PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie głośniki do 5D??

Martinez69
27-08-05, 22:48
Jaki rozmiar glosnikow pasuje w seryjne miejsca montazowe w civicu 5D 99r. ???

locdog
28-08-05, 00:34
"seryjnie" w prawie kazdym wspolczesnie produkowanym samochodzie jest 165mm, ale jesli chcesz w seryjne miejsca wsadzic inne glosniki niz sa, to tylko zmarnujesz pieniadze, bo to w dalszym ciagu nie bedzie grac

Martinez69
28-08-05, 08:37
"seryjnie" w prawie kazdym wspolczesnie produkowanym samochodzie jest 165mm, ale jesli chcesz w seryjne miejsca wsadzic inne glosniki niz sa, to tylko zmarnujesz pieniadze, bo to w dalszym ciagu nie bedzie grac

165 mm?? ... chyba dzisiaj pomierze, bo miałem wrażenie, że 165 tam nie wejdzie szczególnie z tyłu

kenny
28-08-05, 13:34
Z tyłu? :065: Jeździsz na tylnej kanapie? Chcesz mieć fajne audio, to walisz zestaw na przód + skrzynia do bagażnika. Nie będę się rozpisywać co i jakie głośniki. Było o tym już 67345683 razy. Tu masz link http://www.civicklub.pl/fi/search.php

ppm702
28-08-05, 14:17
ale jesli chcesz w seryjne miejsca wsadzic inne glosniki niz sa, to tylko zmarnujesz pieniadze, bo to w dalszym ciagu nie bedzie grac
rozumiem, że myślisz tu o miescach bez uprzedniego przygotowania? Bo jeśli przygotowane mają nie grać to ja nie wiem :P I się nie zgodzę :)

Chcesz mieć fajne audio, to walisz zestaw na przód + skrzynia do bagażnika
No i święta racja :) Widzę Kennego zaczyna wciągać Car-Audio ;)

locdog
29-08-05, 00:10
ja to przygotowalem miejsca pod glosniki w nastepujacy sposob: wyzynarka wycialem w drzwiach otwor ok 15.5 cm, gdyz seryjny byl na tyle waski, ze miescil sie ledwo magnes glosnika i gdyby go zostawic to w najlepszym przypadku nie byloby cisnienia, a w troche gorszym zjaralby sie glosnik. potem pierscien z MDF, bo na dorabianie aluminiowego nie mialem juz czasu (kobieta na wakacje chciala jechac...), no i na koncu wyciecie mnostwa plastiku z boczka drzwi zeby to zmiescic, pokaze zreszta w srode jak to wyglada :) fotki soon

Martinez69
29-08-05, 16:00
ja to przygotowalem miejsca pod glosniki w nastepujacy sposob: wyzynarka wycialem w drzwiach otwor ok 15.5 cm, gdyz seryjny byl na tyle waski, ze miescil sie ledwo magnes glosnika i gdyby go zostawic to w najlepszym przypadku nie byloby cisnienia, a w troche gorszym zjaralby sie glosnik. potem pierscien z MDF, bo na dorabianie aluminiowego nie mialem juz czasu (kobieta na wakacje chciala jechac...), no i na koncu wyciecie mnostwa plastiku z boczka drzwi zeby to zmiescic, pokaze zreszta w srode jak to wyglada :) fotki soon

to jest autko żony nie chce pakowac żadnych skrzyń do bagażnika tylko wsadzić normalne zwykłe głośniki w miejsca do tego przeznaczone i żadne tuningi mi nie w głowie

emg
29-08-05, 18:33
musisz się pozbyć kawałka plastiku z tapicerki i płaska szesnastka powinna się zmieścić

locdog
29-08-05, 23:56
to jest autko żony nie chce pakowac żadnych skrzyń do bagażnika tylko wsadzić normalne zwykłe głośniki w miejsca do tego przeznaczone i żadne tuningi mi nie w głowie

a co prawidlowy montaz glosnikow w drzwiach przednich ma do skrzyn w bagazniku, czy jakiegos tuningu?

Martinez69
30-08-05, 07:38

a co prawidlowy montaz glosnikow w drzwiach przednich ma do skrzyn w bagazniku, czy jakiegos tuningu?

chodzi mi o to, że zadałem proste pytanie jakie głośniki whodzą w seryjne miejsca montarzowe bez żadnych przeróbek, jak widać nikt nie może mi pomóc, mówicie tylko o rozwiertach seryjnych miejsc montażowych i wsadzaniu skrzyń do bagażnika, a mi chodzi tylko o zwykłe głośniczki

ppm702
30-08-05, 13:20
do 5 d wchodzi w seryjne miejsca z przodu i z tyłu o ile wiem głośnik 16cm - o ile Cię to satysfakcjonuje :)

16,5 już się nie mieści bez przeróbek. Dobrze byłoby też, żeby w drzwiach z przodu był to płaski głośnik, bo jest tzw "okap" boczka i za głęboka zabawka bez wycinania tworzywa nie wejdzie.

kenny
30-08-05, 14:48
Jesli chcesz mieć bzykadełko w drodze do pracy to ładuj seryjne głośniki Pioneer 16cm. Mam takie na zbyciu ;) Grają miernie, ale pasują bez przeróbek.
Koledzy chcieli Ci tylko pomóc, bo wielu już mówiło, że "tylko Radio Pogoda gra, więc starczy", a potem okazywało się, że może jednak "coś lepiej by się przydało". Ale Twój wybór.

ppm702
30-08-05, 15:43
jesli chodzi o seryjne pioneery :P to moje też leżą, także jak chcesz na przód i tył to masz już rozwiązanie ;)

Martinez69
30-08-05, 19:02
jesli chodzi o seryjne pioneery :P to moje też leżą, także jak chcesz na przód i tył to masz już rozwiązanie ;)

16 cm?? nie wiem jak mierzyłem, ale może dlatego, że bez zdejmowania boczków tylko na oko to co widziałem przez dziurki maskownicy i średnica mi wyszła 13 cm .. nie ma znaczenia że mój civic jest po liftingu tzn. 99 rok??

ps. jeśli chodzi o głośniki to dzięki za propozycje ... wszystko kwestia ceny :lol:

ppm702
30-08-05, 19:09
a ta kwestia jest myślę dość płynna - szczególnie, że u nas leżą i się kurzą i przynajmniej ja do serii nie wrócę, bo musiałbym boczki zmieniać :lol:

W boczki bankowo 16cm :)

Martinez69
30-08-05, 19:13
a ta kwestia jest myślę dość płynna - szczególnie, że u nas leżą i się kurzą i przynajmniej ja do serii nie wrócę, bo musiałbym boczki zmieniać :lol:

W boczki bankowo 16cm :)

w sobote dam znać bo juz niestety kupiłem jakieś 13 cm, jak nie będą pasować to sie odezwe

ppm702
30-08-05, 19:16
oki :) Powodzenia w montażu :) trzynastki zawsze da się wcisnąć na siłę, tylko szkoda centymetrów kwadratowych membrany ;). Jak zdejmiesz maskownicę to wrzuć zdjęcia :)

Martinez69
30-08-05, 19:55
oki :) Powodzenia w montażu :) trzynastki zawsze da się wcisnąć na siłę, tylko szkoda centymetrów kwadratowych membrany ;). Jak zdejmiesz maskownicę to wrzuć zdjęcia :)

oki, właśnie .... trzeba zdjąć maskownice czy całe boczki??? bo śrubek nie widziałem przy maskownicach ... jeśli trzeba zdjąć boczki to są one na wcisk?? bo śrubki widziałem tylko przy rączce i jedna bliżej lusterka

ppm702
30-08-05, 20:04
i tu zaczyna się problem, bo 5d nie robiłem... może Emg bedzie w stanie pomóc, albo ktoś kto rozbierał 6g5d

Jarek
30-08-05, 22:11
Boczki sie ściąga we wszystkich Civicach o ile nie we wszystkich Hondach tak samo. Odkręcasz dwie śrubki od rączki, jedna przy lusterku ( kołek - też trzeba wyjąć ) i jedna przy uchwycie do otwierania dzwi. Sam uchwyt musisz przesunąć do przodu albo do tylu, nie pamiętam. Odkrecasz śrubki i od dołu masz już tylko spinki. Polecam zakup kilku sztuk, zazwyczaj kilka polegnie przy ściąganiu boczku, chyba, że jesteś delikatny. Choć z góry mówię, że dośc mocno trzeba pociągnąć z dołu te boczki, żeby wyskoczyły! Wtedy juz boczki do góry, żeby wyskoczyły, elektronikę odpinasz i zrobione. Pierwszy boczke zajmie Ci tylko 10min, drugi już tylko dwie :) Powodzenia

ppm702
30-08-05, 22:17
wygląda jak ściąganie boczka w 6g3d, tyle, że u mnie trzeba wyjąć głośnik i wykręcić wkręty znajdujące się pod maskownicą głośnika, jeden pod klamką i jeden przy uchwycie do zamykania. Aby zdemontować uchwyt z przyciskami do elektryki na szybach po wykręceniu wkręta przesuwamy do tyłu.

Najlepiej rozbierz delikatnie na czuja - ja za pierwszym razem zaryzykowałem i boczki jeszcze całe :D

kenny
31-08-05, 00:40
Hmmm... dziwne :?: , u mnie same maskownice można zdjąć by sie dostaćdo głośnika, bez boczków.

Martinez69
31-08-05, 23:03
Hmmm... dziwne :?: , u mnie same maskownice można zdjąć by sie dostaćdo głośnika, bez boczków.

a jaki civic i który rok???

dzierzans
01-09-05, 08:38
klamke ta wewnetrzna trzeba odkrecic (jest tam jeden wkret) przesunac lekko do przodu i wtedy wyczepic ciegno, zdjac boczek a potem odlaczyc kostke od sterowania szyba