Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : świst/pisk powyżej 80km/h z okolic prawego koła

sensej
27-08-13, 07:56
Przejrzałem kilka tematów, nic podobnego nie znalazłem więc zakładam nowy temat :)?
U mojej dziewczyny w ej9 powyżej 80km/h słychać jakby metaliczny świst z okolicy lewego koła, dzieje się tak niezależnie od tego czy silnik ciepły, czy zimny. Niedawno były wymieniane przeguby i łożyska. Założyłem też inne koła, żeby wykluczyć wine opon, czy felg.
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny :)

York22
27-08-13, 09:56
Sprawdź tą blachę osłonową kktóra jest za tarczą. Zobacz czy ma odpowiedni odtęp od tarczy hamulcowej.

sensej
28-08-13, 20:45
Zbadałem blache, wydawała sie być troche za blisko, odgiąłem ją troche, lecz nie pomogło :|
może jakieś inne podpowiedzi ?

Paputek
28-08-13, 21:04
jesli ruszales klocki zobacz blaszke ta co klocki sa na niej lubi sie ujowou ulozyc i trze o tarzce

sensej
03-09-13, 09:07
Klocki nie były ruszane, ale dla pewności sprawdziłem. Anomalii nie widać :/

bambosz
04-09-13, 15:31
Swego czasu (z tym że w starszym civic'u) też mnie z miesiąc prześladowały różne dźwięki z kół (przednich). Udało sie tego upierdliwego dźwięku pozbyć. Poniżej co kiedy piszczało :)

1. tarło przy hamowaniu - wymieniłem klocki bo tarła blaszka z klocka o tarcze (zużyte klocki), (terkotało nadal)
2. tarły klocki o stare "skorodowane" tarcze (były już takie odpryski na krawędziach) - wymieniłem tarcze, (brzęczało nadal)
3. brzęczały stare blaszki, które są na i pod klockami hamulcowymi (takie małe badziewia dziwnie powyginane) - wymieniłem je (brzęczało nadal) ...
4. pewnego dnia będąc dość... zdenerwowany wziąłem nożyce do blachy i kombinerki i uciąłem te wewnętrzne języczki blaszek a pozostałość podgiąłem (te które po założeniu klocków są między nimi) - brzęczenie ustało. Teraz jest cicho i spokojnie :). Na sucho (na podnośniku) kręcą tarczą nic nie zapowiadało że to właśnie to trze, cyka i brzęczy (dźwięk jak by koło uch siedział świerszcz :).