Zobacz pełną wersję : Wymiana błotnika...
Witam..jakis czas temu zaliczylem lekka kolizje.. ale na tyle powazna ze caly przedni prawy blotnik jest do wymiany.. mam juz blotnik i tu pytanie.. czy samemu moge to wymienic?? tzn. czy ten blotnik jest tam na sruby powkrecany czy jakos dospawany?? bo jak dospawany to raczej sobie nie poradze.. ale ze srubami chyba sobie powinienem poradzic?? jak myslicie?? mam honde civic sedan rok 92..
Jest na śruby- jak nie masz dwóch lewych rąk, to na pewno sobie poradzisz ;)
tylko wypatrz gdzie sa sruby nieraz jedna jest gdies pod spodem i orze 3 h przeklenstwa leca
tylko wypatrz gdzie sa sruby nieraz jedna jest gdies pod spodem i orze 3 h przeklenstwa leca
Ma nowy błotnik, na nim zobaczy gdzie są śruby :)
shantillas
16-02-08, 12:29
Kilka dni temu wymieniałem u siebie drzwi, przy okazji musiałem zdjąć błotnik aby dostać się do zawiasów.
Błotnik jest przykręcony dwoma śrubami do zderzaka, jak wyjmiesz kierunek to je dojrzysz, ale nie odkręcisz zbyt łatwo. Od góry w komorze silnika jest złapany na trzy śruby. Potem masz jeszcze trzy przy zawiasach drzwi. Dwie z nich widać i można je odkręcić (górna bez problemu, dolna gimnastyka z kluczem), jednak trzecia jest schowana zaraz pod progiem więc musisz go zdemontować. Aha ja u siebie miałem zdjęty ogranicznik otwierania drzwi także dzięki temu miałem ciut łatwiejszy dostęp do śrub przez szerzej otwarte drzwi.
Ogólnie to musisz:
Zdjąć cały próg (od dołu kołki rozporowe a od przodu na zatrzaski)
Zdjąć nadkole aby mieć bardzo łatwy dostęp do śrub przy zderzaku (kołki rozporowe) tutaj to musisz zwalić koło, chyba, że lubisz wić się jak rosyjska atletyczka aby je powyciągać.
Jak to zrobisz to jesteś w domu, wystarczy odkręcić śruby, odczepić wtyczkę od kierunku i go przełożyć do nowego i złożyć wszystko do kupy.
dzieki... juz po wszystkim.. troche sie nameczylem ale dalem rade... temat uwazam za zamniety...