Zobacz pełną wersję : Duży problem z bazą przy lakierowaniu
Witam. Już kiedyś o tym pisałem tutaj ale lakierowanie dotyczyło plastikowych elementów z świeżo nałożonym podkładem.
Teraz chodzi mi o podobny problem łuszczącą bazą lub znowu podkładem, sam już nie wiem... Postanowiłem przemalować moje felgi. Dokładnie rok temu malowałem je też sam i żadnego problemu nie było. Dzisiaj zmatowałem tylko lakier nie malowałem ich podkładem więc podkład nie mógł być niedoschnięty.
Pierwsza warstwa na sucho opylenie
Druga już trochę bardziej opylam
Trzecia jadę aby wszystko pokryło ładnie ale zaś nie ciekło...
I po 1-2min wychodzi takie coś foto:
http://img163.imageshack.us/img163/1086/cdgg.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/163/cdgg.jpg/)
Normalnie wszystko się podnosi i ściąga, wychodzi taka pajęczynka.
Dodam, że baza namieszana już w sklepie z rozcieńczalnikiem gotowa do malowania.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam
Takie pajęczynki wychodzą jak się źle odtłuści powierzchnie przed lakierowaniem
Czym to było wcześniej malowane?
Pewnie jakimś sprey'em i teraz się waży:)
Żadnym sprayem. Było normalnie malowane podkład, baza, klar. Farba była mieszana w tym samym miejscu co i ta... Spray z inną bazą się nie waży jak był suchy tak po za tematem.
oscar1919
To jak odtłuścić aby było dobrze ? Bo zawsze wszystko odtłuszczałem rozpuszczalnikiem uniwersalnym - lekko wilgotną szmatą.
Bez różnicy raczej czym malujesz. Jeśli chodzi o odtłuszczenie to radziłbym odtłuszczaczem albo benzyną nitro. Bo zwykły rozpuszczalnik nadaje się do powierzchni bez lakieru czyli goła blacha albo szpachla. Bo jak jest troche jakiegoś lakieru to taki rozpuszczalnik odtłuszcza ale i rozpuszcza trochę stary lakier nawet zmatowany. Ale nawet to nie powinno mieć wpływu większego na pajączki. Po prostu dobrze odtłuścić i tyle. Teraz jak masz te pajączki to porządnie zeszlifować ponownie odtłuścić dobrze i malować ;)
Spray z inną bazą się nie waży jak był suchy tak po za tematem.
Zaiste ciekawe.
Kilkanaście lat już się w tym grzebie i troszkę widziałem, także nie piszę tylko po to by posty nabijać:)
A co do odtłuszczania, to polecam zmywacz silikonu.
Ok dzięki za odpowiedzi.
Znajomy też mi właśnie wspominał, że najlepiej zmywaczem silikonu. Jutro kupię i zobaczymy, napiszę czy wyszło.
Pozdrawiam
Albo zmywacz silikonowy albo nitro, ja używam obu tych specyfików, choć według mnie Nitro jest tanie i bardzo dobre do odtłuszczania, zaś zmywaczem silikonowym posługuję się w przypadku gdy mam muszki na lakierze etc, po jeździe na autostradzie lub inne nieciekawe ciała obce(zmywam tym ten syf po czym bezpośrednio przemywam to już wodą) :).
Nic Ci to nieda. Wyszlifuj na zeby bylo rowno. A pozniej dajesz kilka cieniutkich warstw podkladu epoxydowego doslownie przyprusz to z dlugimi przerwami miedzy warstwami. Epoksyd jest dobrym izolatorem. Po utwardzeniu juz nie powinno byc problemu
Nic Ci to nieda. Wyszlifuj na zeby bylo rowno. A pozniej dajesz kilka cieniutkich warstw podkladu epoxydowego doslownie przyprusz to z dlugimi przerwami miedzy warstwami. Epoksyd jest dobrym izolatorem. Po utwardzeniu juz nie powinno byc problemu
To co jest przyczyną tego, że teraz mi się tak dzieje i trzeba to odizolować ?
Pewnie kiepski albo nie wpelni utwardzony z jakich przyczyn lakier.
Spray z inną bazą się nie waży jak był suchy tak po za tematem.
Ta jasne
Zaiste ciekawe.
Kilkanaście lat już się w tym grzebie i troszkę widziałem, także nie piszę tylko po to by posty nabijać
A co do odtłuszczania, to polecam zmywacz silikonu.
I wszystko w temacie
Pomalowanie to wisienka na torcie ale pod warunkiem że dobrze się przygotuje podłoże
Inaczej to lipa będzie
A co do spray-u to weź sobie jakiś stary błotnik pomaluj go spray-em i potem pomaluj normalnie bazą to zobaczysz co się dzieje
Jak nie zerwiesz do zdrowizny to można się zarobić na śmierć
Okej po co dalej drążycie ten temat z sprayem, nie będę się sprzeczał, że nie. Napisałem tak bo malowałem zderzak normalną bazą który był prędzej psiknięty spayem i nic się nie stało. Koniec OT
Plastikowy
20-08-13, 11:15
kup sobie srodek uusuwacz silikonu bolla i tym przemywaj wcześniej benzyna ekstrakcyjna i będzie dobrze...
Ok już wszystko mam. Kupiłem podkład epoksydowy bolla i zmywacz silikonowy. Felgi już w podkładzie, czekam aż wyschnie i maluje bazą.
Epoxydowy rozwiazal problem?
Tak. Teraz lakierowanie szło, że aż miło. Dziękuje bardzo za pomoc :)
Dawaj fotki, fajnie ze udalo sie pomoc.
Teraz lakierowanie szło, że aż miło.
I pamiętaj do końca życia że dobrze przygotujesz to dobrze lakier położysz ;)
Tak to wygląda. Jutro zakładam na auto więc będzie można zobaczyć więcej fotek w moim temacie ;) Jeszcze raz dzięki za pomoc !
http://img707.imageshack.us/img707/9499/ikq8.jpg
łooo panie, ładny kolor, teraz tylko jakiś smalec na oponę :)
Dzięki ;) Wczoraj dodałem więcej zdjęć do mojego tematu więc zapraszam do oglądania!
To skoro jeden problem problem rozwiazany to podepne sie z takim pytaniem:
Bede odswiezal na zime felgi w aucie dziewczyny, teraz jest to oryginalna srebrna aluminiowa felga z oryginalnym lakierem, gdzieniegdzie odlazi gdzieniegdzie przytarte o kraweznik.
Wszystko chce ogarnac sam bo ma byc to budzetowo zrobione. No i teraz sie zastanawiam oddac felgi na piaskowanie, nastepnie wrzucic na nie podklad epoksydowy wyzej wymieniony, nastepnie bazowy lakier ( motip bo taki juz mam) nastepnie na to klar ( tez juz mam tez jakis sprej )
Odtluszczac silikonowy alkohol IPA i wiele innych do odtluszczania juz mam to te pominalem. Czy jak zrobie tak jak wyzej to ma szanse sie to trzymac ? Napisalem o piaskowaniu felg bo nie wiem czy samemu uda mi sie to tak ladnie wyczyscic
Ja moje felgi jak kupiłem to też farba w niektórych miejscach odchodziła i były przetarcia, oddałem do piaskowania i większość rys nawet tych głębszych zeszło. Pierwszy raz oddałem coś do piaskowania i byłem zaskoczony efektem więc polecam jak najbardziej i oczywiście jak pomalujesz po piaskowaniu podkładem itd to farba dłużej wytrzyma, nie będzie odchodzić...