PDA

Zobacz pełną wersję : EJ6 chleje 16 litrow po Mini-Me



EnZyMe
27-08-13, 19:32
Witam was.

Mam pewien problem. Wiec tak. Kupilem sobie EJ6tke z silnikiem D16Y7, w ktorym juz byl zalozony P28,
kolektor ssacy Y8, wtryski 240cc oraz kolektor wydechowy 4-2-1.

Poniewaz dostalem za 120€ glowice Z6 rozebrana.... postanowilem wymienic od razu wszystkie uszczelniacze,
uszczelki i wyczyscic zawory (robilem to ze znajomym, ktory sie bardzo na tym zna). Wszystko cacy. Kupilem
nowe sruby do glowicy, nowe uszczelki pod kolekotry, glowice itd.... i zabralem sie za skladanie.

Wszystko pieknie zadzialalo bez problemow.... ale smierdzi jak cholera benzyna. Na dodatek pali 16l/100km.
Ale *******ziela jak glupia. VTECa jeszcze nie probowalem bo cos za niepewnie mi chodzi jeszcze, ale
do 4000 obr niesamowicie ciagnie. Kumpla EJ1 sie chowa. Zaplon wyprzedzilem tak, zeby byl na 14 albo 16
stopnii. Nie pamietam, ale ustawilem tak, jak powinno byc w glowicy Z6. Z tlumika nie strzela ani nic,
tylko po prostu chleje jak glupia i dziwnie odpala. U znajomego silnik kreci z 1-2 sekundy zanim odpali.
U mnie tylko klucz przekrece i odpala juz.

Myslalem na poczatku o tym, ze pasek zle ustawiony. Ale przestawilem o jeden zab w jedna i w druga strone...
i zawsze chodzil gorzej. Wiec wszystko jest dobrze.

Macie pomysl w czym moze byc problem ?

Pozdrawiam

Seba27
27-08-13, 19:47
Nie zalewa jej przypadkiem?
Strojona?
Moje z6 tez kiedys palilo 14 a wystarczył reset by zaczęła palic niecałe 9.
Probuj najpierw resetu kompa, jak nie pomoże to cza stroic.
Jeżeli wtryski maja większa wydajność niz seryjne a komp nie był przeprogramowany to tak moze chlac.

Bashoo
27-08-13, 20:11
Wszystko pieknie zadzialalo bez problemow.... ale smierdzi jak cholera benzyna.
Pozdrawiam

Strzelam na listwe wtryskowa skoro smierdzi benzyna? Sprawdz na odpalonym silniku czy nie wali paliwem w miejscu polaczenie wtrysku z listwa, miałem podobny problem - wymiana oringa w wtrysku pomogla

Muzyk-Grzes
27-08-13, 20:19
Lub też oringi na wtryskiwaczach lubią przepuszczać.

EnZyMe
27-08-13, 20:20
Listwa jest z Z6, wtryski takze. Komp byl strojony CROME, ale na standartowej mapce tez
chleje jak glupi bo sprawdzalem. Reset tez robilem. Odpielem baterie na 30min, potem
podlaczylem odpalilem samochod bez nawiewu i radia na 15min... potem wylaczylem.

Mi sie jednak zdaje ze cos z zaplonem jeszcze nie tak. Ma ktos dane, jak go dokladnie ustawic ?
Z6 musi byc inaczej ustawiony od Y7. Niewiem w koncu jak zrobic ?
Ktos tu w forum juz robil takiego swapa, zebym mogl sie zapytac ?

Pozdrawiam

Chcialem dodac ze samochod nie smierdzi ogolnie benzyna... tylko z tlumika mu jedzie strasznie.
Tak jakby nie spalal wszystkiego. Swiece tez sa nowe. Z przodu wszystko szczelne jest.
Trzeba dodac, ze niemam juz kata.

Muzyk-Grzes
27-08-13, 20:31
Ja mam taki silnik dół z Y7 a góra Z6 które kółko rozrządu masz? Zapłon ustawiasz normalnie a może odepnij sondę i sprawdź wtedy czy będzie czuć beną.

EnZyMe
27-08-13, 20:38
Ja mam taki silnik dół z Y7 a góra Z6 które kółko rozrządu masz? Zapłon ustawiasz normalnie a może odepnij sondę i sprawdź wtedy czy będzie czuć beną.

Kolo jest z Z6. Moglbys mi podac jak masz ustawiony zaplon ? Na ktorym pasku ?

Pozdrawiam

Muzyk-Grzes
27-08-13, 20:56
Zapłon ustawiasz na 16 st. czyli na czerwoną kreskę (Pierwsza jest biała 0 st do ustawienia GMP i rozrządu) Przy ustawianiu zapłonu zewrzyj zworkę serwisową (tą od samodiagnostyki)

EnZyMe
28-08-13, 18:01
Przy ustawianiu zapłonu zewrzyj zworkę serwisową (tą od samodiagnostyki)

Gdzie ta zworke znajde ?

Brylant1
28-08-13, 19:01
Kolo kompa, z prawej strony przy nogach pasarzera.

Muzyk-Grzes
28-08-13, 20:09
W EJ6 jest koło kierownicy a raczej pod nią adekwatnie do 5 gena gdzie jest koło kompa.

Olix
28-08-13, 20:47
może sonda jest walnięta ?

kruczekvu
28-08-13, 21:18
Pierwsze co bym obstawiał to lambda.Objaw typowy dla niej

posejdonek
29-08-13, 15:06
może zwarcie na zaworze vtec? jezdzisz wciaz na vtecu i dltego pali 16 litrow

lozek
29-08-13, 15:21
może zwarcie na zaworze vtec? jezdzisz wciaz na vtecu i dltego pali 16 litrow

nie ma takiej opcji. to by było widać. problem z wolnymi i takie tam.

ja obstawiam lambde również.

markotny
29-08-13, 15:34
W EJ6 jest koło kierownicy a raczej pod nią adekwatnie do 5 gena gdzie jest koło kompa.

Ja miałem koło kompa.

Także obstawiam sondę jeśli reset ani nic innego nie pomaga.

EnZyMe
29-08-13, 16:07
może zwarcie na zaworze vtec? jezdzisz wciaz na vtecu i dltego pali 16 litrow

wykluczone bo VTEC wylaczylem na razie w kompie. chcialem pierwsze 1000km po przerabianu silnika
jezdzic normalnie i ponizej 4000 obr. Czy to ma sens czy nie.... niewazne. Ja wolalem nie ryzykowac.
Lambda raczej niemozliwe. Bo wczesniej normalnie palil i lampka silnika nie swieci ani niema innych
bledow. Byly 2 po swapie, bo pomylilem 2 kostki i spalilem sobie P28. Dziadek mi naprawil, potem tylko
blad 10 byl. To byl chyba IAT. Kupilem nowy IAT, bo stary sie przez ta pomylke spalil... i dziala.
Chodzi super rowno itd.... tylko po prostu chleje jak glupi.

piotreek23
29-08-13, 18:04
Lambda raczej niemozliwe. Bo wczesniej normalnie palil i lampka silnika nie swieci ani niema innych
To akurat nie świadczy że lambda jest sprawna..może podawać zakłamane wartości z zakresu normy wtedy check nie wyjdzie.

lozek
29-08-13, 18:19
To akurat nie świadczy że lambda jest sprawna..może podawać zakłamane wartości z zakresu normy wtedy check nie wyjdzie.

dokładnie. ja miałem kiedys za czasów d16 tak samo. z pół miesiąca jeździłem bez checka a palił jak głupi. potem check wyskoczył.

Muzyk-Grzes
29-08-13, 18:37
A tak dla pewności masz wtryskiwacze 240CC a w standardzie występują 190CC ,ale pewności nie mam a szukać mi się nie chce więc może się mylę .Ale jeśli mam rację to czy do tych wtryskiwaczy nie potrzebowałbyś resitor boxa?

EnZyMe
29-08-13, 19:52
A tak dla pewności masz wtryskiwacze 240CC a w standardzie występują 190CC ,ale pewności nie mam a szukać mi się nie chce więc może się mylę .Ale jeśli mam rację to czy do tych wtryskiwaczy nie potrzebowałbyś resitor boxa?

D16Z6 = 240cc
D16Y7 = 190cc

Wiec wszystko w normie. Z ta lambda jeszcze sprobuje.