Zobacz pełną wersję : Bujające się szyby przód.
Witam szukałem ale niewiele znalazłem chodzi o to, że szyby z przodu (el.) przechylają się takjakby przodem do dołu i niedochodzi szyba dokońca, w sumie nieprzeszkadzało by mi to ale zawija mi zew. uszczelkę z przodu na tylnej części drzwi ;/ ktoś ma patent jak temu zaradzić? próbowałem to regulować ale to nic niedaje;/
ja tak miałem. Prowadnice szyb musisz wymienić o ile się nie mylę. Ja nie wymieniłem jeszcze ale to rozebrałem, poskręcałem lepiej i już się domyka i uszczelki nie zawija.
Ok spróbuję to wszystko lepiej poskłądać :) zobaczymy może to coś da mi chodzi głównie o to z tą uszczelką bo to denerwujące jest :)
U mojego brachola jak się zaczęło coś takiego to skończyło się na regeneracji mechanizmu od szyby
Zauważyłem że to co trzyma szybe (taka jakby szyna w której chodzą te części co podnoszą szybę) ma luz. Zagiełem to rurhakiem tak aby luzu niebyło i jest okej, zobaczymy na jak długo :)
Masz może jakieś zdjęcie gdzie to zaginałeś kolego?? Mam ten sam problem z szybą :) Troche przypał za każdym razem dociskać szybę żeby się poprawnie zamknęła, a ludzie przechodzą i sie dziwnie patrzą :)
To chodzi dokładnie o tą szynę co jest bezpośrednio pod szybą. U mnie było akurat tak że miała ona dość spory luz dogiełem i jest praktycznie dobrze bo jeszcze troszkę się przechyla ale już niezawija uszczelki. Dotego nawilżyłem prowadnice boczne w drzwiach (olejem do smażenia :P )
Te szyny prowadnice od szyb przecież mają regulację na śrubach
Owszem mają ale u mnie były tak wyrobione że regulacje mam na max a szyba i tak się buja a jak wezmę w drugą stronę to jest owiele gorzej.
Pozwolę sobie odkopać troszkę temat, żeby nie zakładać nowego.
U mnie wyglądało to tak:
Najpierw szyba miała jakiś opór, chodziła wolno, ale zamykała się normalnie i równo.
Żeby jej ulżyć, to zrobiłem najmądrzejszą rzecz na świecie i gumowe uszczelki w prowadnicach postanowiłem przesmarować jakimś smarem czy olejem.
Na początku szyby pracowały jak nowe. Ale po paru dniach smar zareagował z uszczelkami i te gumy zrobiły się wręcz klejące. Oczywiście szyby nie pracowały już jak nowe i w dodatku zaczęło je wypychać z tyłu i przycinać uszczelkę jak kolegom parę postów wyżej ;)
Po paru kolejnych dniach, otworzyłem szybę, ale już się nie zamknęła. W dodatku druga też nie reagowała. Okazało się, że upalił się przekaźnik. Ale tak to jest jak najpierw coś się robi a później używa się mózgu. Nowy przekaźnik kosztował na szczęście całe 7 zł ;)
Co do przycinania uszczelki, to jak posmarowałem przednią uszczelkę, a tylnej nie, to chodziła prosto :)
Ja przynajmniej wiem, że u mnie problemem jest opór powstający pomiędzy szybą, a uszczelkami.
Pytanie brzmi: Jak zniwelować ten opór nie wymieniając uszczelek?
Wypróbowałem już:
- smar (nie działa ;)
- szampon do włosów (pomysł z galileo na wycieraczki szyb. Na wycieraczki działa dobrze - polecam. Zaczynają zbierać jak nowe ;), natomiast na uszczelki w oknach działa tylko kilka dni)
- sztyft do uszczelek. Taki na zimę, żeby drzwi nie przymarzały (działa nawet z tydzień :)
Coś innego przychodzi Wam do głowy, żeby działało dłużej niż tydzień?
Pozdr
Pozdr
U kumpla w Astrze takie cudo zdało egamin http://allegro.pl/100-silicon-silikon-olej-smar-silikonowy-bioline-i3559549968.html
Mówi, że raz na jakiś czas po myciu auta psika od nowa i jest ok.
Dzięki probestic, ale zapomniałem dodać, że w między czasie psiknąłem czymś podobnym.
Polecili mi w motoryzacyjnym, że niby zadziała.
Wprawdzie nie było to to samo, ale tez jakiś smar sylikonowy i na mojej puszce jest praktycznie taki sam opis:
"Niezastąpiony przy konserwacji mechanizmów jak zamki, zawiasy, prowadnice, przekładnie,paski klinowe itd."
Ktoś jeszcze coś wymyśli :(
Ktoś jeszcze coś wymyśli
Rozumiem że luzów wielkich na prowadnicach w drzwiach nie masz ?
Jeśli masz to dobrze wyregulować wszystko na tyle ile się da i wtedy powinno być ok
Przynajmniej tak roiłem ostatnio u brata i znajomego gdzie do dzisiaj wszystko ładnie się sprawuje
Nie. Luzow duzych nie mam. Szyba idzie w miare rowno.
A mam porownanie, bo ostatnio z luzami walczylismy u ojca w aero.
Musze tylko zniwelowac tarcie pomiedzy szyba a uszczelka.
Ja nasmarowałem wazeliną techniczną jakieś dwa meisiące temu i jak dotąd jest OK, chociaż teraz myślę że silikon w sprayu byłby lepszy bo do wazeliny może się brud przyklejać.
Natomiast szyba idzie krzywo jeśli odegnie się taki pierścień w miejscu łączenia dwóch ramion podnośnika. Ja usunąłem go całkiem (wyłamałem), rozwierciłem środkowy trzpień i wsadziłem w to miejsce śrubę i parę podkładek, tak żeby dociskały te ramiona zamiast pierścienia. Chodzi równiutko i bez problemów, roboty na 20 minut.
Ja nasmarowałem wazeliną techniczną jakieś dwa meisiące temu i jak dotąd jest OK
Rzeczywiście może działać. No, że też wcześniej nie pomyślałem. Muszę pożyczyć od partnera ;p
Chodzi równiutko i bez problemów, roboty na 20 minut.
Jak będę z ojcem na wycieczce w Krk to zarezerwuj 20 minut :) Bo u niego męczyliśmy się 2 dni i dalej to nie działa :/
Kurcze, nie zrobilem zdjęć a mam drzwi wygłuszone i teraz się do tego mechanizmu nie dobiorę, tak to bym jakieś zdjęcie zrobił... Chyba że coś w Paincie wyprodukuję :)
A w razie czego zapraszam :)
Silikon do uszczelek może, gdzieś mam muszę sprawdzić.
I może być jeszcze wazelina techniczna :)
Dziś nasmarowałem wazelinką, ale nie techniczną tylko taką do pupki :) Na razie działa i myślę, że będzie działać nadal.
Tak pomyślałem, że jakiś krem np. do rąk będzie miał podobne działanie.
Dzięki
Dziś nasmarowałem wazelinką, ale nie techniczną tylko taką do pupki :) Na razie działa i myślę, że będzie działać nadal.
Tak pomyślałem, że jakiś krem np. do rąk będzie miał podobne działanie.
Dzięki
Mój sąsiad, lat 83 co zime opierdziela wszystkie gumy/uszczelki oliwką dla niemowląt. Mówi, że jest no.1 i koniec ;)
To jeszcze można olejem do smażenia posmarować :D
No, piękna galareta się robi :]