Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtry gazu + pare pytań

WojTEC
29-08-13, 21:32
Siema, zainteresowałem się w końcu swoją instalacją gazową bo na pewno wymaga już przeglądu, a do tej pory nic o niej nie wiedziałem. Wiem tyle że przejechane jest na niej 50 tys km. i jest to sekwencja i całość kosztowała poprzedniego właściciela 2400 zł w AG centrum założona w 2010, a jej elementy to:
reduktor-Zeit
zawór gazowy - zeit
układ elektroniczny-zeit
wielozawór- tomasetto
+ jakies duperele

tyle mam na fakturze.
Pierwsze pytanie jakie kupić filtry gazu fazy ciekłej i lotnej do tej instalacji czy to ma jakieś znaczenie czy którykolwiek kupie to będzie a może jakieś polecicie żebym złego nie kupił... ?Chodzi o rozmiar. Filtr fazy ciekłej dowiedziałem się z YT jak wymienić ale nie wiem gdzie mam filtr fazy lotnej. Czy to to miejsce co zaznaczyłem na zdjęciu ?
http://imageshack.us/a/img203/9400/qzak.jpg
Drugie pytanie to jak mam wiedzieć jakie mam wtryskiwacze ? bo strasznie stukają na zimnym silniku. Jak stary diesel w zimie. Masakra. Dźwięk dochodzi od nich więc podejrzewam że to one ale czytałem też coś że reduktory mogą stukać czy coś ...Czy to możliwe że po tak małym przebiegu moje wtryskiwacze są w tak słabej kondycji ? Albo po prostu są takie lipne, a może to co innego ? Drażni mnie toooo! Instalacje regulowałem w zeszłe wakacje ale pewnie zrobił mi to po łebkach, chociaż ogólnie auto chodzi na niej super!! jeśli chodzi o spalanie i stosunek mocy benzyna-gaz
Trzecie pytanie czy to co zaznaczyłem na zdjęciu to jest zawór i jak go zakręcę to gaz nie będzie uciekał i np będą mógł wymontować zderzak bez obawy przed tym że wyleci gaz, czy wymienić filtr ?
http://imageshack.us/a/img109/5666/8rxs.jpg
Z góry dzięki za odpowiedzi. Jestem laikiem w tym temacie.

civic1983
29-08-13, 21:50
witam ogólnie w instalacji gazowej masz 2 zawpry przy butli a mianowicie elektrozawór to jest to do czego masz dołączony kabel na wsuwki i drugi jest ten który zaznaczyłeś na zdj.jeśli zakręcisz ten zaznaczony to tylko dla pewności że elektrozawór nie działa ale podczas wymiany filtra i tak pozostaość gazu wyleci tego co będzie w przewodzie pomiędzy butlą a parownikiem więc się nie przejmuj dużym syknięciem bo ono po chwili powinno ustać .a po co wymotowujesz zderzak?do wymiany filtra nie trzeba wymontowywać zderzaka masz go przecierz w komorze silnika

WojTEC
29-08-13, 22:05
a po co wymotowujesz zderzak?do wymiany filtra nie trzeba wymontowywać zderzaka masz go przecierz w komorze silnika wiem :) wyjmuje zderzak bo będę go malował w najbliższym czasie, a jak kiedyś go chciałem ściągnąć żeby coś tam przy aucie zrobić to się trochę bałem że jak odkręcę tamten wlew od gazu to mi wszystko wyleci z butli ;p

probestic
30-08-13, 07:32
Niczego zakręcać nie musisz :) kup sobie jakiś filterek "Czaja", byle tylko dobrej śrenicy kroćców, tam najpewniej masz 12mm.

Ewentualnie możesz sobie założyć coś z odolejaczem; ja przy valtekach miałem problem z syfem na wtryskach i dopiero taki filtr http://allegro.pl/filtr-fazy-lotnej-matrix-i3482503307.html znacząco rozwiązał moje problemy :) Wkład jest wymienny, więc ogólnie ujmując - opłacalny zakup.

WojTEC
30-08-13, 20:04
ale co klekotały przez to o czym pisałem ? czy się zatykały ?