Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Letnie powietrze z nawiewu ;/

BlackSheWolf
27-08-13, 10:31
Siemanko

Mam do was pytanko , gdy przekręcam na maxa pokretlo od ogrzewania powietrze które leci z nawiewów jest letnie , nie jest jakieś specjalnie gorące :mad:

W czym może być problem ?>

kedud
27-08-13, 14:43
1. Masz płyn w chłodniczy? to sprawdź
2. Sprawdź na wężu czy idzie ciepło od zaworu (może się zapowietrzyło)
3. Nagrzewnica nie działa - wymiana, ewentualnie elektryka zawodzi.

bunkerites
27-08-13, 20:50
Sprawdz pierw dzialanie linki,moze wyskoczyla z pancerza albo sie zagiela i bedzie do wymiany

kedud
27-08-13, 23:26
Sprawdz pierw dzialanie linki,moze wyskoczyla z pancerza albo sie zagiela i bedzie do wymiany
Tyż prawda

BlackSheWolf
28-08-13, 09:53
1. Masz płyn w chłodniczy? to sprawdź
2. Sprawdź na wężu czy idzie ciepło od zaworu (może się zapowietrzyło)
3. Nagrzewnica nie działa - wymiana, ewentualnie elektryka zawodzi.

Płyn chłodniczy jest na 3/4 :)
hmm a co do drugiego pytanka, to gdzie to sprawdzić ? ;>

linka.. ją też by trzeba zobaczyć. Bo ostatnio wymienialiśmy radio z seryjnego na normalne i kurczę, odpinaliśmy linkę. Może gdzieś się uszkodziła :confused:

kedud
28-08-13, 10:49
Z lokalizuj zawór który puszcza płyn chłodniczy (nie wiem gdzie jest), daj na zimno, rozgrzej silnik, daj na Ciepło(ktoś Ci może pomóc), zobacz czy ciepły(gorący) płyn idzie dalej do nagrzewnicy. Przewód powinien się szybko nagrzać, jeśli powoli to wina zaworu lub tej linki.

BlackSheWolf
28-08-13, 17:05
a gdzie dokładnie znajduje się nagrzewnica ? ;>
linka od ogrzewania jest od strony kierownicy ?
kurczę... przydałby się jakiś schemat lub coś :P

bunkerites
28-08-13, 17:47
Masz w sumie 2 latwe opcje do obczajenia.Wybieraj:)
1-Wyciagasz kieszen z radiem i patrzysz do srodka.W srodku u gory widac pieknie linke.Jesli jest na swoim miejscu (trzpien od pokretla),ustawiasz na na maksa pokretlo.Linka powinna wchodzic cala do konca w czarny pancerz.Patrzysz (macasz) czy leci cieple powietrze na nawiewow.Jesli nie... zaczyna sie opcja druga a mianowicie obczajenie zaworu za pucha filtra powietrza.Jest przy scianie grodziowej.Mozesz go recznie przestawic.Latwo go zlokalizowac...

fota zaworu:

http://img839.imageshack.us/img839/9161/p1090701g.jpg

kedud
28-08-13, 23:13
Nie każdy ma kieszeń ;p, ja mam fabryczne i łatwo sie nie wyciąga... ta druga opcja jest moim zdaniem punktem zero, tu szukać przyczyny. Nie powiedziałeś czy klima automatyczna czy manualna...
Generalnie masz już jak na tacy co trzeba sprawdzić. Powodzenia

BlackSheWolf
30-08-13, 14:51
klima manualna. Jutro będziemy szukac przyczyny. A najlepsze, że jak jest ustawiony nadmuch "na nogi" to leci bardzo ciepłe powietrze, w każdym innym ustawieniu pokrętła jest letnie.