Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy Brembo faktycznie straciło jakość ??

[H] Dylu [H]
14-02-08, 10:21
zmieniam hamulce i tak czytam i czytam nie tylko na tym forum i co raz więcej opinii na temat słabej jakości tarcz Brembo, mowa o podstawowych zestawach w granicach 200 pln. Czy przypadkiem na rynku nie ma podróbek psujących renomę?? bo na allegro już za 80-90 można kupić kpl Brembo co jest podejrzanie tanio...

I jeszcze pytanko, co wiecie na temat tarcz firmy SBS ?

mtothaj
14-02-08, 10:25
Dylu [H]]zmieniam hamulce i tak czytam i czytam nie tylko na tym forum i co raz więcej opinii na temat słabej jakości tarcz Brembo, mowa o podstawowych zestawach w granicach 200 pln. Czy przypadkiem na rynku nie ma podróbek psujących renomę?? bo na allegro już za 80-90 można kupić kpl Brembo co jest podejrzanie tanio...

I jeszcze pytanko, co wiecie na temat tarcz firmy SBS ?

Chcialem kupic gladkie Brembo, ale od wszystkich slyszalem ze odkad przeniesli produkcje do Polski strasznie spadla jakosc i jest duzo reklamacji.

Mam gladkie SBS i jestem zadwolony. Co prawda teraz ze wzgledu na pore roku nie ma jak ich w pelni wykorzystac, natomaist przynajmniej dobrze sie uloza tak ze w lecie bedzie mozna cos wiecej pwoiedziec o ich skutecznosci.

Kras
14-02-08, 10:25
SBS pierwsze słyszę. A Brembo, owszem, straciło jakość w swoich "niskich" zestawach. Parę lat temu miałem w Civicu właśnie najtańsze tarcze (gładkie) i złego słowa nie powiem. Niestety kupiłem do następnego auta (CRX) i była tragedia - pogięły się po kilku miesiącach. Z tego co słyszałem nie tylko ja padłem ofiarą tej "jakości".

[H] Dylu [H]
14-02-08, 10:37
Chcialem kupic gladkie Brembo, ale od wszystkich slyszalem ze odkad przeniesli produkcje do Polski strasznie spadla jakosc i jest duzo reklamacji.

skąd masz info o produkcji Brembo w Polsce ?? ja słyszałem, że na ŚWIECIE jest 5 może 6 walcowni produkujących tarcze hamulcowe i żadna z nich nie znajduje się u nas w kraju

WaSSIL
14-02-08, 13:52
tydzień temu założyłem Brembo MAX + Ferodo Premier - na razie misja docierania więc niewiele mogę powiedzieć bo oszczędzam hamulec ale jak na pierwsze wrażenie to jest ok

Rikoo
14-02-08, 14:11
[H] Dylu [H],

brembo ma fabryke w moich okolicach i fakt gladkie moim zdaniem to porazka natomiast wszystkie z serii MAX sa robione dalej nie u nas i sa lepszej jakosci

a tam polecam TRW bo slyszalem dobre opinie i takie tarcze zakupilem na przod i tyl za niedlugo montaz wiec zobazymy jak sie spisza

sajmon71
14-02-08, 18:18
a ja zamowiłem tarcze sbs-y jakies szwedzkie i jestem ciekawy jak beda sie spisywac w aucie ..

Pati
14-02-08, 19:37
brembo gładkie - pogięte błyskawicznie. brembo max - pogięte niewiele później.

[H] Dylu [H]
14-02-08, 19:38
a ja zamowiłem tarcze sbs-y jakies szwedzkie i jestem ciekawy jak beda sie spisywac w aucie ..
ja również...odbieram jutro, do tego Ferodo Premier i szczęki Lucas na tył, bębnów nie kupowałem, bo albo szajs albo chore ceny...montaż za jakiś czas razem z przekładką na letnie koła.

dmx
14-02-08, 19:43
brembo gładkie pogięły się błyskawicznie popieram mnie się tęz to przydarzyło :/

Lcfr
14-02-08, 19:46
generalnie trzeba wziąć pod uwage że każde tarcze daje sie "zajechać"\
więc trzeba brac poprawkę na styl jazdy i userów...
generalnie ja mam w 1 aucie brembo gładkie i jest naprawdę OKI
a o maxach rózne opinie słyszalem
ale co user to inna opinia...

kivik
14-02-08, 22:48
SBS pierwsze słyszę. A Brembo, owszem, straciło jakość w swoich "niskich" zestawach. Parę lat temu miałem w Civicu właśnie najtańsze tarcze (gładkie) i złego słowa nie powiem. Niestety kupiłem do następnego auta (CRX) i była tragedia - pogięły się po kilku miesiącach. Z tego co słyszałem nie tylko ja padłem ofiarą tej "jakości".
Mialem podobnie, dawniej gladkie brembo znosily mi spokojnie jazde po torze, te nowe daly rade tak z 5 kolek.

sadam
14-02-08, 22:56
brembo max - pogięte niewiele później.
ja mialem tak samo

kocelcivic
14-02-08, 23:08
fabryka Brembo znajduje się w Częstochowie

kwasu
14-02-08, 23:11
kumpel tez miał brembo gładkie i pogieły sie bardzo szybko..

wiec jakie gładkie tarcze mozecie smialo polecic? ate?

Lcfr
14-02-08, 23:52
kumpel tez miał brembo gładkie i pogieły sie bardzo szybko..

wiec jakie gładkie tarcze mozecie smialo polecic? ate?
ja na ATE PVD jezdze ok 2 lato
polece...
ale Brembo gładkie też polece...

mysle, że watro miec "pewnego" importera i tyle...
i jak mowie----każde tarcze mozna zajeździc....

jaj0ne
15-02-08, 07:26
tez miałem brembo gładkie i powiem tyle , specjalnie jezdziłem jak emeryt zeby sie ułozyły i zagrzały - niestety po ok 2 tyg zwineły sie w 8 :/

wunat
15-02-08, 08:22
ja tam wlasnie koncze swoj komplet na przod i wszystko ok, ale kupowane byly juz jakis czas temu, wiec moze sa z jakiejs "lepszej" serii?

barman
15-02-08, 11:37
U mnie też gładkie Brembo użytkowane od ponad roku nie wykazują jak narazie odkształceń

jaj0ne
15-02-08, 11:47
tzn powiem tyle nawet dobre tarcze mogą sie zwinąć w 8 , wystarczy mozno rozgrzaną tarcza wjechać w dużą kałuze i tarcza robi papa :aloha:

Pati
15-02-08, 11:50
ta? no co ty?

Kras
15-02-08, 13:35
tzn powiem tyle nawet dobre tarcze mogą sie zwinąć w 8 , wystarczy mozno rozgrzaną tarcza wjechać w dużą kałuze i tarcza robi papa :aloha:
Ale nie rozmawiamy tu o kretynach nie potrafiących poprawnie używać samochodu. Każdy świadomy user raczej wie co powinien robić żeby tarcz nie pogiąć. A mimo to gładkie brembo gną się jak plastelina. To chyba o czymś świadczy...zwłaszcza, że jeszcze parę lat temu były jak za tą kasę nie do przebicia.

jjurgiel
15-02-08, 23:37
Każdy świadomy user raczej wie co powinien robić żeby tarcz nie pogiąć
znaczy omijać kałuże czy nie nagrzewać tarcz?

Kras
16-02-08, 07:05
No nie wiem jak ty, ale ja raczej nie wjeżdżam w wielkie kałuże z zasady...a jeśli już muszę to baaardzo powoli. A same tarcze po ostrych hamowaniach zawsze chłodzę jadąc jakiś czas spokojnie...nie że dawałem ostro, ale dojechałem do celu więc luzik, parkuję i idę. I takie tam inne :aloha:

djdamn
16-02-08, 12:22
ja jakies pare miesiecy temu zmienilem na podstawowy zestaw brembo i od nie dawna mam problem bo przy hamowaniu mam bicie i niewiem czy to wina krzywych tarcz czy moze felg postaram sie to sprawdzic w bliskim czasie :)

grafix
18-03-08, 22:47
no to wkoncu co w cenie do 200-250 zł będzie dobre jakościowo ?

1. brembo sie pogorszyło
2. ate ?
3. ebc ?
4. lucas?
5. optimal
6. ... ?

moze jakaś ankieta z pytaniem która tarcza nie wytrzymała roku ... :)

grafix
18-03-08, 22:47
no to wkoncu co w cenie do 200-250 zł będzie dobre jakościowo ?

1. brembo sie pogorszyło
2. ate ?
3. ebc ?
4. lucas?
5. optimal
6. ... ?

moze jakaś ankieta z pytaniem która tarcza nie wytrzymała roku ... :)

Cobweb
19-03-08, 13:10
fabryczne? z klockami fabrycznymi ?? - albo jak masz mocne ciśnienie to DS2500 ?

Cobweb
19-03-08, 13:10
fabryczne? z klockami fabrycznymi ?? - albo jak masz mocne ciśnienie to DS2500 ?

grafix
19-03-08, 14:13

w tej cenie ktora podalem to racej fabryczne ...

klocki ferodo premier (ewentualnie performance) lub ate

grafix
19-03-08, 14:13

w tej cenie ktora podalem to racej fabryczne ...

klocki ferodo premier (ewentualnie performance) lub ate

Cysiek
19-03-08, 15:38
Ja mam od roku tarcze ATE i klocki FERODO, już nie raz musiały hamować 160-0 jak mi jakieś coś wyskoczyło na drodze i narazie jest OK, zero bicia czy innych niespodzianek.

Jedyne co moge o nich powiedziec że jak sie nagrzeją klocki to jakby lepiej hamowały :)

Więc mogę polecić taki zestawik jak mój :)

Cysiek
19-03-08, 15:38
Ja mam od roku tarcze ATE i klocki FERODO, już nie raz musiały hamować 160-0 jak mi jakieś coś wyskoczyło na drodze i narazie jest OK, zero bicia czy innych niespodzianek.

Jedyne co moge o nich powiedziec że jak sie nagrzeją klocki to jakby lepiej hamowały :)

Więc mogę polecić taki zestawik jak mój :)

WaSSIL
20-03-08, 16:26
osobiście mam od 2 miesięcy setup brembo max + ferodo premier - zero bicia, hamowanie na poziomie tj. lepiej niż było w serii więc jak na razie zero zastrzeżeń...

Ps. dużo osób namawiało mnie na ATE+ATE ale pod swój model nie mogłem dostać ATE ciętych :( ponoć już nie produkowane - dlatego padło na B.MAX+FERRODO :d

WaSSIL
20-03-08, 16:26
osobiście mam od 2 miesięcy setup brembo max + ferodo premier - zero bicia, hamowanie na poziomie tj. lepiej niż było w serii więc jak na razie zero zastrzeżeń...

Ps. dużo osób namawiało mnie na ATE+ATE ale pod swój model nie mogłem dostać ATE ciętych :( ponoć już nie produkowane - dlatego padło na B.MAX+FERRODO :d