PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie na temat NOK

marecki27
13-02-08, 21:02
Czy ktoś z was jeżdzi na tulejach NOK i jakie jest wasze zdanie o nich?chodzi mi o cukierki.

Rikoo
13-02-08, 21:06
na ktorych tulejach

Sławek
13-02-08, 21:16
Z zamienników najlepsze, poszukaj na forum- jest o nich trochę napisane.

marcov
13-02-08, 22:10
wymienialem z 5 miesiecy temu, zawieszenie obnizone i utwardzone, lubie czasami przypie...lic i jak narazie wygladaja jak nowe tak wiec polecam

dmx
14-02-08, 00:18
ja tam kupiłem oryginały w ASO około 100-120 zł sztuka a zrobiłem już ponad 5000 i na razie jest git

wierzba
14-02-08, 09:37
Cukierki proponuję oryginały - przelataj na starych do wiosennej kampanii serwisowej i będziesz wtedy miał zniżkę 30% a przy cenie cukierków to już dużo.

W poprzednim sprzęcie eg3 - miałem NOK wrzucone na górne wahacze z tyłu i dawały radę.

Z zamienników wiem,że mój koleś chwalił sobie też febi-billstein.

Pozdro.

skolopendra
14-02-08, 15:02
NOK i jakie jest wasze zdanie o nich?chodzi mi o cukierki.

febi-billstein.

rozmawiałem niedawno z dobrymi fachowcami ;) i nie polecają tych tulej ,

jedynie aso

są jeszcze tuleje w aso do 5 drzwiowych anglików są one wzmocnione,sztywniejsze, ale i ciut droższe

warto je założyć ,sam niedługo kupował będę takie

:aloha:

BARTAS998
14-02-08, 15:22
A ja slyszalem na tym forum ze NOK to wlasnie oryginaly. Mam cale zawieszenie NOKa tylne i jest git.

wierzba
14-02-08, 15:23
febi-billstein.
rozmawiałem niedawno z dobrymi fachowcami ;) i nie polecają tych tulej ,

Nie twierdzę,że nie.

Ale mój kolega miał ED6 - wymieniał tuleje na febi-billstein i nic się nie działo - sam też jeździłem jego sprzętem i naprawdę zawias miał wporzo.

Generalnie to ilu mechaników tyle zdań - czym więcej opcji do wyboru to wybór trudniejszy.

Czyli pozostaje opcja ASO - raczej ;)

skolopendra
14-02-08, 16:10
NOK to wlasnie oryginaly.

na pewno NIE
wystarczy wziąć jedne i drugie w ręce ...........różnica będzie oczywista :agent: sam widziałem "fachowcy" mają wszystko

abarth81
14-02-08, 17:29
Tak sie składa ze dzisiaj dostałem oryginalne cukierki z aso w rybniku mieli je w jakiejs promocji po 108 zł brutto nr katalogowy dla 5D to 52385-ST3-G01 (kierownik serwisu powiedział ze wszystkie modele mają takie same) ale mniesza o to, miałem jedną sztukę NOK o kumpla w spadku bo sprzedał honde i własnie porównałem te dwa cukierki, NOK jest bardziej miekki, i węzszy o około 1 mm na szerokosci i ma któtsze te ramiona które idą w poprzek tuleii o ko 2mm oryginalna jest jakby bardziej masywna i mniej gumiasta.
p.s Ale jednak NOK to chyba najleszy wybór jesli idzie o zamiennik, widziałem jeszcze cukierka TEDGUM i wyglądał jak "ruski czołg" był taki masywny i cały zalany gumą zero elastycznosci ale sa tacy którzy go chwalą.

skolopendra
14-02-08, 17:33
mniej gumiasta.

i zdecydowanie sztywniejszy

te o których pisałem są jeszcze sztywniejsze ,co zdecydowanie poprawia warunki jezdne na długie lata

ps

kierownik serwisu powiedział ze wszystkie modele mają takie same)

kiepski ten kierownik jak nie widział innego rodzaju tulei z aso ;) bo ja widziałem dwa

abarth81
14-02-08, 17:48
kiepski ten kierownik jak nie widział innego rodzaju tulei z aso bo ja widziałem dwa
wszystkie modele w obrębie 5D oczywiscie mozliwe ze 3/4d ma inne.
p.s skolopendra masz moze jakies dobre rady jak to wymienic tzn jak i od której strony wbijac itp. zauwazylem ze tuleja jest w stozek...

skolopendra
14-02-08, 17:57
dobre rady

jeszcze nie bo nigdy tego nie robiłem
dopiero na wiosnę ;)

ale inni zapewne mają

abarth81
14-02-08, 18:56
Właśnie przegladałem katalog czesci JC i w ofercie mają cukierki JC(syf), NOK, i oryginalne hondy o numerach 52385-SR3-000 co ciekawe mam tuleje NOK pod ręką i ma ona takie same numery wytłoczone na gumie maciupkimi cyferkami, a kupiona była w sklepie a nie w aso...
ale jest jeszcze jedno ALE, katalog podaje je jako częsc do modelu MA/MB czyli 5d, a ja dzisaj dostałem orginały do 5D i maja inne numery 52385-ST3-G01, normalnie masło maślane...i gdzie tu prawda.

Max Marcin
14-02-08, 19:07
Z tego co sie orjętowałem to sa dwa rodzaje male cukiereczki i duze cukierki. Te duze pasuja do kazdego modelu. Ale moge sie mylic. Z tymi cukierkami to tez moze byc jak z korkami do chlodnicy. JC ma w katalogu chyba trzy i dwa wedlug nich :box: pasuja do D15B2 a tak nie jest. Wogule nie maja do D15B2 EG85 Tulko ASO i uzywki

marecki27
16-02-08, 20:22
Zaryzykowałem wymieniłem wczoraj wszystkie 16 szt czyli cały tył załozyłem NOK-a,narazie super zobaczymy za pare miesiecy jak bedzie ok to i przód sie zrobi.

!markos
16-02-08, 20:39
pomijajac cukierki nok, kupilem jakis czas temu komplet uszczelnaiczy zaworowych do b serii.. co jest wybite na gumkach? nok.. jakby ktos pytal - sa tez arai.

marecki27
16-02-08, 20:43
Trzeba było by zapytac jakiego mechaniora z aso jakiej firmy wkładaja czesci do Haneczek.

shantillas
16-02-08, 23:31
Zaryzykowałem wymieniłem wczoraj wszystkie 16 szt czyli cały tył załozyłem NOK-a,narazie super zobaczymy za pare miesiecy jak bedzie ok to i przód sie zrobi.

Z ciekawości ile dałeś kasy za te 16szt ?? u siebie teraz też będę wymieniał. Masz może jeszcze numery katologowe JC odnośnie NOKa ??

Patrząc nawet w EPC widać nieraz jakiej firmy są niektóre uszczelki czy inne gumy. A często występuje ta firma.
Na przykład oryginalny uszczelniacz wału od strony rozrządu w d15b7 jest firmy NOK. Także jeśli chodzi o gumki to śmiało można je brac.

Efyr
17-02-08, 00:12
Uszczelniacze zaworowe też firmy NOK, a wie ktoś może gdzie można dostać części Nippon leakless? Bo takiej firmy jest uszczelka pod głowice

wunat
17-02-08, 00:49
są jeszcze tuleje w aso do 5 drzwiowych anglików są one wzmocnione,sztywniejsze, ale i ciut droższe

jestes pewny ze wejda do Ciebie?

skolopendra
17-02-08, 11:34
tak, miałem je w rękach ,rozmiarami wszystkie są pasowne
większe usztywnienie tyłu wyjdzie tylko na dobre :d

wunat
17-02-08, 11:38
tuleje wachacza tylnego poprzecznego na pewno beda pasowaly?

marecki27
17-02-08, 12:43
Za 16 gumek (cały tył) NOK zapłaciłem 430zł a sprowadził je ziomek z intercarsu numerów kat. nie mam bo opakowania poszły do kosza.wymiana zajeła szwagrowi w jego warsztacie
4 godz. + ustawienie zbieznosci.

skolopendra
18-02-08, 10:49
a ja dzisaj dostałem orginały do 5D i maja inne numery 52385-ST3-G01, normalnie masło maślane...i gdzie tu prawda.

skoro masz teraz dwa rodzaje gum ,to porównaj czy są identyczne ,ew czym się różnią

marecki27
24-02-08, 18:34
BARTAS998, ile km zrobiłes na tulejach nok?

TOMEK840123
24-02-08, 19:55
To i ja się wypowiem. Wymieniałem w zeszłym tygodniu górny sworzeń wahacza przedniego na zamiennik Teknorot. Stary zdemontowany sworzeń( wydaje mi się że oryginalny jeszcze) miał wytłoczone na osłonie gumowej NOK. Z drugiej strony to samo. Więc możliwe że NOK szły na pierwszy montaż.

abarth81
24-03-08, 19:32
a ja dzisaj dostałem orginały do 5D i maja inne numery 52385-ST3-G01, normalnie masło maślane...i gdzie tu prawda.

skoro masz teraz dwa rodzaje gum ,to porównaj czy są identyczne ,ew czym się różnią

Porównałem te dwa cukierki, NOKnr 52385-SR3-000, jest bardziej miekki, i węzszy o około 1 mm na szerokosci i ma któtsze te ramiona które idą w poprzek tuleii o ko 2mm oryginalna do 5D jest jakby bardziej masywna i mniej gumiasta.
Wniosek tuleja do wersji 5Dnr 52385-ST3-G01 hondy rózni sie troche od tej do wersji 3D i 4D, cukierki NOK sprzedawane w sklepach moto są do wersji 3/4D i są to te same które są dostępne w aso jako oryginały pod nr52385-SR3-000, miłem takiego noka kupionego w sklepie nie w aso i miał wybite nr te same jakie podaje aso.

marecki27
25-03-08, 18:13
Krótki wniosek z tego -NOK = ORGINAL

narazie 2tys.km jezdze na tych tulejach wiec nie moge nic powiedziec :)

abarth81
25-03-08, 18:19
Jeśli chodzi o civic 3/4D to najprawdopodobniej NOK był producentem gum na pierwszy montaz, co sie tyczy 5D to na cukierkach kupionych w ASO jest napisane made in england i juz na pewno nie jest to NOK, ten model był skałdany tylko w anglii i bardziej obstawiał bym angileską firmę QH ewentualnie TRW bo pare elementów ma ich logo np. maglownica.
P.S tuleje NOK oddałem koledze który ma takie same jajko jak marecki27.

BRACIA
26-03-08, 03:15
Z tego co mi wiadomo to na rynku wystepuja N0K a nie NOK , nazwa wyglada bardzo podobnie , ale moge sie mylic :)

eVok
26-03-08, 06:08
gdzieś kiedyś czytałem że producent części na pierwszy montaż jeśli resztę produkcji chce sprzedawać jako zamiennik nie dla serwisów to musi o ileś tam procent obniżyć jakość materiałów i że nie jest to dokładnie taka sama część :agent:

dobul
26-03-08, 12:13
Witam, NOK-i , kupione w sklepie Nipparts załozyłem w październiku i w stosunku do tych wszystkich wypowiedzi mogę napisać tyle:

- są bardziej miękkie niż oryginały
- nigdzie nie widziałem na nich oryginalnych numerów hondy
- NOK faktycznie dostarcza niektóre części na pierwszy montaż do hondy, ale akurat nie te cukierki naszych civów (spędziłem sporo czasu zanim przedrałem się do tych informacji - proponuję japońską stronę NOK :)
- w przypadku montażu- wchodziły dużo ciężej niż oryginały
- jeżeli chodzi o trwałość - zaraz po założeniu - rewelacja - czuć było wszystkie zalety wielowachaczowego zawiesznia. Niestety szybko się poddały, a zaznaczam, że robiłem wszystkiego żeby je zniszczyć - mam przejechane na nich 30 tys. km. Żeby być dokładnym - tuleje z jednej i zdrugiej strony porozrywały się, widać jedynie pionowe łączniki, natomiast z boku można przez te cukierki spojrzec na wylot, co wydaje mi się nieprawidłowe. Fakt, że nie robią tego co oryginały, czyli nie skrzypią itd. niemniej jednak tył auta na dziurach znowu lubi sobie żyć własnym życiem :) .

Reasumując - patrzę, aż odłożę trochę sianka i wkładam oryginały...oszczędny płaci podwójnie.
Pamiętacie, że w tej całej imprezie drogia jest usługa - przełożenie + geometria.

To tyle
Pozdrawiam

jero11
26-03-08, 12:47
w moim cifie zmieniałem ostatnio tuleje przedniego dolnego wahacza i zauważyłem że jest pewna różnica oryginały miały napis NOK a te tuleje z Inter Cars miały napis nOk różnica w wielkości liter, kumpel który pracuje w Inter Carsie powiedział że to są najlepsze gumy jakie mają w ofercie i że lepsze to już tylko oryginał z ASO

marecki27
26-06-08, 17:42
Przetestowalem cukierki NOK po 5 tyś są miękkie i zaczyna pomału wozic tyłem .
Wniosek wszystkie tuleje NOK są ok oprócz CUKIERKÓW !!!!

squad05
27-06-08, 11:10
Wszystko fajnie tylko skoro od nastu miesięcy wszyscy mówią, że NOK, N0K, nok czy cokolwiek co nazwa przypomina NOK są dobre ale nie tak dobre jak cukierki z ASO i po kilku miesiącach i tak trzeba je wymienić ( a koszt wymiany nie jest taki mały!! ) to czy nie lepiej w trakcie kampanii Hondy podjechać i kupić je z rabatem 30%.

Cukierki NOK kosztuja około 45zł, po zniżce w trakcie kampanii cukierki 52385-ST3-G01(Made in England) kupiłem w ASO Wielicar Kraków za 70zł brutto/szt !!!!!

Zwykle 52385-ST3-G01 są droższe od 52385-SR3-000 a ich cena waha się nieznacznie w zależności od ASO i ceny po jakich ASO je kupuje, zresztą jak to na rynku bywa ceny cały czas się zmieniają więc ceny w różnych ASO często się od siebie różnią. Standardowo cukierki kosztują około 140 zł brutto/szt

Kierownik serwisu powiedział, że 52385-ST3-G01 są twardsze i troche lepsze od 52385-SR3-000 a montuja je zamiennie i nie ma żadnego problemu z zamontowaniu 52385-ST3-G01 do EG4 bo robili to już nie raz. Dodam ża ASO Wielicar cieszy się najlepszą opinią w okolicach Krakowa

Nawiązując do tego czy cukierki od anglika 52385-ST3-G01 pasują do EG czy EJ, możemy zauważyć że coraz więcej osób swapuje hamulce od anglików VTI do jajek czy qpe i nie ma z tym najmniejszego problemu - więc otwory którymi montuje sie cukierek do podwozia muszą mieć taki sam rozstaw. Pytanie może pojawić sie takie: czy średnica cukierka 52385-ST3-G01 i 52385-SR3-000 jest taka sama (chodzi o to czy cukierek wejdzie lub czy nie będzie latał w tylnym wahaczu poprzecznym), ale tu nie mam możliwości zmierzenia.
W każdym razie ufając mechanikom jednego z najlepszych ASO w małopolsce zakupiłem 52385-ST3-G01 do swojego EG.
i cukierki czekają na montaż
Tak informacyjnie cena wymiany cukierków w ASO to 100zł za stronę + po wszystkim geometria kolejne 100, także robocizna ASO to 300 za wymianę dwóch cukierków

marecki27
16-08-08, 14:45
squad05 załozyłes te cukierki i jak daj nam znac.

cosmonauth
24-11-08, 19:47
polecam firme nipparts, często mają części jakości oryginałów, oraz firme saga z warszawy - oni mają znów części made in japan :)

skolopendra
25-11-08, 17:45
rednica cukierka 52385-ST3-G01 i 52385-SR3-000 jest taka sama

wszystkie cukierki są takie same
ja np wsadziłem do siebie od anglika .są w wersji wzmocnionej ,lekko sztywniejsze

dobul
29-11-08, 19:11
W sumie temat ciągle aktualny więc dorzucę jeszcze swoje 3 grosze.

Jak wcześniej napisałem miałem założone NOK-i i kompletnie ich nie polecam. W zeszłym tygodniu wrzuciłem sobie (sam pierwszy raz :)) nowe tuleje, tym razem firmy RBI tez kupione w przedstawicielstwie nipparts (około 47zł za sztukę).

Jeżeli chodzi o trwałość przekażę uwagi wkrótce (chociaż facet powiedział, że dużo mocniejsze niż NOK-i), jeżeli chodzi o zachowanie dużo twardsze i przyjemniejsze póki co.
Tak przy okazji - wszędzie na forum piszą, żeby tuleje wyciskać na prasie itd. - powiem tyle dobry młotek (wcale nie musi być jakiś wielki) i tuleje ładnie wychodzą. Dodatkowo, jak się ktoś uprze może (jak ma kanał) zrobić to bez wyjmowania wahacza - wystarczy tylko go ładnie opuścić - co prawda jest trochę gimnastyki, ale roboty w sumie mniej.

No to tyle w tym temacie.

mcezi79
06-02-09, 23:59
Odświeżę troszkę... Co prawda w temacie jest o NOK, ale potrzebne sworznie wahacza, mogę mieć od ręki 555, warto w nie wchodzić?

jurasjo
07-02-09, 07:04
555 to jedne z lepszych zamienników. W ASO to zakładają.

WaSSIL
30-08-10, 19:09
wszystkie cukierki są takie same ja np wsadziłem do siebie od anglika .są w wersji wzmocnionej ,lekko sztywniejsze

do EK3 też podejdą ?? sądzę że tak i jeśli możesz to podaj ich part number. dz.

skolopendra
30-08-10, 19:25
do EK3 też podejdą ??

podejdą.w aso będą wiedzieć ,mnie dali da rodzaje i sam sobie wybrałem (na zgięcie ):p

grpi
19-08-12, 22:14
Ile może kosztować wymiana dużych cukierków z tyłu ?
Dzieki