jakie zamienniki byście polecali? Widziałem na necie kilka poduszek to ceny wahają się nawet do 200zł a nie wiadomo czego szukać.
Swoją drogą czy da się gdzieś kupić gumkę ochronną od wysprzęglika? Chodzi o miejsce gdzie wchodzi łapka w skrzynie. Może warto kupić nowy wysprzęglik który może mieć te osłonę gumową? moja jest popekana i boje się by nie dostał się tam żaden syf..
Pozdro

Szczur[R]
30-08-13, 13:07
Witajcie, niedawno doszedłem co w mojej MB "pukało" w momencie puszczenia sprzęgła, winą obarczałem wysprzęglik a okazało się że to jednak wybita ta duża poduszka silnika od strony rozrządu, przy włączonej klimie na postoju aż telepie lusterka od wibracji :D
Jakie zamienniki byście polecali? Widziałem na necie kilka poduszek to ceny wahają się nawet do 200zł a nie wiadomo czego szukać.
Swoją drogą czy da się gdzieś kupić gumkę ochronną od wysprzęglika? Chodzi o miejsce gdzie wchodzi łapka w skrzynie. Może warto kupić nowy wysprzęglik który może mieć te osłonę gumową? moja jest popekana i boje się by nie dostał się tam żaden syf..
Pozdro
Jeśli zamierzasz dużej eksploatować to auto, bierz wkład poduszki z poli - np strongflexx
Odnośnie słony - chyba tylko na szrocie / allegro dostaniesz

MichałCK
30-08-13, 13:30
Tak zamierzam mieć to auto długo jak to tylko możliwe, tym bardziej że średnio widzę alternatywę w sród innych marek dla Hondy :)
To chyba chodzi o tą poduszkę, czyli wymienia się sam wkład? nie będe robić tego sam tyko mechanik pod moim okiem.
http://www.strongflex.eu/pl/honda-civic-vi-95-00-japan/534-081310a-wkladka-lewej-gornej-poduszki-silnika-sport.html

Jeszcze potrzebuje dwie tuleje stabilizatora przedniego, a raczej nie chcę wsadzać tam jakiegoś ścierwa tylko coś na lata.
http://www.strongflex.eu/pl/acura-integra-93-01/155-081097b-tuleja-stabilizatora-przedniego-18-26mm.html jakiej średnicy szukać? Wizualnie chodzi o takie tuleje jak na foto, przynajmniej gdy chodziłem pod auto podobnie wyglądają.

Szczur[R]
30-08-13, 13:56
Tak zamierzam mieć to auto długo jak to tylko możliwe, tym bardziej że średnio widzę alternatywę w sród innych marek dla Hondy :)
To chyba chodzi o tą poduszkę, czyli wymienia się sam wkład? nie będe robić tego sam tyko mechanik pod moim okiem.
http://www.strongflex.eu/pl/honda-civic-vi-95-00-japan/534-081310a-wkladka-lewej-gornej-poduszki-silnika-sport.html

Jeszcze potrzebuje dwie tuleje stabilizatora przedniego, a raczej nie chcę wsadzać tam jakiegoś ścierwa tylko coś na lata.
http://www.strongflex.eu/pl/acura-integra-93-01/155-081097b-tuleja-stabilizatora-przedniego-18-26mm.html jakiej średnicy szukać? Wizualnie chodzi o takie tuleje jak na foto, przynajmniej gdy chodziłem pod auto podobnie wyglądają.
Wkład poduszki polecał bym Ci jednak czerwony. Jego twardość jest zbliżona do oryginału, wytrzyma wieeele lat. Żółty przenosi więcej drgań. Spradź numery OEM po swoim VIN żeby mieć pewność czy podejdzie

MisieK1989
30-08-13, 23:53
Tak tak czerwony czy żółty oba są twardsze niż OEM ! poszukaj lepiej dobrego zamiennika poduszki, chyba że chcesz aby drgała ci buda :)

MichałCK
31-08-13, 15:42
Okej dzięki w takim razie będe szukać czegoś z poliuretanu :D
Poduszki między D16Y2, a Y3 nie różniły się między sobą niczym??
Seryjnie w mojej budzie siedział Y3 także po VINie szuka mi tego nie tego silnika co trzeba, a numery OEM minimalnie się różnią :)

Szczur[R]
31-08-13, 16:24
Okej dzięki w takim razie będe szukać czegoś z poliuretanu :D
Poduszki między D16Y2, a Y3 nie różniły się między sobą niczym??
Seryjnie w mojej budzie siedział Y3 także po VINie szuka mi tego nie tego silnika co trzeba, a numery OEM minimalnie się różnią :)

to już zależy czy masz poduszkę z y3 czy z y2 :P generalnie powinieneś zrobić listę co przekładałeś a co zostało z serii - łatwiej później części szukać

MichałCK
31-08-13, 21:08
Tak bym zrobił ale to nie ja przekładałem silnik tylko gdy kupiłem auto to siedział już silnik Y2, poprzedni właściciel a raczej właścicielka nie znała się zbytnio na tym jak to kobieta ;] i nie mogłem wiele się dowiedzieć, powiedziała że silnik zmieniony na mocniejszy ;)
na pokładzie jest komputer z D16Y2, ciekaw jestem czy skrzynia jest z Y2.

bartek1706
03-09-13, 10:36
shhmb17700u010410 vin auta, gdzie Y2 jest fabrycznie ;)

MichałCK
03-09-13, 11:22
Dzięki wielkie, wobec tego będę się sugerować tym Vinem przy poszukiwaniach ;)

MisieK1989
03-09-13, 15:49
shhmb17700u010410 vin auta, gdzie Y2 jest fabrycznie ;)

to Twoje MB1 ? :) wychodzi na to, że ja mam starsze autko o 18 aut :D moja końcówka vin-a 392 :D

bartek1706
03-09-13, 17:06
Moje moje. To sie pewnie gdzieś kiedyś spotkały ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

MisieK1989
04-09-13, 00:19
To sie pewnie gdzieś kiedyś spotkały ;)

a jaki masz kolor auta jeżeli mogę zapytać ? moja srebrna sucz :)

bartek1706
06-09-13, 10:25
Też srebrny, też iSR ;)

MisieK1989
06-09-13, 11:56
hehehe :D jedna grupa montażowa :D

MichałCK
27-09-13, 22:22
Przyszedł czas na zakup tych poliuretanów, górną poduszkę silnika wybrałem czerwoną o numerze OEM 50820-SR3-003, mam problem z doborem tulei stabilizatora przedniego tzn występują w ofercie strongflex tuleje od średnicy: 18mm, 21mm, 22mm, 24mm, 25mm, 26mm. Nie wiem jakiej średnicy mam wybrać do mojego auta oraz czy przy iSR był tej samej grubości co w iLS 21mm?
Szukałem również wkładek do innych poduszek ale numery OEM nie zgadzają się do końca z tymi ze strony strongflex np wkładka tylnej poduszki numer oem z japancars: 50810-ST3-E51 strongflex: 50810-SR3-030 wystarczą tylko początkowe numery OEM ?

MisieK1989
28-09-13, 17:49
Tuleje przedniego staba są o śr bodajże 24mm jak się nie mylę. Najprościej zmierzyć :) Tylko uważaj na żółte, mocowanie OEM pękają :D

MichałCK
28-09-13, 18:04
Mierzyłem właśnie na oko centymetrem, nie posiadam niestety suwmiarki. Wyszło mi coś około 18-21mm 24mm sądze że raczej na pewno on nie będzie mieć.
Nie chcę kupować żółtych, tylko czerwone :D Jak to jest z tymi wkładkami?? Mechanicy mają problemy z wyjęciem starej wkładki i zastąpieniem jej nową? nie chcę dodatkowych problemów związanych z wymianą.
wkładka: http://img7.imageshack.us/img7/9729/91kn.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/7/91kn.jpg/) razem z łąpą TED-GUM http://img545.imageshack.us/img545/9329/ckb2.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/545/ckb2.jpg/)

MisieK1989
30-09-13, 08:39
mam takie wkładki dolnych poduszek, mogę Ci puścić taniej niż w sklepie :D jeżeli chodzi o montaż to te wkładki się wciska w poduszkę tzn wypełnia ona środek poduszki :)

MichałCK
30-09-13, 13:17
Wie ktoś jakiej średnicy jest seryjny przedni stabilizator w MB1? Fabrycznie wersja iLS.

MisieK1989
03-10-13, 22:47
spróbuj podjechać na warsztat albo stację diagnostyczną i Ci to zmierzą bezproblemowo :) obstawiam, że masz taki jak ja 24mm ( sądzę po wersji silnikowej 1.6 ) :D

MichałCK
04-10-13, 20:50
Dzisiaj dostałem suwmiarkę, zmierzyłem ten stabilizator, ku zdziwieniu nie ma tych 24mm, a jest to 18mm/ suwmiarka wskazywała leciutko ponad 18mm :D
Pewnie dopiero w iSR był montowany stab 24mm, moja po wyjściu z fabryki jako iLS z D16Y3 widocznie taki biedny miała zamontowany jak w D14 ;(
Będzie trzeba kupić gumy staba 18mm, myślałem też nad wymianą staba na grubszy ale to poczeka do wiosny, na razie trzeba przed zimą uporać się z blacharką.

MichałCK
05-10-13, 11:26
Teraz mam dylemat Panowie, mianowicie zastanawiam się czy jest sens pakować tuleje poliuretanowe stabilizatora skoro jest to ten "najgorszy" 18mm..
Myślę również czy nie lepszym wyjściem było by kupić teraz najzwyklejsze TED-GUM czy JPN po kilkanaście pln, a kiedyś wymienić sobie na stabilizator z VTi co chyba było by lepszą inwestycją ;)
W sumie jak na razie nie narzekam na prowadzenie ale chyba to jest najrozsądniejszym wyborem bo pakowanie większej ilości pln w tego staba chyba jest średnim rozwiązaniem, doradźcie użytkownicy co mam zrobić :D Pozdro!