Zobacz pełną wersję : Czy Brembo faktycznie straciło jakość ??
[H] Dylu [H]
14-02-08, 10:21
zmieniam hamulce i tak czytam i czytam nie tylko na tym forum i co raz więcej opinii na temat słabej jakości tarcz Brembo, mowa o podstawowych zestawach w granicach 200 pln. Czy przypadkiem na rynku nie ma podróbek psujących renomę?? bo na allegro już za 80-90 można kupić kpl Brembo co jest podejrzanie tanio...
I jeszcze pytanko, co wiecie na temat tarcz firmy SBS ?
Dylu [H]]zmieniam hamulce i tak czytam i czytam nie tylko na tym forum i co raz więcej opinii na temat słabej jakości tarcz Brembo, mowa o podstawowych zestawach w granicach 200 pln. Czy przypadkiem na rynku nie ma podróbek psujących renomę?? bo na allegro już za 80-90 można kupić kpl Brembo co jest podejrzanie tanio...
I jeszcze pytanko, co wiecie na temat tarcz firmy SBS ?
Chcialem kupic gladkie Brembo, ale od wszystkich slyszalem ze odkad przeniesli produkcje do Polski strasznie spadla jakosc i jest duzo reklamacji.
Mam gladkie SBS i jestem zadwolony. Co prawda teraz ze wzgledu na pore roku nie ma jak ich w pelni wykorzystac, natomaist przynajmniej dobrze sie uloza tak ze w lecie bedzie mozna cos wiecej pwoiedziec o ich skutecznosci.
SBS pierwsze słyszę. A Brembo, owszem, straciło jakość w swoich "niskich" zestawach. Parę lat temu miałem w Civicu właśnie najtańsze tarcze (gładkie) i złego słowa nie powiem. Niestety kupiłem do następnego auta (CRX) i była tragedia - pogięły się po kilku miesiącach. Z tego co słyszałem nie tylko ja padłem ofiarą tej "jakości".
[H] Dylu [H]
14-02-08, 10:37
Chcialem kupic gladkie Brembo, ale od wszystkich slyszalem ze odkad przeniesli produkcje do Polski strasznie spadla jakosc i jest duzo reklamacji.
skąd masz info o produkcji Brembo w Polsce ?? ja słyszałem, że na ŚWIECIE jest 5 może 6 walcowni produkujących tarcze hamulcowe i żadna z nich nie znajduje się u nas w kraju
tydzień temu założyłem Brembo MAX + Ferodo Premier - na razie misja docierania więc niewiele mogę powiedzieć bo oszczędzam hamulec ale jak na pierwsze wrażenie to jest ok
[H] Dylu [H],
brembo ma fabryke w moich okolicach i fakt gladkie moim zdaniem to porazka natomiast wszystkie z serii MAX sa robione dalej nie u nas i sa lepszej jakosci
a tam polecam TRW bo slyszalem dobre opinie i takie tarcze zakupilem na przod i tyl za niedlugo montaz wiec zobazymy jak sie spisza
a ja zamowiłem tarcze sbs-y jakies szwedzkie i jestem ciekawy jak beda sie spisywac w aucie ..
brembo gładkie - pogięte błyskawicznie. brembo max - pogięte niewiele później.
[H] Dylu [H]
14-02-08, 19:38
a ja zamowiłem tarcze sbs-y jakies szwedzkie i jestem ciekawy jak beda sie spisywac w aucie ..
ja również...odbieram jutro, do tego Ferodo Premier i szczęki Lucas na tył, bębnów nie kupowałem, bo albo szajs albo chore ceny...montaż za jakiś czas razem z przekładką na letnie koła.
brembo gładkie pogięły się błyskawicznie popieram mnie się tęz to przydarzyło :/
generalnie trzeba wziąć pod uwage że każde tarcze daje sie "zajechać"\
więc trzeba brac poprawkę na styl jazdy i userów...
generalnie ja mam w 1 aucie brembo gładkie i jest naprawdę OKI
a o maxach rózne opinie słyszalem
ale co user to inna opinia...
SBS pierwsze słyszę. A Brembo, owszem, straciło jakość w swoich "niskich" zestawach. Parę lat temu miałem w Civicu właśnie najtańsze tarcze (gładkie) i złego słowa nie powiem. Niestety kupiłem do następnego auta (CRX) i była tragedia - pogięły się po kilku miesiącach. Z tego co słyszałem nie tylko ja padłem ofiarą tej "jakości".
Mialem podobnie, dawniej gladkie brembo znosily mi spokojnie jazde po torze, te nowe daly rade tak z 5 kolek.
brembo max - pogięte niewiele później.
ja mialem tak samo
kocelcivic
14-02-08, 23:08
fabryka Brembo znajduje się w Częstochowie
kumpel tez miał brembo gładkie i pogieły sie bardzo szybko..
wiec jakie gładkie tarcze mozecie smialo polecic? ate?
kumpel tez miał brembo gładkie i pogieły sie bardzo szybko..
wiec jakie gładkie tarcze mozecie smialo polecic? ate?
ja na ATE PVD jezdze ok 2 lato
polece...
ale Brembo gładkie też polece...
mysle, że watro miec "pewnego" importera i tyle...
i jak mowie----każde tarcze mozna zajeździc....
tez miałem brembo gładkie i powiem tyle , specjalnie jezdziłem jak emeryt zeby sie ułozyły i zagrzały - niestety po ok 2 tyg zwineły sie w 8 :/
ja tam wlasnie koncze swoj komplet na przod i wszystko ok, ale kupowane byly juz jakis czas temu, wiec moze sa z jakiejs "lepszej" serii?
U mnie też gładkie Brembo użytkowane od ponad roku nie wykazują jak narazie odkształceń
tzn powiem tyle nawet dobre tarcze mogą sie zwinąć w 8 , wystarczy mozno rozgrzaną tarcza wjechać w dużą kałuze i tarcza robi papa :aloha:
tzn powiem tyle nawet dobre tarcze mogą sie zwinąć w 8 , wystarczy mozno rozgrzaną tarcza wjechać w dużą kałuze i tarcza robi papa :aloha:
Ale nie rozmawiamy tu o kretynach nie potrafiących poprawnie używać samochodu. Każdy świadomy user raczej wie co powinien robić żeby tarcz nie pogiąć. A mimo to gładkie brembo gną się jak plastelina. To chyba o czymś świadczy...zwłaszcza, że jeszcze parę lat temu były jak za tą kasę nie do przebicia.
Każdy świadomy user raczej wie co powinien robić żeby tarcz nie pogiąć
znaczy omijać kałuże czy nie nagrzewać tarcz?
No nie wiem jak ty, ale ja raczej nie wjeżdżam w wielkie kałuże z zasady...a jeśli już muszę to baaardzo powoli. A same tarcze po ostrych hamowaniach zawsze chłodzę jadąc jakiś czas spokojnie...nie że dawałem ostro, ale dojechałem do celu więc luzik, parkuję i idę. I takie tam inne :aloha:
ja jakies pare miesiecy temu zmienilem na podstawowy zestaw brembo i od nie dawna mam problem bo przy hamowaniu mam bicie i niewiem czy to wina krzywych tarcz czy moze felg postaram sie to sprawdzic w bliskim czasie :)
no to wkoncu co w cenie do 200-250 zł będzie dobre jakościowo ?
1. brembo sie pogorszyło
2. ate ?
3. ebc ?
4. lucas?
5. optimal
6. ... ?
moze jakaś ankieta z pytaniem która tarcza nie wytrzymała roku ... :)
no to wkoncu co w cenie do 200-250 zł będzie dobre jakościowo ?
1. brembo sie pogorszyło
2. ate ?
3. ebc ?
4. lucas?
5. optimal
6. ... ?
moze jakaś ankieta z pytaniem która tarcza nie wytrzymała roku ... :)
fabryczne? z klockami fabrycznymi ?? - albo jak masz mocne ciśnienie to DS2500 ?
fabryczne? z klockami fabrycznymi ?? - albo jak masz mocne ciśnienie to DS2500 ?
w tej cenie ktora podalem to racej fabryczne ...
klocki ferodo premier (ewentualnie performance) lub ate
w tej cenie ktora podalem to racej fabryczne ...
klocki ferodo premier (ewentualnie performance) lub ate
Ja mam od roku tarcze ATE i klocki FERODO, już nie raz musiały hamować 160-0 jak mi jakieś coś wyskoczyło na drodze i narazie jest OK, zero bicia czy innych niespodzianek.
Jedyne co moge o nich powiedziec że jak sie nagrzeją klocki to jakby lepiej hamowały :)
Więc mogę polecić taki zestawik jak mój :)
Ja mam od roku tarcze ATE i klocki FERODO, już nie raz musiały hamować 160-0 jak mi jakieś coś wyskoczyło na drodze i narazie jest OK, zero bicia czy innych niespodzianek.
Jedyne co moge o nich powiedziec że jak sie nagrzeją klocki to jakby lepiej hamowały :)
Więc mogę polecić taki zestawik jak mój :)
osobiście mam od 2 miesięcy setup brembo max + ferodo premier - zero bicia, hamowanie na poziomie tj. lepiej niż było w serii więc jak na razie zero zastrzeżeń...
Ps. dużo osób namawiało mnie na ATE+ATE ale pod swój model nie mogłem dostać ATE ciętych :( ponoć już nie produkowane - dlatego padło na B.MAX+FERRODO :d
osobiście mam od 2 miesięcy setup brembo max + ferodo premier - zero bicia, hamowanie na poziomie tj. lepiej niż było w serii więc jak na razie zero zastrzeżeń...
Ps. dużo osób namawiało mnie na ATE+ATE ale pod swój model nie mogłem dostać ATE ciętych :( ponoć już nie produkowane - dlatego padło na B.MAX+FERRODO :d