Zobacz pełną wersję : rysy na szybach
cześć czy znacie jakiś sposób na usunięcie rys z szyb
a ty juz nie wiesz kogo sie pytac;) ze musisz zakladac temat, tlenek ceru + filc i zrobic szybke jak nowa
No chyba że głębokie rysy to może nie dać rady
a czy ten tlenek ceru to faktycznie coś daje? z necie można znaleźć różne zdania na ten temat a większość próbowało i niestety bez efektu co może wynikać z tego, że nie zrobili tego odpowiednio lub zwyczajnie to nie działa...
bo trzeba wiedziec co kupowac
99% produktow produkowanych przez firmy typu sonax, turtlewax, megs, itp itd robi swoje srodki scierne do szyb na roztworach tlenku ceru
gdzie czasami np w turtle procentowo jest to tylko 3procent tlenku na caly produkt. a produkty ktore maja go bardzo duzo i tak nie przekraczaja 50%
a ja mowie o czystym tlenku czyli 100% substancji i tym sie dziala a nie jakimis popluczynami ze sklepu z kosmetykami:) i jesli robisz sobie z tego paste czyli proszek tlenek ceru plus woda to jak zapodasz duze obroty i polerujesz dlugo w jednym miejscu to srodek jest na tyle mocny ze mozesz sobie wypolerowac soczewke w szybie... wiec to chyba powinno rozwiac watpliowsci czy to dziala czy nie.
i zeby bylo smieszniej tlenek ceru z chemicznego jest wzglednie tani bo za 250g place ok 15zl, gdzie produkty "firmowe" kosztuja 100 i wiecej zl a sklad jest taki jak pisalem wczesniej
Zwykly krazek filcowy powiedzmy o srednicy okolo 12cm na wiertarce wystarczy? Przednia szyba u mnie jest w kiepskim stanie, jadac pod slonce jest tragedia bo slonce odbija sie w takich jakby mikro odpryskach. Infi moglbys podpowiedziec jak sie zabrac do tego?
tlenek ceru + woda = taka miksture nakladasz na krazek i jechane polerujesz sobie szybke (caly czas robiac ruchy po calym polu szyby, nigdy nie trzymasz w jednym miejscu za dlugo bo potem bedzie widac ze tam jest mocniej spolerowane, a jak przesadzisz to sie soczewka zrobi)
Wtakim razie rozgladam sie za tlenkiem ceru i bede probowal odratowac ta szybe.
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?p=415922#415922
Polecam tam zajrzec ^
Jeszcze Infi jednej rzeczy nie napisal, tlenek ceru wylacznie koloru bialego ( bo jest tez rozowy i nim sie zajedziecie )
Schodza plytkie rysy ale z glebokimi jest naprawde ciezko.
Btw ktos kiedys wlasnie na kosmetykaut probowal na starej szybie juz na smietnik prawie zrobic soczewke i jechal 15 min w jednym miejscu z duzym naciskiem i mu sie nie udalo, wiec mysle ze ktos naprawde musialby sie postarac aby zrobic sobie soczewke na szybie - no chyba ze te Hondowskie rysujace sie od wiatru szyby sa bardziej podatne :D
grybsze rysy papierem ściernym jak ktos jest odwazny ;) Nie polecam na amatorskie zabawy :)
a ty juz nie wiesz kogo sie pytac;) ze musisz zakladac temat, tlenek ceru + filc i zrobic szybke jak nowa
hehehe :D Dawid no wiesz jestem ciekaw różnych opinii a nóż może markos napisze coś bystrego i elokwentnego :D
oczywiście twoja pomoc i rady są nie ocenione :D
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?p=415922#415922
Polecam tam zajrzec ^
Jeszcze Infi jednej rzeczy nie napisal, tlenek ceru wylacznie koloru bialego ( bo jest tez rozowy i nim sie zajedziecie )
Schodza plytkie rysy ale z glebokimi jest naprawde ciezko.
Btw ktos kiedys wlasnie na kosmetykaut probowal na starej szybie juz na smietnik prawie zrobic soczewke i jechal 15 min w jednym miejscu z duzym naciskiem i mu sie nie udalo, wiec mysle ze ktos naprawde musialby sie postarac aby zrobic sobie soczewke na szybie - no chyba ze te Hondowskie rysujace sie od wiatru szyby sa bardziej podatne :D
rozowy to nie jest czysty tlenek ceru
Dokladnie ,ale bardzo czesto ludzie kupuja i potem lament ze nie dziala ( ale tez czesto na alledrogo jest podpisane jako tlenek ceru i to tez bywa mylace )
próbował ktoś tlenkiem ceru polerować lampy ?
a lampy masz szklane czy plastikowe .
Lampy robisz sprawdzona metoda. Najpierw papierki wodne , potem polerka pasta, czy maszynowo czy recznie to juz czym dysponujesz
Kupilem tllenek ceru... polerowanie 40 minut 0 efektu jeszcze wiecej rys i uwalone auto :/jednym słowem dziadostwo
a jak polerowales.czysty tlenek (bialy?) obroty max 600? z filcem
Tak biały proszek. filc i wolne obroty. Zrobila sie pasta moczyłem filc i nabieralem na niego proszek i delikatnie nie naciskajac polerowałem i na mojej szybie nic nie pomogło mam tylko takie cieniuskie ryski
powiem wam tak znam Dawida osobiście i rozmawialiśmy o tym w niedzielę i z tego co mówił to tlenek ceru działa...
Nie wiem jakie rysy inni próbowali usunąć ale takie grubości włosa można usunąć bez problemu.
Jako że założyłem ten temat to do końca tygodnia postaram się pokazać jakie są efekty pracy z tym tlenkiem, i mam nadzieję że uda się rozwiać wątpliwości co do działania tego produktu.
Jestem ciekaw bo co jak co moja szyba jest w stanie agonalnym odpryski ryski itp tym tlenkiem nie udało sie tego usunac :(
Bo czasem trzeba sie liczyc z mordega 4 godzinna i mocnym dociskiem a i tak glebsze rysy nie znikna.
Natomiast mozna dorobic sobie dodatowe rysy, wystarczy ze jest wiaterek ( cokolwiek ) i robicie to na otwartym powietrzu, wtedy jedno ziarenku piasku sie dostanie i po zabawie - dlatego polecam zamkniety garaz.
Auto polecam zabezpieczyc folia malarska i przykleic tasmami maskujacymi uzywanymi do polerki lub w lakiernictwie, pomoze to w ochronieniu calego auta przed zachlapaniem.