Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niedomykające się drzwi

arek6g
23-08-13, 13:11
Witam. Ostatnio nasilił mi się problem niedomykających się drzwi w mojej Hondzie. Dopiero po mocniejszym trzaśnięciu drzwiami od strony kierowcy zamykają się. Reszta drzwi po normalnym pchnięciu same 'doskakują' na swoje miejsce. Tłumacząc dokładniej, jest to zatrzaśnięcie się tylko na tym zatrzasku lecz drzwi nie dochądzą do uszczelki. Nie mogę zlokalizować problemu. Spotkał się ktoś z taką sytuacją, co robić?
Pozdrawiam

MikeFoto
23-08-13, 20:07
Wyregulować "ucho" w ramie drzwi - luzujesz 2 śruby (torx jak mnie pamieć nie myli) i ustawiasz tak żeby było dobrze.

Krawiec
24-08-13, 22:36
albo wytrzaskany sworzeń w zawiasie drzwi.....

kruczekvu
25-08-13, 00:16
Wyregulować "ucho" w ramie drzwi
Dokładnie rygiel zamka na słupku B ;)
Możliwe że po latach śruby się poluzowały więc klucz w rękę i ustawić go tak żeby idealnie w środek zamka wchodził przy zamykaniu

arek6g
26-08-13, 15:27
Padło na wytrzaskany sworzeń, dopiero teraz dokładniej się temu przyjrzałem. Zastanawiam się czy można go jakoś 'wypełnić' czy zostaje tylko wymiana mechanizmu?

MichałCK
29-08-13, 22:46
Chyba tylko pozostaje znaleźć z anglika nie wyrobiony sworzeń, gdzieś czytałem że pasuje też sworzeń z tylnych drzwi :) swoją drogą też mam ten sam problem że drzwi kierowcy zamykają się z 2 razy większym oporem niż pozostałe co mnie bardzo denerwuje ale pierw zobaczę regulację "ucha" :D

kruczekvu
01-09-13, 10:11
Jeśli luzu nie ma to trzeba przegiąć drzwi

MM63
01-09-13, 14:11
O jakim sworzniu mówicie? O tym który mocuje ogranicznik?
Można też spróbować wkręcić nieco te gumowe odbojniki, z przodu jest chyba jeden, z tyłu dwa.

probestic
01-09-13, 14:54
Chodzi o sworznie zawiasów - masz dwa w każdych drzwiach. One zazwyczaj mają luz.

Gość na allegro sprzedawał je "wytoczone" pod 5 gen. Z tego co ktoś wspominał, do nas też pasują .... ?

arek6g
02-09-13, 17:03
Nie bawiłem się, tylko pojechałem na najbliższy szrot. Zamek z nie wytrzaskanym sworzeniem i wymieniłem :P . Dokładnie ujmując na sworzeniu jest mały rowek i właśnie ułamał mi się od tego rowka w stronę 'stykania' się z uchem, w tym tkwił problem :) .

kuchar1987
02-09-13, 17:07
kolego zrobisz foto o co dokladnie chodzilo ???

arek6g
02-09-13, 17:16
Postaram się :) .