Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czym uszczelnić skrzynie

Robkoo
24-08-13, 00:23
Witam. Zachciało mi się wrzucic do mojego jajka skrzynie z d13 z fd 4.4. Wszystko pieknie śmiga tylko mam problem, zauważyłem pod autem plamę oleju, plama mała ale jest. Obadałem i wychodzi na to, że cieknie na łączeniu skrzyni. Czym to uszczelnić ? Oczywiście skrzynię zrzucę, otworzę.

York22
24-08-13, 00:43
Polecam porządnie odtłuścić i użyć Reinzosil firmy Victor Reinz, wg mnie nie ma lepszegp uszczelniacza
Taka tubka kosztuje około 20 zł, ale jest mega wydajna
http://www.van-cafe.com/shop/images/000.043.203.73.jpg

Camellia Racing
24-08-13, 00:52
Nie prościej wymienić uszczelniacz wału po stronie skrzyni? Albo po stronie silnika bo to też może być...

Robkoo
24-08-13, 00:54
to nie uszczelniacz wału, na poprzedniej skrzyni było w porządku a tu ewidentnie poci się z łączenie skrzyni a nie łączenia skrzyni z silnikiem

York22 dzięki za pomoc, jedna tuba wystarczy spokojnie ?

York22
24-08-13, 00:58
jasne... jeszcze sporo Ci zostanie, ogólnie tego dużo nie musisz dawać bo powierzchnie będą równe a nadmiar i tak Ci wypcha na boki. Tylko dobrze odtłuść.

EDIT:
Aha i zanim zalejesz olej daj troche czasu żeby związało ;)

Robkoo
24-08-13, 01:00
dzięki jeszcze raz za pomoc,
jasne, nie jestem kamikadze :D

Camellia Racing
24-08-13, 09:13
Druciarstwo.

mirasek
24-08-13, 09:30
Przecież fabrycznie skrzynia składana jest na masę uszczelniającą, więc gdzie tu druciarstwo?

Na pewno cieknie na łączeniu? Obudowa raczej ot tak sama się nie rozszczelni, sprawdź czy nie zacieka na spód skrzyni z palca wybieraków, to bardziej typowe.

Robkoo
24-08-13, 09:53
wjadę jeszcze na kanał żeby na 100% się upewnić ale ta skrzynia chyba była rozbierana przez poprzedniego właściciela i dlatego cieknie, też mi sie wydaje że moja ori skrzynia była uszczelniona jakąś masą, więc czemu to druciarstwo ?

Camellia Racing
24-08-13, 10:36
Druciarstwo bo nie zaczniesz od faktycznej przyczyny tylko od razu byś walił silicon uszczelniający.

Sheiva
24-08-13, 11:24
A jeśli się sączy z dwóch połówek skrzyni, to niby jaka jest faktyczna przyczyna ? Bo wg mnie (nas) taka, że ktoś dał tyłka składając ją i jest nieszczelnie. To zaś oznacza, że trzeba rozebrać i uszczelnić. Robi wszystko jak należy. Nie ma w tym żadnego druciarstwa. Jedyna możliwość, że nie sprawdził dokładnie skąd leci, tylko zobaczył gdzie jest tego najwięcej i dał błędne założenie, wtedy oczywiście zaczyna od dupy strony, bo najpierw należy postawić dokładną diagnozę.

Robkoo
24-08-13, 12:19
Nie napisałem, że na 100% cieknie z łączenia dwóch połówek. Napisałem, że wjadę jeszcze na kanał i dokładnie to sprawdzę, ale uszczelnienie skrzyni silikonem nie jest dla mnie druciarstwem, druciarstwem by była próba uszczelnienia bez zrzucenia skrzyni i otworzenia jej.