Zobacz pełną wersję : Grzeje mi się EJ8 D16Y8
Od kilku dni zaobserwowałem że moje EJ8 grzeje się. Temperaturę zawsze pokazywał trochę mniej niż połowę wskaźnika ale od 2-3 dni temperatura sięga mocno ponad połowę i czasem dochodzi prawie do górnej białej kreski. Wentylator działa, płyn jest, ogrzewanie działa. Objaw uszkodzonej UPG nie ma. Co to może być?
Słuchaj, może padł po prostu termostat i zwykle pokazuje złą temperature ?
Możliwe... a jest jakaś opcja sprawdzenia go bez demontażu?
Musisz zdemontowac i w domu mozesz spr.
W necie znajdziesz opis jak spr.
A czy przy demontażu muszę spuścić płyn?
Musisz zdemontowac i w domu mozesz spr.
W necie znajdziesz opis jak spr.
Albo po prostu znaleźć jakiś techniczny termometr i zmierzyć temperaturę płynu gdy wskaźnik na pulpicie pokażę Ci "nienormatywną" temperaturę.
A czy przy demontażu muszę spuścić płyn?
Dobrze by bylo, bo sporo plynu wyleci jak odkrecisz termostat.
Wyczytałem gdzieś że tez to może być przekaźnik wentylatora tylko pytanie który to...
nie przekaznik a czujnik i jest przy obudowie termostatu
sprawdz najpierw termostat
prawdopodobnie najszybciej sprawdzę termostat we weekend więc dam znać...
Dziś po dojechaniu do pracy sprawdziłem węże do chłodnicy i oba są bardzo ciepłe. A to nie jest tak że jak termostat nie działa to dolny wąż jest zimny?
MichalS394
21-08-13, 10:38
możesz mieć niedrożną chłodnice, dolny wąż powinien być chłodniejszy, nie dużo ale chłodniejszy ;)
No i tak jest... ale pytanie czy przy zepsutym termostacie tak jest też?
moze byc, bo termostat nie otwiera sie do konca a co za tym idzie nie puszcza pelnego obiegu do chlodnicy wiec ta tak czy siak nie daje rady z chlodzeniem.
Termostat nie smietnik kosztuje 30-40zl wiec zamiast bawic sie w spuszczanie plynu i sprawdzanie obecnego, najzwyczajniej w swiecie szybciej go wymienic.
Sprawdz rowniez na zimnym silniku czy nie brakuje plynu chlodniczego.