Zobacz pełną wersję : ECU<-->Akumulator
Witam,
mam takie pytanko: Czy jak odlaczam akumulator w HC 5D '99 is (D14A8) powiedzmy na 24h to z czym takie odlaczenie moze sie wiazac? bo slyszalem ze np. wymagane jest pozniej programowanie ECU, nie wspomne o alarmie bo tutaj sprawa jest jasna. Moje watpliwosci tycza sie wlasnie ECU, ktos mi powiedzial ze bedzie duzo palil, ze wymagane programowanie itp. bo mapy paliwa nie sa zapamietane itp.
Czy ktos z zaznajomionych z tematem moglby mi wyjasnic co sie dzieje z ECU po odlaczeniu akumulatora poza resetem (tam mi sie wydaje ;) )
pozdrawiam.
kasuje sie ECU i trzeba go zaprogramować
było o tym już sporo
http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html
No to moje przypuszczenia sie sprawdzily :( a czy z takiego powodu tzn. odlaczenie akumulatora samochod moze palic wiecej ? bo aktualnie pali mi prawie 10l gazu wiec paliwa pewnie tez bedzie palil cos kolo tego. Facet ktory zakladal mi instalacje wyciagnal akumulator na bardzo dlugo, dzisiaj mam jechac do niego na regulacje ale wyglada na to ze chyba raczej powinienem jechac na programowanie ECU a nie isntalacji gazowej. Co Wy na to? co mozecie zasugerowac zeby zrobic najpierw. regulacja gazu czy prgoramowanie ecu.
pozdr.
Zrob regulacje a pozniej prawdziwy reset ECU i po sprawie.
Witam,
mam takie pytanko: Czy jak odlaczam akumulator w HC 5D '99 is (D14A8) powiedzmy na 24h to z czym takie odlaczenie moze sie wiazac? bo slyszalem ze np. wymagane jest pozniej programowanie ECU, nie wspomne o alarmie bo tutaj sprawa jest jasna. Moje watpliwosci tycza sie wlasnie ECU, ktos mi powiedzial ze bedzie duzo palil, ze wymagane programowanie itp. bo mapy paliwa nie sa zapamietane itp.
Czy ktos z zaznajomionych z tematem moglby mi wyjasnic co sie dzieje z ECU po odlaczeniu akumulatora poza resetem (tam mi sie wydaje ;) )
pozdrawiam.
czesc nic sie nie stanie ja mam civic 5d aerodeck'2000 (1,4l) i ladowalem akumulator 24h i sadzielem go po 24h i hodielo autko normanie
@Furious
sorry za lamerstwo (lenistwo pewnie tez ;) ) ale czy moglbys mi powiedziec lub ewentualnie podac namiar na linka w jaki sposob moge pozniej wykonac "prawdziwy reset ecu"
z gory dzieki
@Misiu
a czy po takiej operacji nie palilo ci autko wiecej paliwa ? czy mapy paliwa sa pozniej jakos przywrocone do wartosci fabrycznych??
pozdrawiam.
nie chodzi normalnie po wyjeciu akumulatora, bo pamiec komputera zostaje skasowane
ale wyglada na to ze chyba raczej powinienem jechac na programowanie ECU
przeczytaj wyraznie co jest napisane w tym link
. Wyłączyć zapłon i odłączyć ujemny biegun akumulatora na około 2 minuty.
6. Podłączyć ujemny biegun akumulatora. Uwaga! Pierwszą wadą tej metody jest to, że odłączenie akumulatora powoduje utratę wszystkich wartości adaptacyjnych. Ponowna "nauka" wartości adaptacyjnych wymaga uruchomienia zimnego silnika oraz jazdy z różnymi prędkościami przez około 20 do 30 minut. Należy również pozostawić silnik na biegu jałowym przez około 10 minut. Drugą wadą jest to, że kody zabezpieczające radio, nastawy zegara i inne wartości początkowe zostaną utracone, co wymaga ich ponownego wprowadzenia po podłączeniu akumulatora. Lepiej zatem, tam gdzie to jest możliwe, kasować kody przez usunięcie odpowiedniego bezpiecznika.
@Furious
sorry za lamerstwo (lenistwo pewnie tez ;) ) ale czy moglbys mi powiedziec lub ewentualnie podac namiar na linka w jaki sposob moge pozniej wykonac "prawdziwy reset ecu"
z gory dzieki
@Misiu
a czy po takiej operacji nie palilo ci autko wiecej paliwa ? czy mapy paliwa sa pozniej jakos przywrocone do wartosci fabrycznych??
pozdrawiam.
nie nie mi niepalilo wiencej
Reset ECU
1. wyciagasz bezpiecznik BACK UP z pod maski na 15 sekund
2. wkladasz go spowrotem
3. wylanczasz wszystkie uzadzenia elektryczne (swiatla, nawiewy, radio itp)
4. odpalasz samochod i pozostawiasz go na biegu jalowym do czasu az wlaczy Ci sie wentylator chlodnicy (okolo 30min)
5. po wylaczeniu sie wentylatora, gasisz auto, odpalasz ponownie i jezdzisz po miescie na roznych obrotach i z roznymi predkosciami. Tyle...
wielkie dzieki, po regulacji gazu sprobuje bo resetnac.
pozdrawiam
w zasadzie zrobilem to teraz ;)