PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowy dolot - "K&L"

Gumis
23-08-13, 12:10
Szukałem na forum jednak nic nie znalazłem na ten temat.
W trakcie poszukiwania informacji na temat dolotu K&N Typhoon trafiłem na ciekawy temat na jednym forum.
Jeden z użytkowników zamiast zakładania dolotu K&N radzi wycięcie otworu w dolnej części obudowy filtra powietrza.
Z tego co opisuje podobno są same zalety tego rozwiązania.
Chciałbym zapytać czy ktoś z Was może już próbował tego typu rozwiązania u siebie lub coś więcej wie na ten temat, czy warto zaryzykować?
Moją obawą jest tu zasysanie ciepłego powietrza z silnika.

Link do forum:

http://http://www.civinfo.com/forum/engines-transmission/40758-k-l-free-intake-1-8-type-r.html (http://www.civinfo.com/forum/engines-transmission/40758-k-l-free-intake-1-8-type-r.html)

maxiormchw
23-08-13, 17:15
Mnie osobiście trzepie jak widzę takie wynalazki. Nie uwierze w żaden przyrost mocy, taki wynik zmanipulować, albo to zwykły błąd pomiaru. Co do dźwięku owszem musi się poprawić. Jeśli mam się czepiać, jak widzę energiczne ruszanie na VSA ogarnia mnie śmiech :)

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 4

Pik
27-08-13, 13:07
Moją obawą jest tu zasysanie ciepłego powietrza z silnika.

Akurat temp. powietrza tu nie ma znaczenia, bo powietrze jest zasysane podobnie, czyli z wnętrza komory silnika. Istotny jest natomiast inny aspekt. Przy tym typie filtra kształt puszki filtra powietrza i ilość/wielkość otworów nie są przypadkowe i ich dość dowolne przerabianie może nieść negatywne skutki. Ta plastikowa obudowa wspomaga filtr w oczyszczaniu zasysanego powietrza. Specjalny kształt wywołuje zawirowania powietrza we wnętrzu puszki, które powodują odrzucanie ciężkich zanieczyszczeń na boki, opadających następnie na jej dno. Łatwo możemy się o tym przekonać zaglądając do jej wnętrza. Dzięki temu, że większość obcych ciał zostaje oddzielona przed przepłynięciem przez filtr, zwiększa się jego żywotność oraz wydajność.

Osobiście ja bym nie zaaplikował takiego domorosłego rozwiązania do auta o sporej przecież wartości, wolałem dokupić stożek K&N przeznaczony do R18.

Gumis
27-08-13, 16:18
Osobiście ja bym nie zaaplikował takiego domorosłego rozwiązania do auta o sporej przecież wartości, wolałem dokupić stożek K&N przeznaczony do R18.

Na początku przeszło mi przez myśl żeby spróbować tego typu rozwiązania i zobaczyć jaki będzie efekt, bo w razie czego używana obudowa filtra to jakieś 70 zł... ale teraz po dłuższym zastanowieniu, szkoda silnika na takie zabawy. Nie będę inżynierów Hondy poprawiał :p
Także też z czasem pomyślę o jakimś porządnym stożku K&N.

slavox
08-09-13, 11:09
mam pytanko, czy po założeniu stożka do r18a1 nie trzeba kopać w oprogramowaniu? przepływomierz nie będzie psuł zabawy gdy będzie dostawać zbyt dużo powietrza?

uszaty
09-09-13, 21:43
nie będzie sie psuł

Pik
10-09-13, 00:02
Komputer potrafi się "uczyć" w pewnym zakresie i przypuszczam, że stożek z osprzętem jest tak dobrany aby nie powodować problemów (przynajmniej jeśli jest to zestaw renomowanej firmy). Gdyby pojawiały się błędy, albo nastąpiło uszkodzenie czujnika MAF, to powinna się pokazywać kontrolka "check engine". Ja nie miałem jednak ani razu takiego problemu, a jeżdżę już z Typhoonem ze 4 lata...

Choć oczywiście nie można wykluczyć, że modyfikacja oprogramowania mogłaby wpłynąć na bardziej efektywne wykorzystanie stożkowego dolotu.

kristiano7
02-10-13, 14:19
Komputer potrafi się "uczyć" w pewnym zakresie i przypuszczam, że stożek z osprzętem jest tak dobrany aby nie powodować problemów (przynajmniej jeśli jest to zestaw renomowanej firmy). Gdyby pojawiały się błędy, albo nastąpiło uszkodzenie czujnika MAF, to powinna się pokazywać kontrolka "check engine". Ja nie miałem jednak ani razu takiego problemu, a jeżdżę już z Typhoonem ze 4 lata...

Choć oczywiście nie można wykluczyć, że modyfikacja oprogramowania mogłaby wpłynąć na bardziej efektywne wykorzystanie stożkowego dolotu.

Pik , miales jaks instrukcje porzadna ? Mianowicie niemwiem co Robic z dwoma surkami zlepionymi z soba. Czy je wymontowac ? Ale wtedy zostana otwarte otwory ze one sa zamontowane

Pik
02-10-13, 14:43
Szczegółów już nie pamiętam, ale w zestawie była bardzo dokładna instrukcja montażu z opisem poszczególnych czynności i zdjęciami do każdego kroku... Instrukcja jest też dostępna jako pdf w necie na stronie K&N.